Най-хубавото сладко от цели ягоди

 

Когато варим нежни плодове на сладко, често се превръщат в конфитюр. С удоволствие споделям с вас опита си, как да ги запазите напълно цели. Не е трудно, само трябва да спазите няколко важни неща. По този начин може да направите сладко от всякакви плодове, но конкретно за най-нежните този способ е незаменим. Представям ви сладко от ягоди с напълно запазени плодове, напоени в чудесен бистър сироп и разкошен вкус!

Продукти:

1 кг ягоди
600 г захар
100 мл вода
сок от 1/2 лимон или 1 равна ч.л. лимонтузу

 



Приготвяне:

* В тенджера смесете захарта, водата и лимоновия сок. Кипнете на сироп за около 2 минути, колкото захарта да се стопи. Прибавете ягодите и след като започнат да врат намалете котлона до слабо. Оставете плодовете да къкрят само 3-4 минути. Изключете го и оставете ягодите в сиропа за 6-8 часа. Не захлупвайте тенджерата. Може само да покриете с мрежа, докато плодовете престояват в сиропа.

* Отново загрейте сладкото до кипене и варете 2 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете ягодите за няколко часа. Повторете цялата процедура отново и отново, докато ви хареса гъстотата на сиропа. Това е всичко. Докато сладкото е горещо го насипете до горе в буркани и затворете.

* Това, което трябва да спазите е в никакъв случай да не бъркате сладкото. Забравете за всякакви лъжици. Разклащайте леко тенджерата, колкото плодовете да се облеят със сиропа. Не препенвайте, не е нужно. След всяко изстиване на сиропа пяната изчезва. Сложете лимоновия сок още в началото, а не в края на варенето, както обикновено се прави. Този начин на варене на сладко напоява плодовете бавно и ги озахарява. Буквално ги консервира, запазва целостта им и ги втвърдява. Обикновено кипвам плодовете четири-пет пъти, но може и повече, ако искате сиропът да е по-гъст. Това зависи изцяло от предпочитанията ви. Надявам се да ви е полезен този начин за правене на сладко. И както казва приятелката ми Дани Добрева: " Не пускайте аспиратора, докато варите сладкото. Уханието в цялата къща е неустоимо!" Приятно майсторене!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 67885

