Великденски яйца с пера

 

Тази година наред с класическите Великденски яйца ще има и такива с пера. Ще внесат повече колорит, а и са направени изцяло с естествени материали. Боите са сладкарски, перцата са истински, а лепилото е домашно приготвено и напълно безвредно. Перата може да купите в цветарските магазини, както и в тези, в които се продават материали за приложни изкуства, но предполагам, че покрай Великден ще ги има и на много други места. Приятно майсторене.

Да започнем с лепилото. Може да направите съвсем просто лепило, като смесите и добре разбъркате 1/2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. вода. Това лепило трябва да се използва веднага, тъй като бързо съхне или да се съхрани добре затворено в буркан в хладилника. Ако решите да го направите, отделете 1 с.л. от него и го разредете с малко вода. Така по-лесно ще залепите перата.
Аз предпочитам лепило с термична обработка, което след изсъхване става почти прозрачно, а ако от него е нанесен съвсем тънък слой, е напълно безцветно. Освен това лепилото е много здраво и може да го ползвате за лепене на много други неща.

Ето как да го направите:

В тенджерка смесете 1 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. захар. Налейте постепенно 1 1/2 ч.ч. вода, като непрекъснато бъркате, за да няма бучки. Накрая сипете 1 ч.л. оцет, който служи за консервант. Сварете на слаб огън до сгъстяване. Приберете лепилото в буркан и съхранявайте до няколко месеца в хладилник. Спокойно може да дадете на децата си да лепят с него. Дори и да попадне в устите им, няма никаква опасност.

Сварените топли яйца може да оставите напълно бели или да ги оцветите различно в бледи тонове. Може да ползвате купени бои, които са също напълно безвредни или да разтворите в гореща вода сладкарски бои. Към всеки цвят прибавете по 1 с.л. оцет. Не дръжте дълго време яйцата в боята. За да изпъкнат перата е добре цветовете да са наистина нежни и по-бледи.

След като сте боядисали яйцата, намажете с фина по-широка четка за рисуване малко разредено лепило там, където искате да залепите перото. Лепилото трябва да е по-рядко и да може лесно да се разнася по повърхността на черупката. Върху него сложете перце и много внимателно го загладете с четката, отново потопена в лепило, като следвате посоката на власинките. Оставете яйцата да изсъхнат и това е всичко. Забавлявайте се с децата си, ще бъдат очаровани. На всички желая светли Великденски празници!

 

Tags: Великден

  • Hits: 17430

Коментари   

Цветанка Александров
0
Прекрасни! Благодаря за тази невероятна кулинарна хрумка:)
Желая от сърце Весели празници и прекрасна Великденска трапеза!

Бъдете здрава и все така вдъхновена!
Поздрави!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Цвети! Светли празници!
Отговор
Диди Янева
0
Чудесна идея, а резултата е наистина впечатляващ. Никой не може да надмине творенията на природата, само можем да се възхищаваме. Светли и споделени празници! Бъдете здрави!
Поздрави!
Отговор
Иванка Милкова-Попов
+1
A тези нежни петънца върху перата как се получават?
Отговор
yoli
+1
Перата са такива, Ванче. Предполагам, че са от токачки.
Отговор
Теодора
+1
Супер си Йоли! Благодаря за чудесната идея!Много нежни са се получили яйцата!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Теди! Много се радвам, че ти харесаха! Светли празници!
Отговор
Валентина
+2
Прекрасни яйца. Йоли ти си незаменима майсторка. Всичко което правиш е великолепно. Весело посрещане на празниците.
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Вале! Светли празници ти желая!
Отговор
Аспазия Борисова
0
Декупаж с птичи пера! Как ти идват тези невероятни идеи? Представяш ли си какво ще се получи с пера от екзотични птици? Макар че и тези твоите са много нежни и изящни. Да посрещнеш най-хубавия Великден с тези и яйца! ❤️
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Аспазия. Ще е страхотно наистина с такива пера. Светъл Великден у на теб! Весели празници!
Отговор
Мирослава Иванова
0
Каква зашеметяващо пракрасна идея за декупаж!!! Много ти благодаря за хрумката, Йоли! Хуквам да си търся перца сега!
Вместо това лепило, разбит белтък би ли свършил работа, би ли задържал перце?
Светли празници, радост и щастие за теб и близките ти хора!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Мира! Ще се радвам да ги направиш. Би трябвало и с белтък да може. Само се опасявам да не вземе са се рони след като изсъхне. Пробвай. Можеш и обикновено лепило за хартия да ползваш.
Отговор
Ина Петкова
0
Чудесна идея! Нежни и ефектни! Весели празници, Йоли! :D
Отговор
yoli
0
Благодаря, Ина! Светли празници!
Отговор
Анна
0
И с разбит белтък си става идеално! От години го ползвам за "декупаж" на великденски яйца и се държи чудесно като лепило. Благодаря за идеята, Йоли и цветни светли празници желая на теб и на всички четящи тук :)

prn tsc r.c om/ ... /
Отговор
yoli
+1
Светъл Великден, Ани! Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.