Студен поширан костур с маслинова паста

 


Костурът е впечатляваща риба с вкусно месо и внушителни размери. Това са едни от причините да бъде предизвикателство за онези, които се увличат по спортния риболов и кулинарията.
Нилски костур (Lates niloticus) е хищен вид пресноводна риба от семейство Latidae.  Обитава основно водните басейни на реките Конго, Нил, Сенегал, Нигер и езерата Чад, Волта, Туркана и други водни басейни. Среща се и в езерото Марют в Египет.
Нилските костури са със сребристо тяло със син оттенък. Имат характерни тъмно черни очи, с яркожълт външен пръстен. Това е една от най-големите сладководни риби, като достигат максимална дължина от близо два метра, с тегло до 200 кг.
Костурът, който обикновено се предлага на пазара е най-вече под форма на филе. То е от по-малки на размер риби, достигащи максимум 3-4 кг. Филето е с приятен розовеещ цвят, но след термична обработка става млечно бяло. Стегнато, постно и сладко на вкус. Подходящо е за супа, печене, пържене, гриловане и поширане. Избрах да го приготвя по възможно най-семпъл начин, за да може максимално да се съхрани вкуса на самата риба. Вижте рецептата!

 Продукти за 4 порции:

600 г филе нилски костур
2 с.л. зехтин
100 г черни маслини без костилки
1 скилидка чесън
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
1/2 зелена люта чушка
2 краставици
сол на вкус

 



Приготвяне:

* Нарежете рибата на дебели ивици. Посолете я и полейте със зехтин.

* Увийте всяко парче в найлоново фолио и направете стегнати рула като завържете добре краищата.

* Гответе рибата на пара 10-12 минути. Отстранете фолиото и охладете добре.

* Смелете на паста маслините, чесъна, розмарина и чушката. Ако не обичате люто, пропуснете чушката.

* С белачка за зеленчуци нарежете краставиците на тънки и дълги ленти. Подредете ги върху найлоново фолио като ги застъпвате. Подрежете краищата за да се изравнят и попийте със салфетка за да отстраните излишната влага.

* Намажете рибата с маслиновата паста. Сложете я върху лентите краставици и с помощта на фолиото завийте на руло. Приберете в хладилника за 30 минути.

 



* Отстранете фолиото, подравнете краищата на рулото и сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 3568

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.