Миди с ориз

 

У дома в Бургас миди с ориз се правят по този начин. С много миди и малко ориз. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!

Продукти:

2 кг миди с черупки
1 малка глава лук
3 - 4 с.л. олио
1 ч.ч. ориз
1 домат
3 - 4 стръка пресен джоджен
3 - 4 стръка пресен магданоз
сол и черен пипер
вода

 



Приготвяне:

* Измийте добре мидите и ги сложете в голяма тенджера. Не слагайте никаква течност. Гответе под капак няколко минути докато горните черупки се отворят. Сипете отделилия се сок в купа и го прецедете през марля. Почистете по-голямата част от мидите от черупките и отстранете "брадичката". Останалите миди оставете с черупките.

* Нарежете на ситно лука и го задушете в олиото. Прибавете ориза и го запържете до стъклено, като разбърквате периодично. Налейте мидения бульон и добавете вода. Съотношението на течността спрямо ориза е 2 към 1. Не съм посочила точна мярка вода, тъй като количеството на мидения бульон варира спрямо големината на мидите. Тайната на това вкусно морско ястие се крие именно в него. Затова отново напомням-при варенето на мидите не слагайте вода. Нека се задушат само от парата, която се образува в тенджерата. По този начин собственият им бульон ще е много ароматен  и концентриран. Премерете в чаша количеството му, и ако е нужно добавете вода.

* Нарежете домата на ситни кубчета и го прибавете към ориза. Подправете със сол и пипер. Намалете силата на огъня и гответе ориза до готовност. 2- 3 минути преди края на готвенето добавете мидените ядки и джоджена. Разбъркайте и внимателно поставете мидите с черупки. Нека тук-там се напълнят с ориз, но да запазят целостта си. Сервирайте ястието леко топло.

У дома в Бургас миди с ориз се правят по този начин. С много миди и малко ориз. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове Български гозби

  • Hits: 28888

Коментари   

Фатмегюл
+2
Много вкусни миди! Облизахме си пръстите.
Благодаря ти,че сподели тази чудна рецепта,Йоли!Прегръдка!
Отговор
yoli
+3
Ах, така да ги обичам! Да ти кажа, направо ти завидях. Тук в Германия миди с черупки продават само през зимата. През останалото време има само замразени. Поне при мен е така, но живея в малък град. В големите сигурно има целогодишно. Толкова се радвам, че ти харесаха! Има много рецепти за миди с ориз, но нали знаеш, това, което ти остане от детските вкусови спомени е най-обичано. Много ти благодаря, че се отби тук да ми напишеш това. Страшно ме зарадва наистина!
Отговор
Анна Стоева
0
Уникални! От както съм попаднала на тази рецепта ги правя само така!
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Ани! Много се радвам, че ти харесаха! Честита Цветница!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.