Великденски яйца, багрени в каркаде

 

Хибискусът (Китайска роза, Каркаде) е красиво растение с великолепни цветове. Запарката от тях е позната като чай каркаде. Цветът е наситено червен, а вкусът леко тръпчив. Предпочитан като напитка заради високото съдържание на витамин С и липса на кофеин и калории. Яйцата, багрени в каркаде са моето предложение към вас за предстоящия Великден. Интересно е, че независимо от активния червен цвят на чая, яйцата стават сиви. Лично на мен много ми харесват, намирам ги за невероятно стилни. Шарките и цветовете, които се получават ги правят да изглеждат досущ като каменни, мраморни. Ще опиша с няколко думи начина на багрене и ще се радвам, ако решите да пробвате и вие.

 * Нужни са ви измити бели яйца, чай каркаде и малко оцет. Чаят може да купите като сушени едро стрити цветове или фино стрити в пакетчета. Ако е по-едър сипете съдържанието на пакета в тенджера. Отгоре наредете яйцата (за да не се пукат по време на варене аз увивам всяко яйце в парче кухненска салфетка. Тя служи като изолиращ пласт помежду им.) Налейте вода, колкото яйцата да се покрият. Цветовете каркаде са много, яйцата ще се варят в гъста отвара.

* Сварете яйцата на съвсем слаб огън до желана от вас твърдост на жълтъка. Водата не трябва да ври, а съвсем леко да къкри. Това също предотвратява напукването на яйцата. След като се сварят махнете тенджерата ог огъня, сипете 2-3 с.л. оцет и я оставете настрана за няколко часа. Проверявайте периодично до каква степен са се боядисали яйцата. Колкото по-дълго престояват в отварата, толкова по-наситено сиви ще станат. Изваждайте ги едно по едно, когато решите, че цветовете ви харесват. За светло сиво яйцата са готови за около 30-40 минути и т.н. Листенцата хибискус, между които се варят образуват по черупките различни шарки, наподобяващи мрамор или други камъни.

* Ако чаят е на пакетчета, процедурата е същата. Не е нужно да ги изпразвате от съдържанието. Сложете ги цели в тенджерата и сварете яйцата, както описах по-горе.

 * За да има повече колорит между тези каменни яйца може да направите и няколко с лучени люспи. Комбинацията сиво с оранжево е великолепна! Накъсайте горните люспи на няколко глави лук на малки парценца. Намокрете яйцата с вода и ги оваляйте в люспите. Увийте ги стегнато в марля, тензух или дамски фин чорап. Завържете стегнато и поставете в каркадето. След това сварете по вече познатия начин. Оставете яйцата в отварата до светло сиво. Ако са много тъмни оранжевата шарка от лука няма да изпъкне.

* Това е всичко. Надявам се, че ви е харесала идеята. Желая на всички светъл и благословен Великден!

Тук може да видите как се багрят яйца с червено зеле.
А тук яйца, боядисани с бои и ориз за по-интересна шарка.

 

