Пълнени калмари с пипала и скариди

 

Калмарите стоят в основата на редица разкази за морски чудовища. Най-прочуто сред тях може би е главоногото на Жул Верн, което тормози капитан Немо и подводницата му „Наутилус”. Тук съвсем не става дума за измислица и плод на въображението, а за реално съществуващи обитатели на морските води. Най-едрият вид Architeuthis, известен като „колосален калмар”, достига до впечатляващите 14 метра дължина заедно с пипалата си.
За наше щастие видът, който можем да видим на трапезата си има далеч по-скромни размери-до около 30 см. Вкусното му месо се цени още от древността, а гърците и римляните дори го възприемали като афродизиак. И днес калмарите се радват на изключителна почит в кухнята на средиземноморските страни.
Тези вкусни същества имат по осем къси и две по-дълги пипала, прикрепени към главата, всичките с вендузи по тях. Днес ви предлагам една великолепна рецепта за пълнен калмар само с морски продукти.

Продукти за 4 порции:

4 калмара
12 нарязани големи обелени скариди
150 г нарязано рибено филе по избор
2 скилидки счукан чесън
1/2 нарязана на ситно червена чушка
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 белтък
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан на ситно розмарин
6 с.л. зехтин

 



Приготвяне:

* Почистете калмарите от вътрешностите и отстранете ципата. Измийте ги добре и подсушете.

* В тенджерка кипнете подсолена вода и сварете пипалата на калмарите за 2-3 минути. Охладете ги и нарежете на ситно.

* В купа смесете всички продукти с изключение на калмарите и половината зехтин.

 



* Разбъркайте добре и напълнете калмарите. Затворете отворите им с клечка за зъби и с нож направете разрези от едната страна.

* Намажете калмарите с останалия зехтин  и изпечете на скара или във фурна. Ако ги правите на скара ги обръщайте периодично. Печете не повече от 10 минути. Ако решите да ги сготвите във фурна непременно я загрейте предварително на 200*. Печете около 15 минути.

* Ако купите почистени калмари без пипала увеличете количеството на плънката като сложите повече риба и скариди. Да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 9878

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.