Шоколадова лава

 

Това е един изключителен десерт, обичан навсякъде по света. Много лесно се приготвя и е удобен, защото може да стои във фризер и за го изпечете, когато ви се дояде нещо сладичко. Препоръчвам го наистина горещо. Разбира се, може да го направите на момента и да го изпечете без да замразявате, но е добре все пак да е малко охладен, за да се получи именно топлинния шок. Той прави вътрешността течна, а обвивката изпечена

Продукти за 8 десерта:

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
ванилия

Приготвяне:

* Стопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* за около 12-13 минути. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. При мен се получава най-добре при това време за печене. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Като допълнение бих искала да кажа, че всяка фурна е различна. Поради тази причина десертът може да се изпече добре за 10 минути, както и за 15. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формите е твърда, а в средата при допир получите усещатено, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте сладкишите да поотдъхнат преди да ги обърнете и сервирате. Това ще предотврати опасността от разваляне на формата му. Десертът се поднася топъл, но не горещ. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 12233

Коментари   

Цвети
+2
Здравейте, от фризера направо се слагат във фурната или трябва да се оставят на стайна Т известно време? Благодаря!
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. Може направо да се изпекат без да се размразяват. Може би 1-2 мин. по-дълго печене ще е нужно, ако са напълно замразени. А миже и да се извадят от фризера 29 мин. предварително. Всякак става. Ще се радвам да опиташ. Благодаря!
Отговор
Елена
0
Само 40 гр брашно?
Отговор
yoli
-1
Да, само 40г
Отговор
Галя
0
Изключително вкусен десерт и аптекарски точна рецепта! Благодаря, Йоли!
Отговор
yoli
0
О, аз ти благодаря, Гале! Много се радвам, че ти хареса.
Отговор
Севинч Кирилова
0
Здравейте,а дали може да се използват хартиени формички за мъфини и да се поставят в тавичка за мъфини?И благодаря за страхотните рецепти.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.