Боровинково-марципанови ролки

 

Тази година Дядо Коледа ми донесе мечтан подарък. Получих дехидратор, нещо, за което съм бленувала. Малък, за домашно ползване, но напълно достатъчнен за всякакви кулинарни експерименти. Досега в него съм сушила ябълки, ананас, портокали, киви, ягоди, моркови, цвекло, левурда и различни билки. Плодовете стават изключително конценрирани на вкус, а листните подправки запазват напълно свежия си зелен цвят. Другото, което пробвам в момента са ядливите цветя. Изсуших люляк, който останана с активен лилав цвят и аромат. Сега ще опитам листа от рози, карамфилчета, тагетис, метличина, теменужки и невен. Салати, предястия и десери са много по-ефектни, гарнирани със сушени цветове.


Днес по-скоро ще ви разкажа за бисквитените ролки, които виждате на снимката. Точна рецепта не е нужна. Изсуших боровинки, след това ги смлях с кафемелачка. Отново изсуших самата пудра, още веднъж смлях и пресях през сито на фина пудра. С 2-3 ч.л.  от боровинковата пудра премесих марципан (рецепта за домашно приготвен може да видите тук). Получи се нежен лилав цвят и фин аромат. Е, бадемите са доста по-силни като вкус и боровинките малко се изгубват в марципана, но например, поръсвайки с тази лилава пудра различни десерти, визията на сервираната храна става съвсем друга. Освен това тя е и великолепен натурален лилав оцветител за всякакви кремове и глазури. (По същият начин направих и пудра от левурда.)
След това разточих марципана и увих в него бадемово-маслени бисквити, които предварително изпекох на малки рула. Нарязах на парчета, овалях краищата в сушени цветя и това е всичко. Споменах, че рецепта няма. Може да изпечете всяко любимо ваше тесто за маслени бисквити.
Надявам се да ви е харесала идеята с боровинковата пудра. Много исках да ви се похваля с този чудесен дехидратор, който ме провокира за нови и нови експерименти.

Tags: Сладки

  • Hits: 5992

Коментари   

Neli Ścisło
+1
Вълшебница Йоли :)
събирам билки от пролетта в хартиени торби и пликове, в къщи просто ги оставям така както са в хартиените опаковки, с отвор за да имат вентилация. След няколко седмици листата са добре изсушени и натурален цвят - теменужки с чудесен лилав цвят, коприва чудно зелено, шипки... И търсейки начин да избягна боя за сладките, взимам идеята от Теб Йоли за оцветяване със смлени изсушени билки, плодове... Природата има невероятни барви и аромати Толкова е красиво, здравословно И безплатно
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.