Tags: Великден

  • Hits: 32549

Коментари   

Гост
0
Здравей, Йоли!винаги съм се чудила яйцата не миришат ли на това в което си ги варил, лук или каркадр, в случая?
Отговор
yoli
+3
Здравей. Не, изобщо не поемат никакъв мирис. Естествените техники на боядисване са от векове, когато хората са нямали бои. Спокойно можеш да им се довериш. Ще се радвам, ако опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Снежка
0
Отново чудесна идея и тъкмо навреме.Предпочитам етествените техники на багрене,тази не я знаех и ще я пробвам.Много красиво и различно от всичко,което съм виждала.
Ще си позволя да ти споделя една идея.Увивам всяко яйце първо с парче копринен плат( естествена коприна),а след това с парче с бял памучен плат. За улеснение прикрепвам парцалите със силиконови ластичета.Така яйцата се варят увити.Получават се уникални шарки.Колкото по-шарени са парчетата,толкова по-пъстри са яйцата.Хубавото е, че копринените парцали могат да се ползват няколко пъти.
Благодадя ти Йоли,желая светли празници!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Снежи. Радвам се, че ти харесаха яйцата в каркаде.благодаря и за идеята. Правила съм подобни. Една година бях нарязала стари копринени вратовръзки на мъжа ми. Много красиво стана, да.
Светли празници ти желая!
Отговор
Гергана
0
Чудесна идея, ще пробвам още утре . А на теб Йоли -весели и спокойни Веикденски празници и все така да ни радваш с вдъхноветие , стил и красота. Прекрасна си. Бъди здрава и щастлива С уважение . Гери. :-)
Отговор
yoli
0
Благодаря, Гери! Радвам се, че ти харесаха! Светли и благословени празници!
Отговор
Мариела Томова
+1
Чудесно, тъкмо се чудех с какво ще правя сивите яйца тази година.
Моите всяка година стават различни от едни и същи натурални боички.
Идея нямам защо. Ето ми ги миналогодишните htt ps
Отговор
yoli
+1
Много са красиви, Мариела. Ще се радвам, ако и тези с каркаде ти харесат. Благодаря и весели празници!
Отговор
Мария Колева
+1
Здравейте, благодаря много за рецептата. Тъкмо навреме. Яйцата станаха много красиви, направих ги с люспи от лук, страхотен контраст. Още веднъж благодаря.
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Мария! Много се радвам, че са станали хубави яйцата! Светли празници!
Отговор
Диди
0
Здравей, Йоли!
И аз се възползвах от твоята идея за багрене на яйца. Станаха чудесни, макар че чаят ми беше от пакетчета. Бъдете здрави и благословени! :-)
Отговор
yoli
+1
Много се радвам, Доди и благодаря! И аз боядисвах с пакетчета, не намерих друг чай. Но наистина стават чудни. Благодаря ти и светъл Великден!
Отговор
Mariela Krustev
0
Йоли, страхотна идея за боядисване на Великденските яйца. Вчера, четвъртък, ги направих и останах "стъписана" като почнах да ги вадя от найлоновия чорап. Всяко яйчице беше различно - кое от кое по-интересно и красиво. Отдавна не бях се радвала като дете. Изпратих ги на моите приятелки и те останаха изумени. Не знам как да сложа снимка тук.
Много, много благодарности за поредната блестяща идея.
Честито Воскресение Господно и весели Великденски празници!
Отговор
yoli
0
Изключително много се радвам, Мариела! Благодаря ти за хубавия коментар! Светъл и благословен Великден!
Отговор
Мая
0
Здравей Коли, благодаря за прекрасната идея! Да се похваля и с моя резултат. ..Чаят не беше каркаде, защото не можах да намеря, а Малина и шипка. Разкошноо! Наистина стилно и елегантно! Благодаря! Весели празници! Бъдете жива и здрава!


pho tos .ap p.g oo. gl/ ... /pho tos .ap p.g oo. gl/ ... /
Отговор
yoli
0
Много благодаря, Мая! Да доверието, както и за идеята с друг чай. Светъл Великден ти желая!
Отговор
Мая
0
Извинявай Йоли, че телефонът ми е коригирал името ти, а аз съм пропуснала този факт! Съжалявам! Още веднъж благодаря за уникалната идея!
Отговор
yoli
0
Мая, но това няма никакво значение! Спокойно, никога не бих обърнала внимание на подобно нещо. А ти ме зарадва и още как! Благодаря ти отново!
Отговор
Мая
0
Моля те коригирай го, или изтрий целия ми пост, не е нужно да ... съжалявам! Исках да те зарадвам, а ...не... !
Отговор
Elli Koulitcheva
0
Мила Йоли, благодаря за идеята! Резултатът е невероятен www .fa ceb ook .co m/. ../
Христос Воскресе!
Отговор
yoli
0
О, толкова се радвам! Благодаря, Ели! Христос Воскресе!
Отговор
Яна
0

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.