Брауни в сладоледена фунийка с малинов крем



Наближава 15 септември. Този така важен първи учебен ден, особено за първолаците. Толкова са сладки тези мъници, спретнати, с големите чанти на гърба и грейнали усмивки. Днешният десерт е поздрав за всички тях. Да растат безгрижни, щастливи и палави! Да учат буквичките с удоволствие, за да могат знанието и културата да са им верни спътници в бъдещето. На добър час!
Рецептата, която ви предлагам е по-скоро една сладка закачка. Визията на любимия на всички деца сладолед е запазена, но всъщност вътре се крие вкусно шоколадово-лешниково брауни, гарнирано с малинов крем.

Продукти за 6 десерта:

брауни:

50 г натрошен млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
40 г пудра захар
75 г фино смлени лешници
30 г брашно
щипка сол
ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

150 мл гореща течна сметана
150 г натрошен бял шоколад
2 с.л. малиново пюре

друго:

6 вафлени фунийки за сладолед
150 г пресни или замразени малини
2 с.л. захар
алуминиево фолио Fino

Приготвяне:

* Първо пригответе малиновото пюре. Кипнете 100 г малини с 2 с.л. захар. Пасирайте и претрийте през цедка, за да отстраните семките. Охладете.

* След това пригответе сместа за крема. Добре е да я направите ден предварително. Залейте белия шоколад с горещата сметана и оставете за 2 минути. Добавете малиновото пюре и разбийте добре с пасатор. Приберете течната смес в хладинника минимум за 8 часа.

* За пълнежа стопете заедно млечния шоколад, нутелата и маслото. Охладете. Отделно разбийте на гъст крем яйцата с пудрата захар. Подправете с ванилия. Смесете заедно лешниците, брашното, солта и бакпулвера. Към разбитите яйца добавете шоколадовата смес. Разбъркайте. Постепенно сипете сухата смес, като бъркате внимателно с лопатка.

* Загрейте фурната на 170* и подгответе формата за печене. Вземете тортена форма или подвижен ринг. Облечете я в два пласта алуминиево фолио и я поставете в тава. Внимателно набодете сладоледените фунийки във фолиото откъм кухата страна на формата. Напълнете фунийките с шоколадовото тесто до 2/3.

 



* Има фунийки с различна големина. Ако разполагате с по-малки, от посочените продукти за тестото може да получите до 12 десерта. Сложете тавата във фурната на долното ниво и изпечете за около 20-25 минути. За да не прегарят фунийките може да ги покриете с алуминиево фолио. Тук е мястото да отбележа, че тестото във фунийките остава течно дори и след 20 минути печене. Не се плашете, че е сурово. След като изстине ще се стегне. Шоколадовата смес прилича на тестото за лава-кейк. След изпичане трябва да остане влажно и кремообразно. Разбира се, може да напълните фунийките с кексово тесто по любима ваша рецепта, но аз предпочетох да не е сухо, за да може да се гребе дори с лъжичка. Да не говорим, че малкото брашно прави консистенцията изключително нежна. След като фунийките изстинат, по желание може да топнете краищата им в малко стопен шоколад и да поръсите с цветна захар.

* Разбийте студения крем до сгъстяване. За по-активен цвят може да добавите сладкарска боя.

* Върху изпеченото брауни наредете по 2-3 малини. Отгоре шприцовайте от крема и зарадвайте децата. Да ви е сладко!

*** За рецептата са подходящи от по-дебелите фунийки за сладолед. Тъй като трудно се намират по магазините, направете като мен. Помолете в сладкарниците, които продават сладолед да купите няколко фунийки. И последно, ако нямате у дома специална форма, върху която да ги поставите изправени, може да ги набодете в купа или кутия, пълна със захар.

 

Tags: Сладки закачки За децата

  • Hits: 11070

Коментари   

Галя
+1
Радост за всички мои сетива е дори само да гледам творенията ти.Уникално креативна жена си и радваш толкова много хора.Бъди жива и здрава и всички любими хора около теб също.
Отговор
yoli
+1
Благодаря ти много, Гале! Радвам се, че ти хареса новата идея.
Отговор
Ели
0
Йоли, мога ли да направя десерта в купички? Ако умножа продуктите от твоята рецепта по 2, ще се получи ли достатъчно количество за 12 порции:)
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ели! Това е най-нормално брауни. Обаче на вкус е уникално! Да, увеличи количествата и изпечи в малки форми. Ще се радвам да пробваш. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.