Пъстърва с хрянов сос

 

Лечебните свойства на хряна са толкова много, че ми е трудно да ги изброя. От векове се ползва в народната медицина на много народи. Тук има една чудесна статия, където може да прочетете интересни неща за чудодейния корен. Аз ще кажа няколко думи за кулинарното му приложение. Чудесно пасва към студено говеждо или свинско месо, различни видове шунка, варен език, пача, риба и яйца. Незаменим е в туршиите, киселото зеле, а често се слага и в различни конфитюри. Ползва се само в прясно състояние, тъй като сушен изгубва аромата и лютивината си. По тази причина не се подлага и на термична обработка, а се добавя съвсем накрая към вече сготвените ястия. След като се настърже, хрянът се залива веднага с нещо кисело (оцет, лимонов сок, бяло вино), защото бързо потъмнява и буквално изветрява. Така може да го съхраните дълго време в хладилник. Също може да добавите настърган хрян към сметана или кисело мляко.
Днес готова паста от хрян може да се купи навсякъде. Това се е чисто облекчение, тъй като не се налага сами да го стържем. А стърженето на хрян е не само трудоемко, а и неприятно. Както знаете, когато хрянът се реже или стърже много люти и това дразни очите и синусите. Лично аз правя това под аспиратора. Чувала съм, че някои го стържат с очила или на двора.
Днес ви предлагам пъстърва със сос от хрян, приготвен от готова паста. Все пак, ако искате да си направите сами бурканче с вкусен хрян, ето една чудесна рецепта.

Продукти за 4 порции:

600 г пъстърва филе с кожа
2 с.л. масло
1 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
20 г запечени натрошени бадеми или бадеми на люспи

сос:

1 шалот или 1/2 глава лук
1-2 скилидки чесън
40 г масло
150 мл бяло сухо вино
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч.л. суха мащерка
200 мл течна пълномаслена сметана
1 с.л. хрянова паста
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Започнете със соса. Нарежете много ситно лука и чесъна. Сложете ги в малка тенджерка и добавете маслото. Захлупете и гответе на бавен огън, докато всичко се задуши и омекне добре. Отхлупете и налейте виното. Усилете огъня и кипнете за 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете лимоновата кора, мащерката и сметаната. Варете соса без капак, за да се редуцира и сгъсти. Накрая сложете хряновата паста и подправете със сол и черен пипер. Може да приготвите соса предварително и да го затоплите преди сервиране. Ако искате фин сос го прецедете.

* Посолете рибените филета и поръсете с черен пипер. В тиган загрейте маслото и олиото. На среден огън изпържете рибата първо откъм страната на кожата, докато стане хрупкава и златиста. Обърнете и изпържете и от другата страна, но кратко, за да не се изсушава месото. Сервирайте пъстървата с топъл хрянов сос и запечени бадеми. За гарнитура подхождат варени, сотирани в масло или задушени на пара зеленчуци. Да ви е сладко!

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 6417

Коментари   

Рада
0
Превъзходна рецепта, направих си от вчера хряновата паста. И днес за вечеря я направих. Всички са супер доволни и си облизаха пръстите.Благодаря Йоли!
Отговор
yoli
0
Раче, много съм щастлива! Обикновено малко хора обръщат внимание на рецептите с риба. Благодаря ти наѝ-сърдечно!
Отговор
Лиляна Йорданова
0
Йоли, моето семейство редовно обръща внимание на рецептите ти с риба (и не само). Препоръчвам тази с две ръце. Приготвихме я в деня, когато я пусна, днес ще повтарям(и прегръщам при мисълта), а и вече е записана в тефтера като любима. (замених бадемите с натрошени лешници)
Отговор
yoli
0
Много съм щастлива да чуя, че и вие като мен обичате риба и обръщате внимание на тези рецепти. Благодаря, Лили! С лешници ще е страхотно!
Отговор
Александра
0
Страхотна рецепта! Благодаря, Йоли! Горещо препоръчвам!
Отговор
yoli
0
Много ти благодаря, Алекс! Радвам се, че ви е било вкусно!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.