Морски език с бадеми

 

Морският език е предпочитан от всички заради финото бяло месо и сладък вкус. Да кажем няколко думи за тази дънна риба, която обитава предимно водите на Черно море.
Тялото на морския език е източено листовидно, с овална форма, покрито с дребни бодливи люспици. Очите са разположени на дясната страна. Горната част на тялото е кафявосива с тъмни петна, а долната белезникава.
Морският език е ниско калоричен, съдържащ само 1,2 калории в грам. Месото му е леко, няма кости. Той е богат на протеини-в 100 г морски език има 24 г, което е половината от препоръчителната дневна доза. Допълнително, съдържа необходимите за организма амино-киселини, които комбинирани с протеините, съдействат за възстановяването на органи и мускулна маса. Морският език е богат на витамин В, магнезий и фосфор, помагайки за производството на червени кръвни телца и регулиране на кръвната захар и кръвното налягане.
   

Продукти за 4 порции:

800 г филе от морски език
сол и черен пипер на вкус
4 жълтъка
5-6 с.л. зехтин
100 г натрошени белени бадеми
1/2 франзела
кълнове от черна ряпа

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте жълтъците със зехтина, като го наливате постепенно на тънка струйка. Ще получите емулсия, подобна на майонеза.

* Овкусете рибата със сол и черен пипер. Нарежете я на малки хапки, топнете в жълтъчната смес и оваляйте в бадеми.

* Наредете рибените хапки в тава, покрита с хартия за печене. Около тях сложете тънки филийки франзела.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете рибата и филийките до порозовяване за около 10-15 минути. Наблюдавайте хляба по време на печенето и ако е готов преди рибата го извадете от фурната.

* Подредете филийките в чиния и леко ги поръсете със зехтин. Върху тях сложете малко кълнове, а най-отгоре риба. Да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 6919

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.