Домашно лимончело

 

 


Ароматният лимонов ликьор е незаменим в сладкарството. Кремове и сладоледи стават невероятно свежи, ако към тях се добави малко лимончело. Неизменна съставка е и за различни коктейли. Подарете лимончело на близките си хора, като към бутилката прикрепите малко листче с рецептата. Напитката толкова ще се хареса на приятелите ви, че ще пожелаят сами да я направят.
В интернет ще намерите много рецепти за домашно лимончело. Аз се спрях на ликьора на Бенедета от блога "Fatto in Casa da Benedetta". Исках да се придържам към италианско предложение, как да направим сами лимончело. Получи се много добра напитка, далеч по-хубава от тази, което може да купим в магазина. По-силна, по-ароматна и по-вкусна. Ще се радвам да опитате и вие.

Продукти:

5-6 лимона
500 мл спирт 95*
400 г захар
500 мл вода

 

 

Приготвяне:

* Измийте добре лимоните с топла вода и сапун. Внимателно обелете корите без да засягате бялата част. Сложете ги в голям буркан и залейте със спирта. Оставете буркана на тъмно място за 1 седмица, като всеки ден го разклащате. 

* След седмица прецедете спиртната настойка. Сварете за 2 минути сироп от захарта и водата. След като изстине го смесете със спирта. Разлейте лимончелото в бутилки и оставете да отлежи 2 седмици. Наздраве!

 *** Тъй като не навсякъде се намира алкохол 95*, бих искала да кажа, че аз го купувам от руските магазини. С него често се приготвя домашна водка или други ликьори. В интернет има всякакви рецепти за лимончело. Ще намерие и с водка, която е много по-слаба като алкохол от посочения в тази рецепта. Преценете сами, дали искате ликьора да е по-силен или по-слаб. От лимоните, които остават може да направите лимонада, сок или лимонов кърд. 

 

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 36896

Коментари   

Мариана Младенова
+2
Сок от лимоните слага ли се?Благодаря!
Отговор
yoli
-1
Не, не се слага. Поне в тази рецепта. Посочила съм линк към оригинала. Има и видео.
Отговор
Стефка Павлова
+1
Въпросът ми може да Ви се стори глупав,но тъй като досега питайки няколко души никой не можа да ми отговори (а аз искам да си направя лимончелото) ,спирта от аптеката може ли да се използва за целта?
Отговор
yoli
-1
Не, Стефи. Не е добре, макар някои да го ползват за напитки. Поне моето мнение е това.
Отговор
Любен Жилков
+3
Етиловият, 95 градусов спирт от аптеките е много чист и безвреден. Има и спирт, който е син на цвят. Той не трябва да се пие.
Отговор
Павлета Михайлова Ан
-1
А как това може да се превърне в крем ликьор -лимончело?
Отговор
yoli
+1
Само, ако се смеси със сметана.
Отговор
Moli
0
Извинявам се,но не разбрах.Какво се слага в спирта?Само корите или целите обелени лимони?
Отговор
yoli
0
Моли, ето това съм написала: “ Внимателно обелете корите без да засягате бялата част. Сложете ГИ в голям буркан и залейте със спирта.”
Значи, корите се заливат. А и в края на рецептата съм написала какво може да направите с оставащите лимони.
Отговор
Гинка
+1
Здравей,Йоли!Много благодаря за чудесната идея!Имам затруднение обаче с този спирт за храни и напитки ;-) Видях по-горе коментар,че не е добре да се търси в аптека,но и информацията в Интернет е доста оскъдна . Намерих само една БГ фирма производител,която естествено,поради естеството на продукта не предлага онлайн . Може ли малко повече информация или поне насока от къде да намерим качествен спирт за напитки?Благодаря :-)
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Гинче. Да, предполагам, че е трудно да се намери. Аз купувам от руските магазини, посочила съм го в края на рецептата.
Отговор
Антоанета Шехтанова
0
Oт къде мога да закупя спирт 95%. Този в аптеките става ли?
Отговор
Антоанета Шехтанова
0
Извинете ме,че не бях прочела предишните коментари.
В тях намерих Вашия отговор на въпроса си.
Благоаря!
Отговор
yoli
0
О, няма за какво, Тони. Много хора правят различни напитки със спирт от аптеката. И ние у дома сме правили водка едно време. Не знам дали е вреден или не, но аз купувам спирт за ликьори от руските магазини.
Отговор
Алексей Измирлиев
-2
Лимоните, които се продават в България са отвратителни и нямат нищо общо с истинските лимони, а да не говорим за корите им които са пълни с отрови! Много по-хубаво е да си поръчаме по интернет едно лимончело от Италия и да му се наслаждаваме отколкото да пием българските отрови!
Отговор
yoli
+1
Кой както реши, Маестро. Някои залагат на био-лимони.
Отговор
Зиче
0
Благодаря, Йоли за рецептата, току що я заредих и дано да се получи като твоята.Аз използвах, водка защото не обичам силен алкохол. Дано да стане с нея. Поздрави, мила Йоли и още веднъж благодаря!
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Здравче! Много ще се радвам, ако ти хареса. Прегръдки от мен и до скоро, надявам се.
Отговор
Емо
0
Здравей Йоли , имаме си домашни лимони и се захващам с правене на лимончело.Изгледах доста рецепти , и се озадачих от пропорциите на спирта , водата и захарта като съотношения . Въпросът ми е при твойте съотношения имаш ли идея колко градуса е алкохолното съдържание накрая ?
Отговор
yoli
0
Здравей, Емо. Домашни лимони е върха! Завиждам!
Доста силно става, но не съм мерила градуса. Супер е за коктейли и сладкиши, а ако се пие чисто иска лед. Може да го направиш и с водка, ако не харесваш силни ликьори. Ще стане като купешко лимончело.
Отговор
Зорница
0
Здравейте. А колко време може да се съхранява и на каква температура?
Отговор
yoli
0
Зори, като всеки ликьор, в който няма яйца и сметана-дълго време. Аз имам от 2 години 1-2 шишета в килера. Екстра са си.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.