Марципанът е незаменим продукт в сладкарството. С него се правят кремове, пълнежи за сладки, сладоледи, сладкиши, торти и още много други сладки изкушения. Чудесен е и за декориране, тъй като е пластичен и лесен за обработка. С марципан може да покриете цяла торта, да я декорирате, както и да направите украса на бисквити.

Tags: Сладки закачки

Към рецептата...Марципан

  • Hits: 2177

 

 

За малки и големи! За всички, които обичат дъвчащи бонбони! С прясно изцеден портокалов сок и агар-агар. Да кажем няколко думи за този желиращ агент. Агар-агар се добива от кафяви и червени водорасли и от векове е широко употребяван в Азия. В превод на български означава "желе". На вкус и мирис агарът е неутрален, което го прави подходящ за солени и сладки храни. С него може да се сгъстят сосове, пудинги, суфлета, мармалади и сладоледи. В по-големи количества агар-агар се използва за плътни желета. Колко агар да сложим зависи изцяло от индивидуалния продукт, към който го прибавяме, затова е важно към всяка рецепта да се посочи точното му количество. Как да го използваме: агарът се разтваря в течност на стайна температура, за да се избегнат евентуални бучки. След това се загрява и се кипва до достигане на 100*С. След кипване на основната течност могат да се прибавят други продукти, ако има описани в рецептата и цялата смес трябва да се доведе отново до кипене. След това желето се излива във форми и охлажда до стягане. Дори и да не сме премерили съвсем прецизно количеството агар и да не се е получило плътно желе, няма страшно. За разлика от желатина агарът може да се кипне наново и да се добави още малко от него.
Бонбоните, които ви предлагам не случайно са с агар-агар, а не с желатин. Желатинът би ги превърнал в бонбоните "гумени мечета", които се продават. А целта е те наистина да са като дъвка. За това помага не само агарът, а и захарта в рецептата. Не я заменяйте с друг подсладител, ако искате да получите дъвчащи бонбони. Като заключение мога да кажа, че моите ученици направо пощуряха по тези бонбони. Вече на всеки урок ме питат, дали има още от тях. Беля си взех на главата ... Ще се радвам и вие да ги опитате.

Tags: Сладки закачки

Към рецептата...Дъвчащи портокалови бонбони

  • Hits: 10755

 

 

За първи път опитах този ликьор на един коледен базар в Германия. Беще подгрят до горещо и с черпаче го разливаха в малки чашки, колкото един шот. За разкош шприцваха отгоре мини-розичка разбита сметана. Толкова ме впечатли вкуса и толкова ми хареса, че потърсих домашна рецепта за тази напитка. Има най-различни варианти, повечето от които са с ябълков сок. Но не беше това, което търся, а истинския вкус, идващ от печените ябълки. Затова се доверих на рецептите на бабите, в чиито домове този ликьор се приготвя поколения наред. Може да го поднесете студен, топъл, горещ, без или със сметана. Всякак е вкусен и може би за момента е най-харесвания от мен ликьор. Далеч по-любим от лимончелото, което ви предложих в предходния пост. Коледа мина, но докато свърши зимата има още време. Ликьорът е идеален за сезона и ще се радвам да го опитате и вие. Наздраве!

Tags: Сладки закачки

Към рецептата...Ликьор от печени ябълки

  • Hits: 16563

 

 


Ароматният лимонов ликьор е незаменим в сладкарството. Кремове и сладоледи стават невероятно свежи, ако към тях се добави малко лимончело. Неизменна съставка е и за различни коктейли. Подарете лимончело на близките си хора, като към бутилката прикрепите малко листче с рецептата. Напитката толкова ще се хареса на приятелите ви, че ще пожелаят сами да я направят.
В интернет ще намерите много рецепти за домашно лимончело. Аз се спрях на ликьора на Бенедета от блога "Fatto in Casa da Benedetta". Исках да се придържам към италианско предложение, как да направим сами лимончело. Получи се много добра напитка, далеч по-хубава от тази, което може да купим в магазина. По-силна, по-ароматна и по-вкусна. Ще се радвам да опитате и вие.

Tags: Сладки закачки

Към рецептата...Домашно лимончело

  • Hits: 21189

 

 

Всички знаем за полезните свойства на джинджифила. Това го прави един от най-търсените продукти в днешно време. Лютият корен от векове се използва в азиатската медицина. Полезните му съставки са много, но най-значими са джинджеролът и куркуминът с техния противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Консумира се пресен в различни ястия и сладкиши, сушен за чай или стрит на прах. Истинско лакомство е захаросаният джинджифил, сгряващ гърлото пред студените зимни дни. Ето как да го приготвите.

Tags: Сладки закачки Коледа

Към рецептата...Захаросан джинджифил

  • Hits: 5813
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.