Рога на газела (Kaab El Ghzal)

 

 

Едни от най-ароматните сладки в арабската кухня са Рога на газела. Изящнно гравирани, елегантни и вкусни. На пръв поглед приготвянето им изглежда сложно, но не е така. Всъщност е изключително приятно да направиш шарките по тестото, прищипвайки го съвсем леко с пинсета или друга подходяща щипка. Арабите имат мънички щипки с най-различен релеф и сладкишите им изглеждат наистина ювелирни. Жените приготвят всичко с много любов, търпение и внимание. Аз нямам от тези специални инструменти и използвах най-обикновена щипка за лед. Малко по-трудно е, защото е голяма, но пак се получи добре.
В Интернет ще намерите различни рецепти за тези сладки. Тъй като начинът им на оформяне е по-различен от всички сладки, които обикновено правим, заповядайте кратко видео, за да може да видите как се прави всичко. Аз ще се опитам по-долу в рецептата да обясня с думи, но е най-добре, когато очите видят.

 

Продукти за 10 сладки:


Тесто:

125 г брашно
15 г пудра захар
30 г меко масло
45 мл вода от портокалови цветчета или розова вода

Пълнеж:

125 г фино смлени бадеми
60 г пудра захар
10 г меко масло
½ ч.л. канела
20 мл вода от портокалови цветчета или розова вода
5 г течен мед

 

 

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с шпатула брашното, пудрата захар и маслото. Постепенно налейте водата от портокалови цветчета. Количеството може да варира от 40 до 45 мл в зависивост от абсорбиращия капацитет на брашното. Омесете меко тесто, което не трябва да лепне, да е приятно за работа, да не се къса, да не залепва и да не образува гънки. Месете 1-2 минути, за да се развие глутена. Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 30-40 минути.

* За пълнежа сложете в блендер смлените бадеми и пудрата захар. Отново смелете, докато се смесят добре, но не прекалено дълго, за да не започне да се отделя маслото от бадемите и да получите марципан. Прехвърлете сместа в купа и прибавете маслото, канелата и меда. Също както при тестото, налейте постепенно портокаловата вода. С ръце омесете пластична неронлива маса. Разделете тестото на 10 парчета около 20 г всяко. Оформете ги на топчета, а след това издължете и изтънете от двете страни, докато заприличат на полумесеци. Покрийте ги със стреч фолио, за да не изсъхват.

* Отрежете от тестото 1/3. (Останалото завийте с фолио, за да не изсъхва). Разточете го на възможно най-тънка кора (като за италианска паста). Сложете едно парче от пълнежа (снимка 1). Покрийте го с тесто (снимка 2) и много добре притиснете с пръсти. Бадемовият пълнеж трябва плътно да е покрит отвсякъде с тесто и да няма въздушни джобове. С ножче за тесто отрежете излишното тесто, като се уверите, че краищата са добре затворени (снимка 3).

 

 

* С назъбена пинсета или малка щипка за лед направете от едната страна на тестото шарки по ваш избор. Прищипвайте внимателно и плитко, без да стигате до пълнежа.

 

 

* По този начин направете всичките 10 сладки и ги наредете в тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги с памучна кърпа, за да не се прашат и ги оставете да изсъхнат на стайна температура една нощ. Това ще предотврати тестото от напукване и сладките ще имат чудесен вид.

* На другия ден с игла пробийте малки дупчици от долната им страна, за да може парата свободно да излиза по време на печене. Изпечете сладките за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна. Не се подлъгвайте, че не са се зачервили и не ги препичайте прекомерно. След това по желание може да ги потопите в меден сироп, подсладена портокалова вода или просто да ги поръсите с пудра захар.

* Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 20 дни. Най-вкусни след ден-два.

 

 

 


От същото тесто приготвих още едни арабски сладки, които се казват Кnidlette. Изработват се за сватби и религиозни празници. Пълнежът и украсата са от марципан, чиято рецепта за домашно приготвяне може да намерите тук. Много са вариантите за тези обредни сладкиши. Различни рецепти, различен начин на оформяне. Разгледайте ги и открийте това, което най-много ви харесва. Традиционно сладките са с мек палнеж от марципан, примесен с протокалова или розова вода, малко мед, лиминова кора и масло. Но аз имах само домашен марципан и ги направих с него. Резултатът е отличен. 

 

 

* Да се спрем накратко на начина на оформяне. Разточете тестото и с формичка или чаша го нарежете на кръгове. В средата на всеки сложете топче марципан. Загънете тестото около него, за да се получи кошничка.

 

 

* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с с разбито яйце или само с жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Докато сладките се пекат направете малки цветчета и листа от марципан, оцветен с различни сладкарски бои. Приятно майсторене!

 

Източник

Tags: Сладки

  • Hits: 6688

Коментари   

Донка Андонова
0
Харесвам вашите рецепти
Отговор
yoli
0
Благодаря от сърце, Донка!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.