Салата от карфиол

 

Карфиолът е или любим зеленчук, или такъв, който никак не се харесва. Много често негативната реакция е продиктувана от специфичния му мирис и вкус. А това идва от неправилното му приготвяне. Колкото по-дълго карфиолът се третира термично, толкова по-силно и остро мирише на сяра. Самата аз имах наскоро един тотално несполучлив опит с пица от карфиол. Пекох карфиолената основа прекалено дълго с цел да я направя хрупкава и златиста. След това два дена не можах да проветря къщата. Да не говорим, че вкусът беше повече от ужасен! Цялата "пица" отида в кофата за боклук и се превърна в най-нелюбимото ми ястие. Истината е, че аз съсипах карфиола, готвейки го прекалено дълго. С други думи, третирайте го кратко, независимо дали ще е варен, печен или пържен. Карфиолът е чудесен зеленчук и може да донесе само наслада, ако е приготвен правилно.

Продукти за 4 порции:

1 средно голяма  глава карфиол
2 с.л. олио
50 г стафиди
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
2 - 3 с.л. каперси
50 г нарязани сурови бадеми
сол и бял пипер на вкус
2 - 3 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязан магданоз

 



Приготвяне:

* Накиснете стафидите в лимоновия сок и ги оставете да се напоят за 20 минути.

* С кухненска салфетка добре подсушете каперсите от саламурата. Загрейте олиото и ги изпържете за 2 -3 минути докато станат хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка.

* В същата мазнина запържете за кратко бадемите докато станат златисти. Отцедете и тях от мазнината.

* Накъсайте карфиола на розички. С нож изрежете само горната им част. Останалото може да ползвате за супа, пюре или друго ястие. Изпържете карфиола за 2-3 минути  в останалото от каперсите и бадеми олио. Трябва да остане суров, съвършено хрупкав. Достатъчно е само леко да промени цвета си. Посолете по време на пърженето и ако е нужно добавете още олио.

* Извадете карфиола в купа и го оставете да изстине. След това добавете стафидите заедно с лимоновата кора и сок, бадемите и магданоза. Полейте със зехтин и разбъркайте. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още сол, лимонов сок или зехтин. Разпределете салатата на порции и преди поднасяне поръсете с бял пипер и хрупкавите каперси. Наздраве!

 

Tags: Салати

  • Hits: 7671

Коментари   

Мариет
0
Здравей, Йоли!
Салатата е фантастична! Приготвила съм много от твоите торти и много ги харесвам. За първи път приготвям по рецепта извън твоите сладкиши. Очарована съм!
Много поздравления за теб! Страхотна си!
Отговор
yoli
0
Толкова се радвам, че я хареса! Това е една много любима салата и дома. Благодаря ти за хубавите думи и доверието!
Отговор
Татяна
0
Привет.Аз обожавам карфиол....и броколи.Аз зимата си правя такава салата но вместо стафиди сладам сушени домати.
Отговор
yoli
0
Благодаря за чудесната идея, Татяна! Непременно ще опитам със сушени домати. И аз много ги харесвам.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.