Пастет

 

Основата на рецептата ми е спомен от Жоро Бордовски-един великолепен кулинар, който за съжаление вече не е сред нас. Може да ползвате пилешки, свински или телешки черен дроб. Не купувайте замразен, пастета е уникално вкусен само, ако дроба е пресен. Ползвайте млечна сметана, растителната не е подходяща.

Продукти:

300 г пресен черен свински дроб
1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна сметана
200 г задушени манатарки
2 с.л. бренди
сол и черен пипер на вкус

  Приготвяне:

* Почистете дроба от ципите и го сварете за 30 минути заедно с лука и подправките.

* Сложете го докато е горещ в подходящ съд, добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор, като постепенно наливате сметаната. Пасирайте на максималко високи обороти.

* Накрая подправете с бренди, сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет. Според вкуса ви може да увеличите или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст, разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък, но след като се охлади се сгъстява.

* Сервирайте пастета студен с препечени филийки и подходяща напитка. Да ви е сладко!

 

Tags: Предястия

  • Hits: 17145

Коментари   

Теодора Маркова
0
Здравей, Йоли!
Дано не е неуместо неизползването на учтивата форма в обръщщението ми, защото не се познаваме. Отдавна приготвям твои рецепти и съм безкрайно доволна, приятно изненадана и определено впчатлена от тях. Усещам и любовта, която влагаш и щедро споделяш. Вдъхновяващо е. Имам ти абсолютно доверие.
Относно прекрасния пастет имам въпрос - може ли да се сттерилизира?
Искам да ползвам базота на тази рецепта, за да употребя останал пържен свински дроб ( без да е бил овалван в брашно ) и да го трансформирам в пастет, но да го съхраня за по-дълго време, т.е да го сгерилизирам.

Хубав ден и успешна седмица!
Отговор
yoli
0
Здравей, Теди. Много ми е приятно, че се отбиваш тук и ти допадат рецептите ми. Благодаря ти за доверието и хубавите думи!
Не съм стерилизирала пастет, но няма причина да не може. В крайна сметка тези пастети, които се продават в буркани са стерилизирани. Опитай. Само гледай да го натъпчеш в буркана възможно най-плътно, за да няма въздух и да е до горе. И поне 30 минути го вари.
Отговор
Neli
0
привет Йоли, когато искам нещо да е вкусно търся Твойте шедьоври :) Възхитена съм за възможността телешки дробчета да се пасират Това е лечебен дроб има гигантична доза витамин А. Само полярната мечка има повече. Моя син не обича да яде дроб, но сега благодарна за идеята, ще мога да поднеса телешкото със сос от пасиран, сварен черен дроб. Мисля си докато готвя... дали месото и дроба е от едно и също теленце... Искам да бъда веге на 100 процента но за сега само на 90...
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, много се радвам, че ти хареса рецептата. Дробът наистина е много полезна храна. Малко деца го харесват, но ри си намерила чудесен начин! Да ви в сладко!
Отговор
Andrea
0
Здравей Йоли, колко време може да се съхрани в хладилника?
Мерси:)
Отговор
yoli
0
Привет, Андрея. Няколко дена, но не повече от седмица. Все пак няма стабилизатор в него. Ако е плътно насипан в буркан сложи отгоре тънък слой олио. Така няма да има достъп на кислород и пастета ще се запази по-дълго.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.