Варен крем карамел

 

Любима класика, приготвяна по целия свят! Почти няма човек, който да не обича крем карамел. Каквито и вариации да търпи, основните продукти си остават винаги едни и същи: карамел, яйца, захар, мляко и ванилия. Крем карамелът се пече на водна баня, след това се охлажда добре и се обръща в чиния. Може да се направи в малки персонални формички или в една голяма.

Днес ви представям един нов прочит на начина на приготвяне. Не печен, а варен крем. Оказа се, че в доста държави се прави по този начин, но за мен е новост. Времето на готвене е само 20 минути, а текстурата на крема остава нежна и мека. Накратко технологията е следната: купичките с крем се покриват с алуминиево фолио и се варят в терджера на водна баня. В рецептата ще обясня по-подробно, но преди това ми хрумна, че мога да споделя с вас за какво още използвам алуминиевото фолио, освен за готвене.

* Често иизползвам лист от него, като гладя по-упорити тъкани, които все ми правят на пук и не искат да станат идеално гладки. Подпъхвам фолио под дрехата, температурата рязко се увеличава и все едно гладиш едновременно и от двете страни на плата.
* Затъпени ножици също чудесно се острят с негова помощ. 3-4 ката фолио, срязвам няколко пъти с ножица и готово.
* Кипвам вода, сода и няколко малки топчета смачкано фолио. Това е идеален разтвор за почистване на сребро. Само след няколко минути всичко заблестява наново.
* След печене задължително почиствам скарата на грила с лист намачкано фолио. Служи точно като тел за търкане на загорели съдове, но не се цапаш и не си режеш ръцете. След това просто го изхвърляш. А, и когато пека шишчета, ако са дървени увивам краищата им с фолио, за да не прегарят.
* Опушвам с помощтта на алуминиево фолио риба или пиле. Ето тук може да видите как съм приготвила сьомга. Става фантастично!
* Тъй като нямам професионални фотографски бленди съм си направила една с фолио. Увила съм лист от него върху парче картон и когато няма достатъчно светлина за снимане си „светвам“ с ръчно направената ми бленда, като улавям светлината и я насочвам върху обекта, който снимам.
* Чувала съм, че фолиото има и невероятни лечебни свойства. Ползвало се е за мускулни и ставни болки още в древен Китай. Не съм пробвала, но препоръчвам да се прочете нужната информация по този въпрос. Лесно, евтино и ефикасно лечение, кой ти го дава?

Да започваме с крем карамела, че вече и аз забравих за какво е статията. Надявам се да пробвате този нов начин на приготвяне и да споделите с мен впечатленията си.

Продукти за 6 малки купички:

150 г захар за карамела
масло за намазване на купичките
3 яйца
350 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия

Приготвяне:

* Загрейте млякото до топло и разтворете в него захарта. Разбийте яйцата с телена бъркалка, колкото добре да се смесят белтъците и жълтъците. Налейте млякото при яйцата и подправете с ванилия. Прецедете сместа през фина цедка.

* Намажете купичките с малко масло.

* Карамелизирайте захарта за карамела и го разлейте по равно в купичките. Напълнете ги с яйчената смес.

* Постелете кърпа на дъното на тенджера и наредете купичките върху нея. Всяка купичка затворете добре с парче алуминиево фолио. Налейте топла вода до средата им. Захлупете тенджерата.

 



* Включете котлона и след като водата започне да завира го намалете. Варете крема за 15 до 20 минути на много тих огън, за да не се образуват шупли и да не се превърне в бъркани яйца.
 
* Махнете фолиото, изстудете добре в хладилник и сервирайте по обичайния начин, обърнат в купички. Да ви е сладко!

 

Tags: Кремове и сладоледи

  • Hits: 13360

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.