Мус от гъши дроб с портокалово-маслен сос

 

Един от най-големите деликатеси в света е гъшият дроб. Има защо да е така! Вкусът е изключително богат, леко ядков. Консистенцията е нежна и маслена. Преди да приготвим ястие с него трябва задължително да отстраним всички вени и ципи. Трябва да остане само светъл на цвят дроб без никакви зачатъци на кръв. Дробът може да се изкисне за кратко в студена вода или прясно мляко. Най-важното при приготвянето на гъши дроб е краткото готвене. В никакъв случай не го третирайте термично дълго време. В противен случай ще се стопи напълно и в тигана ще остане само чиста мазнина без помен от дроб в нея.

Продукти за 4 порции:

150 г гъши дроб
сол, индийско орехче и бял пипер на вкус
течна сметана

За соса:

сок от 2 потрокала
20 г масло
1 с.л. захар
2 с.л. портокалов ликьор

Приготвяне:

* Запържете дроба в сух тиган с незалепващо покритие. Заедно с мазнината, която се е отделила го сипете в купа и пасирайте с пасатор на гладък крем. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Налейте толкова сметана, че да получите консистенция като по-гъсто тесто за палачинки. Налейте течната смес в чаши и приберете в хладилника. След 2-3 часа ще имате твърд пастет.

* Сипете в малка тенджерка портокаловия сок и захарта, и го редуцирайте на половина. Добавете маслото и ликьора. Редуцирайте отново до 2/3. Охладете соса и го налейте върху пастета. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!

* Мусът може да приготвите и с черен телешки или свински дроб, както и с пилешки.

 



 

Tags: Предястия

  • Hits: 5314

Коментари   

Валентина Ставрева
0
Здравейте Йоли! Попаднах на Вашата рецепта за мус от гъши дроб.Ако използва м свински дроб или телешки трябва ли да го запържва в малко мазнина? Благодаря Ви.
Отговор
yoli
0
Здравей, Валя. Обезателно! И не в малко, а в доста масло. В никакъв случай друга мазнина. Ще стане чудесно и ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря!
Отговор
Валентина Ставрева
0
Благодаря Ви! Свели празници!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.