Трио левурда

 

 

 

Най-често левурдата (див чесън, мечи лук) се консумира преди цъфтеж, когато листата са най-крехки и ароматът не е натрапчив. В Германия научих, че от пъпките на цветовете се получава ароматен чеснов оцет, а стеблата могат да се мариноват досущ като кисели краставички. Чудесни са като гарнитура към печено месо, добавка към салата или декорация. От изсушена левурда може да направите великолепна чеснова сол. Сезонът на левурдата започва, опитайте!

Оцет от цветове левурда

Продукти:

100 г цветове левурда на пъпки
200 мл бял винен оцет
2 с.л. захар
сол на вкус
зърна черен пипер

Приготвяне:

* Кипнете заедно оцета, захарта, солта и черния пипер. Оставете на поври без капак 1 минута и веднага залейте цветовете. След като изстинат ги приберете на хладно за 1-2 седмици. Прецедете и прелейте в малки бурканчета или шишета.

 

Мариновани стебла левурда

Продукти:

150 г стебла от левурда
200 мл бял винен оцет
200 мл вода
100 г захар
сол на вкус (1-2 с.л.)

Приготвяне:

* Подберете по-дебели стебла-само долната част. Най-крехки са преди цъфтеж, докато цветовете са още на пъпки. Измийте ги и ги наредете в буркан или малки бурканчета.

* За 2-3 минути кипнете марината от останалите продукти и охладете до стайна температура. Залейте стеблата до горе и приберете на хладно за 1-2 седмици.

 

Сол с левурда

Продукти:

100 г листа левурда
250 г едра сол

Приготвяне:

* Изсушете много добре листата в слабо загрята на 50-60* фурна. Това отнема няколко часа. Ако имате дехидратор не се колебайте да го ползвате. Другият начин за изсушаване е да наредите листата на един пласт върху хартия и да ги приберете на проветриво, но сухо място до пълно изсушаване. Не е добре да бъдат изложени на пряка светлина, тъй като ще изгубят свежия си зелен цвят.

* Изсъхналите листа смелете в кафемелачка на фина пудра. Сложете я на тънък пласт върху хартия и отново изсушете за кратко във фурната. След това смесете със солта. Важно е пудрата да е съвсем суха, в противен случай ще навлажни солта.

 

Tags: Сосове

  • Hits: 9721

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.