Кекс с яйчен ликьор и къпини

 

 

 

Ликьорът прави кекса невероятно нежен като текстура, насища вкуса му и не му позволява да изсъхне. За разлика от обикновените кексове този остава в перфектно състояние дни наред. Яйчен ликьор може да купите като готов продукт или да го приготвите сами. Къпините може да замените с други плодове по ваш вкус. От посочените продукти се получава голям кекс, спокойно може да ги намалите с 1/3 или наполовина, ако искате е да е по-малък. Формата е по ваш избор-гугелхоф, кръгла или продълговата. За малки кексчета печете по-кратко.

Продукти:

250 г меко масло
200 г пудра захар
4 яйца
ванилия
250 мл яйчен ликьор
350 г брашно
2 щипки сол
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. къпини

Глазура:

80 г пудра захар
3-4 с.л. къпинов сок

Приготвяне:

* Намажете формата за печене с масло и поръсете с брашно. Загрейте фурната на 170*С с вентилатор. Разбийте на пухкав побелял крем маслото и захарта. Добавете едно по едно яйцата като продължите да разбивате. Сипете ванилията и яйчения ликьор. Размесете добре и прибавете брашното, примесено със солта и бакпулвера. Разбийте за кратко с миксера, а след това объркайте с лопатка.

* Сипете с лъжица тестото във формата, като тук-там слагате къпини. Изпечете кекса за около 40 минути. След около 20 минути от печенето покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. Проверявайте готовността на тестото с клечка. Обърнете изпечения кекс върху решетка и го оставете да изстине.

* За глазурата разбъркайте захарта и къпиновия сок. Полейте кекса и гарнирайте със свежи къпини. Да ви е сладко!

 

 

 

Tags: Кексове и мъфини

  • Hits: 14731

Коментари   

Тинка Влашка
+1
Здравей, Йоли! Благодарности за поредната вкусотиика. . Не бих я заменила с нищо, което се предлага в прехвалените сладкарници.. Не е проблем да изкарам професионални куксове по сласкарство, защото имам усет и успешно се справям.. .. :) Но.. Не искам да готвя с яйчен меланж, евтини заместители и т. н. Искам да се уча от теб... Ти си за пример и подражание.. Нека никога да не те напуска кулинарното вдъхновение. Благодаря, че споделяш с нас! Изключителна си! До скоро! :)
Отговор
yoli
0
А ти както винаги си много мила, Тнче! Страшно се радвам като се отбиваш тук. Благодаря ти за отношението и топлите думи.
Отговор
Тинка Влашка
-1
Йоли, направих го :) Не успях да му устоя. :) Привличане, само като го гледах... Направих си яйчен ликьор по твоя рецепта.. :) Само замених плодовете с малини.. Истинска наслада, толкова е вкусен и различен.. Вече ми е любим.. :) Благодаря от мое и името на колегите ми :) До скоро.. :)
Отговор
yoli
0
Ама кога успя! Тинче, голям бързак си! Че и ликьор си направила! Много ти благодаря, мила! Знаеш колко ме радваш!
Отговор
Иглика
0
Понеже вкъщи имаме една бутилка пина колада, която никой не иска да пие, започнах да се замислям за замяна на яйчния ликьор в рецептата. И двете са сладки, и двете са алкохолни, и двете са млечни, и двете не ги харесвам особено. Веднага забърках половин доза и преди 20 минути извадих кекса от фурната. Чудесен е на аромат и вкус! Структурата е стегната, с миниатюрни мехурчета, като нежен дунапрен. Не съм слагала глазура и плодове. Стана семпъл сладкиш, но с богат вкус и аромат. Благодаря ти за поредната много сполучлива рецепта, Йоли!
Отговор
yoli
0
Майстор си ми ти, Иги! Браво за иновативността! Точно това непрекъснато говоря на всички. Не се страхувайте да експериментирате. Много, много ти благодаря! Радвам се, че ви хареса.
Отговор
Тинка Влашка
0
И най-вкусния кекс с яйчено ликьорче е готов. Вече ни е любим :) Истинска наслада е..
Отговор
Петя
0
Здравей, Йоли! Отдавна му се каня на този кекс и най-накрая го направих. Специално търсих яйчен ликьор и намерих единствено в Хит. Кексът действително е с много нежна текстура и много ароматен. Благодаря за рецептата!
Отговор
yoli
+1
Много се радвам, че ти хареса, Петя. Всички сладкиши с яйчен ликьор са много нежни като текстура. Вкусът му не се усеща много, само се засилва яйчния аромат, но наистина ролята на ликьора за финост и крехкост е голяма. Благодаря ти сърдечно!
Отговор
Ками
0
Здравей,Йоли!Дали би се получило ако заменя яйчения ликьор с бейлис?
Отговор
yoli
0
Здравей, Ками. Със сигурност ще е хубаво. Просто вкусът ще е друг, както и консистенцията не толкова нежна. При яйчения ликьор тайната е в жълтъците, от които се прави. Те дават особена крехкост и финес на всяко печиво. С Бейлис ще добавиш сметана, което също е супер. Пробвай, ще стане добре.
Отговор
Тинка Влашка
0
Скъпа, Йоли! Сърдечни поздрави от дъщеря ми и мен, за най-любимия ни кекс..Толкова е вкусен...
Отговор
yoli
0
Сърдечни поздрави и за вас, Тинче! И още по-сърдечно благодаря!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.