Коментари   

ДИАНА ВЪРБАНОВА
0
Благодаря, Йоли, наистина логично, ще опитам и вишни така... Поздрави
Отговор
yoli
+2
Много хубаво става, Диана. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Ваня Вълчева -
+1
Много благодаря. Но се страхувам водата да не е малко. Как 600 гр. захар ще кипнат в 100 мл. вода?
Отговор
yoli
0
Не, Ванче. Никак не е малко. Тъкмо да ме става байгън сладкото. Водата си извира постепенно до сироп с желана от теб гъстота. Разбира се, винаги можеш да сложиш повече захар, няма проблем. Благодаря, ще се радвам да опиташ.
Отговор
Dani
-2
Ох, тази ти приятелка толкова те обича
Отговор
yoli
+1
И аз теб много, любима ми!
Отговор
Ивелина
0
Уникално! А дали ще върши работа за сладко от боровинки?
Отговор
yoli
0
Разбира се, Иве. Не се колебай да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Ася Борисова
0
Ох, представям си го с топки сладолед, лъжица бита сметана, бишкотка и карамелизирани ядки. И ние, Йоли, вкъщи от доста време правим сладката с няколко кипвания и почивки за по-добро напояване на плодовете. Благодаря ти за поредното споделено съвършенство!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Асе. Да, определено така се получава много добре. Иначе жалко за хубавите плодове, ако все на конфитюр се превръщат.
Отговор
Poli
0
Здравейте, моите ягоди се обезцветяват още в началото на варенето и определено много омекват. Ако ги кипна няколко пъти със сигурност ще се кашнат напълно. Има ли начин да се запазят по-хрупкави или това зависи от качеството и отглеждането на самия плод?
Отговор
Ани Венова
0
Прекрасна техника!Тъкмо навреме,Йоли.Поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Ани! Ще се радвам, ако си доволна от резултата.
Отговор
yoli
0
Майка ти е била напълно права, Йони. Чудесно става за всички плодове. Аз благодаря!
Отговор
Yonka Karageurova
-2
Най-сетне да видя наистина добра рецепта за сладко, в която плодовете не се варят по 2 часа, което е пълно безумие! Така правеше сладката и майка ми. Превъзходни са и като цвят, и като вкус, и като качество! Благодаря ти!
Отговор
Mariela Krustev
+1
Който прави сладко непременно трябва да следва тази рецепта.
За първи път ягодите си останаха цели и наистина невероятно вкусни и ароматни.
Ако намеря вишни ще направя сладко по тази рецепта.
Благодаря ти Йоли!
Отговор
yoli
0
Аз ти благодаря, Мариела! Много се радвам, че си доволна.
Можеш абсолютно всякакви плодове да правиш по този начин, чудни стават.
Отговор
Мариет
+1
Здравей Йоли!
Правя всяка година много сладка,но тази техника използвам само за смокини. Сега направих по твоята рецепта ягоди . Станаха превъзходни! Много им се радвах- цели,вкусни, чудесни! Ще направя и другите сладка по същия начин! Благодаря ти! Възхищавам ти се!
Отговор
yoli
-1
Благодаря ти, мила! Много ме радват думите ти. Винаги! Радвам се, че сладкото ти хареса!
Отговор
Любо
0
Нашето сладко от цели ягоди по Вашата рецепта. Успяхме да запазим ягодите цели, по не станаха твърди и нашето сладко стана по-тъмно от Вашето, но си го харесваме! Благодаря! 5-6 бурканчета от по 400ml всяко от около 1.8kg ягоди.
Отговор
yoli
+2
Много се радвам, че сте доволни, Любо. Благодаря от сърце за доверието! Да ви е сладко на закуска!
Отговор
Светла
0
Благодаря Йоли за прекрасната рецепта!
В детството ми бях прочела в списанието на мама "Жената днес" (или "Наш дом") точно същата рецепта за сладко от смокини или от кайсии на парченца. И така като ученичка правех сладкото от смокини, сини сливи и праскови ( с варене или печене) по тази рецепта.
Сега вече - благодарение на теб - и с ягоди :)
Рецепта - съвършенство и финес :)
Отговор
yoli
0
Да ви е сладко, Светле! От сърце благодаря!
Отговор
Ева Славова
0
Здравейте. Спешно ми трябва отговор на въпроса, може ли сладкото да стане с кафява захар, моооляяяя за отговор.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ева. Захар като захар. Малко по-тъмно ще стане и може би леко карамелено на вкус.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ева. Захар като захар. Малко по-тъмно ще стане и може би леко карамелено на вкус.
Отговор
Стелияна
0
Здравейте,
Винаги ли след като сме варили 2мин се чака 6 до 8ч или после може и по 2-3ч?
Отговор
yoli
0
Трябва сама да опиташ, Стеляна. Аз така го правя и така съм написала. Не бих се наела да ти отговоря категорично. Не искам да те подвеждам.
Отговор
Кали
0
Не разбрах стерилизират ли се бурканите и колко време?
Отговор
yoli
0
Не, Кали. Не се стерилизират. Всички сладка, конфитюри и желета се правят по този начин. Сипват се горещи в бурканите и се затварят. Нищо повече.
Отговор
Марияна Пенкова
0
Здравейте,
Бих искала да попитам, през времето, когато изчакваме сладкото до следващото варене дали трябва да го съхраняваме в хладилник. Тъй като това са много часове.

Благодаря!
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. Не, не е необходимо. Захарта и киселината са много силни консерванти. С дни може да стои на стайна температура. Баба ми едно време съхраняваше готовото сладко в големи супници, а не в буркани. Без стерилизация, без нищо. Сладко имахме през цялата зима, само трябваше винаги да се сипва с чиста и суха лъжица, за да не захаросва.
Отговор
Жули
0
Здравейте Йоли!
Аз не мога да си обясня - нима само това е количеството на вода - 100мл при 1 кг ягоди със
600 г захар ???? Това не е ли изключително малко вода , как покрива количетвото плод? ! Моля , за отговор! Предварително Благодаря!
Отговор
yoli
0
Жули, ягодите отпускат много вода. Освен това тук няма технология на варене, а на захаросване. При варене по-голямата част от водата извира, а тук няма как да стане. Надявам се, че ме разбра? Май не се изразих много ясно.
Отговор
Катя
0
Здравейте, Йоли!
Планирам да направя сладко от цели люти чушлета. Дали тази техника ще работи за тях?
Отговор
yoli
+1
Здравей, Кате. Това сладко звучи направо уникално! Непременно го направи по този начин. И да ми пишеш после, че ми е много интересно.
Отговор
Катя
0
Здравей, Йоли!
Получи се нещо невероятно! Чушлетата се захаросаха и станаха прозрачни. Уникална комбинация от сладко и люто.
Изпрати ми мейл с координати и ще изпратя едно бурканче в замяна.
Отговор
yoli
0
Ех, че се радвам, Кате! Да ви е вкусно на всички! Благодаря ти, много си мила! Но ще се възползвам от подаръка ти когато съм си у дома. Обещавам!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.