Печена лимонова тиква

 

Който обича солена тиква, няма как да не хареса и този вариант. Чудесен като предястие, гарнитура или салата. Аз използвах един от видовете мускатна тиква, сходна на добре познатите ни тикви-цигулки. Целта ми беше да я сервирам  разрязана на две половини по дължина, като запазя формата. А вие пригответе предястието с тиква, каквато най-много харесвате.

Приготвяне:

една малка тиква-цигулка
сок от 1-2 лимона
настъргана кора от 1 лимон
100 мл вода
4-5 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. лют пипер (по избор)
1 ч.л. суха мащерка
сол на вкус
шепа орехови ядки

Приготвяне:

* Обелете тиквата и я срежете на две половини по дължина. Почистете от семките и с остър нож направете тънки напречни разрези, като се стараете да не прерязвате тиквата до долу. Посолете от вътрешната страна и сложете двете половини в съд за печене, покрит с алуминиево фолио.

* В купичка разбъркайте всички останали продукти без орехите. Залейте тиквата, като се опитате с пръсти да разтворите резените, за да може маринатата да проникне навсякъде. Изпечете до полуомекване в загрята на 200* фурна. Към края на печенето поръсете с орехи и запечете още 4-5 минути. Сервирайте тиквата охладена. Да ви е сладко!

*** Времето на печене зависи от сорта тиква. Проверявайте готовността с клечка за зъби.

Tags: Безмесни ястия Предястия Салати

  • Hits: 13871

Коментари   

Мариана Дерменджиева
0
Здравейте!
Обичам Вашите рецепти и често ги прихотвям . Днес ме заинтригува и пигоготвих тази печена тиква. Не сме я опитали още,
но доста се разочаровах, защото алуминиевото фолио в съда за печене се разтвори от лимоновия сок. Освен , че не изглежда приятно...ще трябва вероятно да изхвърлим долната част на парчетата тиква...и надявам се все пак да усетим вкуса.... Така и не разбрах защо трябва съда да е покрит с алуминиево фолио....
Отговор
yoli
0
О, Мариана! Ама какво е това фолио? За пръв път чувам такова нещо. То трябва да издържа на всичко, метал е все пак и е пригодено за всякакво готвене. Тиквата се карамелизира и много загаря тавата при печене. Затова съм препоръчала фолиото. На мен никога не ми се е случвало подобно нещо. Много съжалявам, много. Надявам се все пак да остане нещо от тиквата и да ви хареса. Благодаря ти, въпреки разочарованието.
Отговор
Милена
0
Едно от многото любими есенни тиквени предложения!
Отговор
yoli
0
Днес си ми като първомартенска награда, Миленче! Толкова ти благодаря!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.