Домашно топено сирене

 

 

Лесно и бързо може да приготвите сами вкусно топено сирене. Като основни продукти са ви нужна извара с по-висока масленост и малко маскарпоне. Ако изварата е с по-ниска масленост и пропуснете маскарпонето (може да го замените с прясно мляко), пак ще получите превъзходно топено сирене, но с по-твърда консистенция. В този случай сложете вместо жълтък едно цяло яйце. Изсипете готовата смес върху найлоново фолио и завийте на руло. Приберете го в хладилника, докато се стегне. След това може да го нарежете на филийки и поднесете за закуска, предястие или към салата. Чудесно е и за запичане. Кимионът може да замените с подправки, които харесвате.

Продукти за около 380 г готов продукт:

250 г извара (желателно по-висока масленост около 30%)
100 г маскарпоне
1 жълтък
1/2 ч.л. захар
40 г масло
1/2 ч.л. бакпулвер
сол
кимион

Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем изварата, маскарпонето и жълтъка. Изсипете ги в тенджерка и сложете съда на водна баня.

* Добавете захарта, маслото и бакпулвера. Гответе на водна баня под непрекъснато бъркане около 15 минути. В началото сместа ще стане зърниста. Разбърквайте с телена бъркалка, докато бучиците от изварата се стопят и всичко стане хомогенно. На консистенция топеното сирене трябва да бъде с бледо-жълт цвят, еластично и лъскаво.

* Накрая посолете и сложете зърна кимион. Разсипете топлото сирене в малки буркани и затворете с капачки. Не забравяйте да сложите етикет с надпис, че това е най-вкусното топено сирене на света!

 

 

*** Тъй като доста хора ме попитаха откъде купувам извара с по-голяма масленост, прикачвам снимка на извара, която се продава в руските магазини. Мисля, че и нашата кашкавалена извара би била чудесна за топено сирене.

 

Tags: Сосове

  • Hits: 28565

Коментари   

Катерина Янкова
0
Йоли ти си просто феномен в кулинарията и не само!
Най-вкусните и красиви рецепти.
Жива и здрава и все нагоре ....
Отговор
yoli
+1
Много благодаря, Кате!
Отговор
Весела Гергевска
0
Йоли, защо е необходим бакпулвера? Интересна рецепта. Благодаря ти за всичко, което ни даваш!
Отговор
yoli
+1
Веси, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Бакпулверът дава еластичност на сиренето. Напълно необходим е.
Отговор
марчева Павлина
0
Здравейте, тортата Дулсе де лече правим с дъщеря ми вече няколко пъти. Рецептата е страхотна. Благодаря.
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че ви харесва, Павлина! Благодаря и на двете ви!
Отговор
Даниела Янева
0
Здравейте! А бакпулвера защо се прибавя към тази смес?
Отговор
yoli
0
Дани, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Бакпулверът дава еластичност на сиренето. Напълно необходим е.
Отговор
Лилия
0
Благодаря за рецептата! Колко време може да издържи топеното сирене в хладилник?
Отговор
yoli
0
Лили, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Ами моето седя сигурно цял месец. Доста издържливо е.
Отговор
Снежана
0
Благодаря ти Йоли за тази прекрасна идея!Купувам дамашно прясно мляко и си приготвям сама извара.И тъй като млякото е много маслено изварата също се получава така.Сигурна съм, че ще се получи много добре, вече му усещам вкуса.
Отговор
yoli
0
Снежи, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти! С домашна извара ще е страхотно!
Отговор
Невена
0
Йоли, ти си най-любимият ми кулинар и с удоволствие следя изявите ти навсякъде. Снощи нямах търпение да приготвя това топено сирене - УНИКАЛНО ВКУСНО! Благодаря за вкусни те и красиви рецепти! ♥️
Отговор
yoli
0
Вени, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Много, много ти благодаря! Страшно си мила!
Отговор
Niki
0
Йоли, не съм писал тук от бая време, но да знаеш, че макар и рядко хвана ли "чирпака" - твоя рецепта ще да е:)
И това сиренце бе от последните опити.Изтребител е! Йоли, Поздравления, здраве и късмет
Отговор
yoli
-1
Ники, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Радвам се, че се отби тук отново. Благодаря ти! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Христина
-1
Здравей,Йоли! Много интересна рецепта, която искам да опитам, но извара с толкова голяма масленост /над 30%/ не мога да намеря. Може ли да кажеш на коя марка използваш и може ли да се замени с рикота, тя е с по-голяма масленост?
Отговор
yoli
0
Хриси, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Да, изварата не е особено маслена, така е. Можеш да опиташ с кашкавалена, тя е по-мазна. За рикота...обезателно пробвай. Аз не съм, но не виждам причина да не стане.
Отговор
Тенева
0
Здравейте,
Яйцето сготвя ли се на водната баня? Ако не…то си остава сурово и е притеснително за консумация от малки деца.
Отговор
yoli
0
Всяко яйце се сготвя на водна баня. Няма абсолютно нищо страшно. В цял свят се процедира по един и същ начин.
Отговор
Мина
0
Здравей Йоли, може ли да се пропусне захарта или е задължителна
Отговор
yoli
0
Здравей, Мина. Ще ми кажеш ли какво те тревожи? Тя е едва 1/2 чаена лъжичка. Нужна е само за баланс, а не за подслаждане.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.