Най-хубавото сладко от цели ягоди

 

Когато варим нежни плодове на сладко, често се превръщат в конфитюр. С удоволствие споделям с вас опита си, как да ги запазите напълно цели. Не е трудно, само трябва да спазите няколко важни неща. По този начин може да направите сладко от всякакви плодове, но конкретно за най-нежните този способ е незаменим. Представям ви сладко от ягоди с напълно запазени плодове, напоени в чудесен бистър сироп и разкошен вкус!

Продукти:

1 кг ягоди
600 г захар
100 мл вода
сок от 1/2 лимон или 1 равна ч.л. лимонтузу

 Приготвяне:

* В тенджера смесете захарта, водата и лимоновия сок. Кипнете на сироп за около 2 минути, колкото захарта да се стопи. Прибавете ягодите и след като започнат да врат намалете котлона до слабо. Оставете плодовете да къкрят само 3-4 минути. Изключете го и оставете ягодите в сиропа за 6-8 часа. Не захлупвайте тенджерата. Може само да покриете с мрежа, докато плодовете престояват в сиропа.

* Отново загрейте сладкото до кипене и варете 2 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете ягодите за няколко часа. Повторете цялата процедура отново и отново, докато ви хареса гъстотата на сиропа. Това е всичко. Докато сладкото е горещо го насипете до горе в буркани и затворете.

* Това, което трябва да спазите е в никакъв случай да не бъркате сладкото. Забравете за всякакви лъжици. Разклащайте леко тенджерата, колкото плодовете да се облеят със сиропа. Не препенвайте, не е нужно. След всяко изстиване на сиропа пяната изчезва. Сложете лимоновия сок още в началото, а не в края на варенето, както обикновено се прави. Този начин на варене на сладко напоява плодовете бавно и ги озахарява. Буквално ги консервира, запазва целостта им и ги втвърдява. Обикновено кипвам плодовете четири-пет пъти, но може и повече, ако искате сиропът да е по-гъст. Това зависи изцяло от предпочитанията ви. Надявам се да ви е полезен този начин за правене на сладко. И както казва приятелката ми Дани Добрева: " Не пускайте аспиратора, докато варите сладкото. Уханието в цялата къща е неустоимо!" Приятно майсторене!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 48341

Коментари   

ДИАНА ВЪРБАНОВА
0
Благодаря, Йоли, наистина логично, ще опитам и вишни така... Поздрави
Отговор
yoli
+2
Много хубаво става, Диана. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Ваня Вълчева -
+1
Много благодаря. Но се страхувам водата да не е малко. Как 600 гр. захар ще кипнат в 100 мл. вода?
Отговор
yoli
0
Не, Ванче. Никак не е малко. Тъкмо да ме става байгън сладкото. Водата си извира постепенно до сироп с желана от теб гъстота. Разбира се, винаги можеш да сложиш повече захар, няма проблем. Благодаря, ще се радвам да опиташ.
Отговор
Dani
-2
Ох, тази ти приятелка толкова те обича
Отговор
yoli
+1
И аз теб много, любима ми!
Отговор
Ивелина
0
Уникално! А дали ще върши работа за сладко от боровинки?
Отговор
yoli
0
Разбира се, Иве. Не се колебай да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Ася Борисова
0
Ох, представям си го с топки сладолед, лъжица бита сметана, бишкотка и карамелизирани ядки. И ние, Йоли, вкъщи от доста време правим сладката с няколко кипвания и почивки за по-добро напояване на плодовете. Благодаря ти за поредното споделено съвършенство!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Асе. Да, определено така се получава много добре. Иначе жалко за хубавите плодове, ако все на конфитюр се превръщат.
Отговор
Poli
0
Здравейте, моите ягоди се обезцветяват още в началото на варенето и определено много омекват. Ако ги кипна няколко пъти със сигурност ще се кашнат напълно. Има ли начин да се запазят по-хрупкави или това зависи от качеството и отглеждането на самия плод?
Отговор
Ани Венова
0
Прекрасна техника!Тъкмо навреме,Йоли.Поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Ани! Ще се радвам, ако си доволна от резултата.
Отговор
yoli
0
Майка ти е била напълно права, Йони. Чудесно става за всички плодове. Аз благодаря!
Отговор
Yonka Karageurova
-3
Най-сетне да видя наистина добра рецепта за сладко, в която плодовете не се варят по 2 часа, което е пълно безумие! Така правеше сладката и майка ми. Превъзходни са и като цвят, и като вкус, и като качество! Благодаря ти!
Отговор
Mariela Krustev
+1
Който прави сладко непременно трябва да следва тази рецепта.
За първи път ягодите си останаха цели и наистина невероятно вкусни и ароматни.
Ако намеря вишни ще направя сладко по тази рецепта.
Благодаря ти Йоли!
Отговор
yoli
0
Аз ти благодаря, Мариела! Много се радвам, че си доволна.
Можеш абсолютно всякакви плодове да правиш по този начин, чудни стават.
Отговор
Мариет
+1
Здравей Йоли!
Правя всяка година много сладка,но тази техника използвам само за смокини. Сега направих по твоята рецепта ягоди . Станаха превъзходни! Много им се радвах- цели,вкусни, чудесни! Ще направя и другите сладка по същия начин! Благодаря ти! Възхищавам ти се!
Отговор
yoli
-1
Благодаря ти, мила! Много ме радват думите ти. Винаги! Радвам се, че сладкото ти хареса!
Отговор
Любо
0
Нашето сладко от цели ягоди по Вашата рецепта. Успяхме да запазим ягодите цели, по не станаха твърди и нашето сладко стана по-тъмно от Вашето, но си го харесваме! Благодаря! 5-6 бурканчета от по 400ml всяко от около 1.8kg ягоди.
Отговор
yoli
+2
Много се радвам, че сте доволни, Любо. Благодаря от сърце за доверието! Да ви е сладко на закуска!
Отговор
Светла
0
Благодаря Йоли за прекрасната рецепта!
В детството ми бях прочела в списанието на мама "Жената днес" (или "Наш дом") точно същата рецепта за сладко от смокини или от кайсии на парченца. И така като ученичка правех сладкото от смокини, сини сливи и праскови ( с варене или печене) по тази рецепта.
Сега вече - благодарение на теб - и с ягоди :)
Рецепта - съвършенство и финес :)
Отговор
yoli
0
Да ви е сладко, Светле! От сърце благодаря!
Отговор
Ева Славова
0
Здравейте. Спешно ми трябва отговор на въпроса, може ли сладкото да стане с кафява захар, моооляяяя за отговор.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ева. Захар като захар. Малко по-тъмно ще стане и може би леко карамелено на вкус.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ева. Захар като захар. Малко по-тъмно ще стане и може би леко карамелено на вкус.
Отговор
Стелияна
0
Здравейте,
Винаги ли след като сме варили 2мин се чака 6 до 8ч или после може и по 2-3ч?
Отговор
yoli
0
Трябва сама да опиташ, Стеляна. Аз така го правя и така съм написала. Не бих се наела да ти отговоря категорично. Не искам да те подвеждам.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.