Салата с хрупкави кашкавалени топчета



Всички обичаме към свежите листни салати да има нещо приятно хрупкаво. Обикновено приготвяме хлебни крутони, овкусени с билки и подправки, както и различни семена и ядки. Днес ви предлагам нещо още по-хубаво. Пикантни топчета от кашкавал, които са невероятно вкусни както леко топли, така и студени. Търпят импровизации и всеки може да ги подправи според вкуса си. Удобство е, че може да се приготвят часове предварително, без това да влоши качеството им. Сервирах ги с богата Fresh & Cool салата, която е великолепен микс от айсберг, бяло зеле, цикория, моркови и ескарол. Подбрах точно този градински микс, тъй като лично за мен балансът между сладкия айсберг, хрупкавите зеле и моркови, леката горчивина на цикорията и мекия вкус на ескарола са чудесно съчетани и отлично пасват към моите хрупкави топчета. А цялата тази прелест, поднесена с гъст сметанов сос превръща салатата в нещо стециално. Ще се радвам да я приготвите и вие.

Продукти а 4 порции:

1 опаковка "Градински микс" на Fresh & Cool salads
200 г едро настърган кашкавал
1 яйце
1 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. куркума
2 с.л. ситно нарязан зелен лук
1 скилидка счукан чесън
сол и черен пипер на вкус
40 г брашно
разбито яйце и галета за паниране
олио за фритиране

сметанов сос:

250 г заквасена сметана
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. суха мащерка
1 с.л. ситно нарязан зелен лук
сол и бял пипер на вкус
лимонов сок на вкус
чесън по желание

 



Приготвяне:

* Пригответе сместа за топчетата, като смесите заедно кашкавала, яйцето, подправките, лука, чесъна и брашното. С ръка омесете сместа така, както месите кайма за кюфтета. Направете малки топчета и ги оваляйте в галета. Топнете ги в разбито яйце и отново оваляйте в галета. Двойната панировка ще предотврати кашкавала от изтичане. Оставете ги за изсъхнат за 10 минути и ги изпържете в маслена баня на среден огън до зачервяване. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

* За сметановия сос разбъркайте до хомогенност всички съставки.

* Разпределете салатата в четири отделни чинии, гарнирайте с хрупкавите топчета и поднесете със сметанов сос. Да ви е сладко!

*** За да омесите по-лесно сместа за топчетата, както и да ги оформите може да ползвате латексови ръкавици. Добре е да подберете по-сух кашкавал или други твърди видове сирене, тип Гауда, които не се разтичат много при топлинна обработка. Топчетата не са подходящи за печене във фурна. Само дълбоко пържени ще станат наистина неустоимо хрупкави.

 

Tags: Салати

  • Hits: 7769

Коментари   

Татяна
0
Невероятно вкусни неща!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Татяна! Много се радвам, че ти харесват рецептите.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.