Великденски яйца с хербарий

 

 

 

За повече цвят и колорит на Великденската трапеза бих искала да ви предложа да украсите част от яйцата за Великден с хербарий от различни малки цветчета. Яйцата трябва да са предварително обагрени в бледи и нежни тонове или да са напълно бели. А хербирият може да направите от всякакви цветя. Добре е да са малки и с по-тънки венчелистчета.

Изсушаването им не е тайна за никого, но все пак да припомня. Нужни са ви цветя, на които внимателно да отделите венчелистчетата. По-малките може да хербаризирате цели. Разтворете в средата дебела книга и поставете лист хартия . Внимателно и на разстояние едно от друго подредете цветята. Покрийте ги с друг лист хартия и затворете книгата. Сложете върху нея други книги за тежест. След около 5-6 дена ще имате напълно изсушени листенца.
Непременно направете това с децата си или ги оставете сами да се стравят със задачата. Всяко дете обича да прави хербарии и после да ги лепи върху листи, оформяйки цветна картина. Ще им доставите удоволствие, че им гласувате доверие, а и крейтивността им е несравнима!

След като цветята са вече изсушени може да ги залепите по яйцата с течно лепило за хартия. Те трябва да са вече боядисани и студени. Разредете лепилото с малко вода, за да може да се нанася по-лесно.

 

 

 


С мека четка намажете с лепило малък участък от яйцето. Внимателно залепете цветята и минете с четката отново и върху тях. След като лепилото изсъхне подредете яйцата в поднос или чиния.


Техниката с хербарий е подобна на декупаж, но вместо да използвате салфетки или декупажна оризова хартия, залепвате истински изсушени цветя. Вариантите са безброй, забавлявайте се и нека ви е цветно!

Tags: Великден

  • Hits: 15010

Коментари   

Pepina
+1
Вместо течно лепило за хартия, дали не е възможно да се ползва яйчен белтък, леко разбит? Правила съм великденски яйца декупаж с белтък.
Отговор
yoli
+3
Опитай, Пепи. Надявам се да не се разлепят, след като изсъхнат.
Отговор
Denitsa
+2
Здравейте,

Дали лепилото за хартия не е вредно за консумация. Все пак то може да премине през черупките към самото яйце.
Отговор
yoli
0
Не, Дени. Няма страшно. Говоря за най-обикновеното лепило, което е и по пощенските марки, които обикновено облизваме преди да залепим върху плик за писма. Може би трябва да уточня нещата в поста, че да не се стряскат хората.
Отговор
Ася
-1
С каква боя са боядисани яйцата? Прекрасни цветове :-)
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Асе. С всякакви бои може, със сладкарски също. Важното е да сложиш малко бия в повече вода и само да топнеш яйцето, за да прецениш цвета. Може преди това да капнеш малко върху бял лист или салфетка и да видиш как е наситеността.
Отговор
Светлана
0
Каква боя сте използвали при боядисването на яйцата? Много нежни цветове са се получили!
Отговор
yoli
-1
Светле, с всякакви бои може, със сладкарски също. Важното е да сложиш малко бия в повече вода и само да топнеш яйцето, за да прецениш цвета. Може преди това да капнеш малко върху бял лист или салфетка и да видиш как е наситеността.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.