Хлебчета с извара и варени яйца

 

По Великден винаги у дома има повече яйца, отколкото можем да изядем. Често се опитвам да ги вложа в различни рецепти. Ето една вкусна идея за хлебчета с варени яйца.

Продукти за 4 хлебчета:

125 г фина извара или рикота
4 с.л. олио
4 с.л. вода
1 яйце
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
4 твърдо сварени яйца

Приготвяне:

* В купа разбийте с вилица яйцето и водата. Отделете от него 1 с.л. за намазване хлебчетата преди печене. Към разбитото яйце прибавете олиото и изварата. Разбъркайте до гладкост.

* Пресейте заедно брашното заедно с бакпулвера и солта. Сипете го при изварената смес и омесете гладко тесто. Дори и тестото леко да лепне не добавяйте повече брашно, за да може хлебчетата да останат меки и пухкави.  Поръсете плота с малко брашно, това ще е достатъчно за да не залепва тестото и да го оформите както решите.

* Разделете тестото на четири части. Ако желаете оставете малко количество тесто (колкото орех) за украса. С пръсти разтеглете малки питки. В средата на всяка сложете по едно обелено сварено яйце и завийте на топка.

* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене. Ако сте оставили тесто за декорация направете плетеница, листенца или каквото ви хрумне. Намажете питките с яйцето, което сте отделили в началото и ги изпечете в предравително загрята на 170* фурна за около 20-25 минути. Сервирайте топли. За мен най-вкусни са със самардала или сминдух. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени Великден

  • Hits: 4911
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.