Кокосова торта с ягоди

 

Тази торта се роди съвсем ненадейно. Бях започнала да правя тесто за кокосови бисквити. Исках да са хрупкави и много ароматни, затова предварително запекох кокосовите стърготини до златисто. Сместа за сладките се получи в голямо количество и си помислих, че сигурно ще ядем кокосови бисквити цял месец. Така ми хрумна да изпека част от тестото на основа за торта. Тъй като не бях сигурна в резултата, направих тънък блат за малка торта 20 см. Останах много доволна от вкуса, консистенцията и вида на тортата. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса. Ще напиша пълната рецепта за тестото, а вие преценете дали да го направите на бисквити или малка част от него да ползвате като основа за торта. Може да направите половината и пак ще имате блат и достатъчно бисквити, с които да украсите тортата или просто да ги хапнете с чаша кафе. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за торта 20 см:

тесто:

200 г запечени до златисто кокосови стърготини
220 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
170 г меко масло
100 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
ванилия
1 яйце

крем:

400 г заквасена сметана
100 г захар
200 мл кокосово мляко
10 г желатин
ванилия
ягоди

Приготвяне:

* За тестото смесете в купа кокосовите стърготини, брашното, солта и содата. Отделно разбийте на крем маслото с двата вида захар и ванилията. Прибавете яйцето и разбийте отново. Накрая сипете сухата смес и разбъркайте на тесто. Не е нужно да го месите с ръце, може да ползвате миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто. В малка форма, покрита с хартия за печене направете основа от тестото с дебелина около 4-5 мм. Надупчете с вилица и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 180* фурна. Останалото тесто изпечете на бисквити, като го оформите на топчета или замразете. Може да направите няколко съвсем мънички топчета, с които да украсите тортата.

* За крема разбийте сметаната със захарта и ванилията. (Ако не харесвате леката киселинност на заквасената сметана може да я замените с течна сметана, разбита на сняг. Горещо препоръчвам сметана от руските магазини. Всички видове са много добрри, великолепен млечен продукт!) Залейте желатина с 2-3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна за около 30 секунди. Прибавете го към кокосовото мляко и добре разбъркайте. Налейте кокосовото мляко с желатин при сметаната и овкусете с ванилия. Разбийте всичко добре с миксер или бъркалка. Оставете крема на студено, докато започне съвсем леко да стяга, но все още е течен. (Ако кремът се стегне много и не може да се излее във формата не се опитвайте да го оправите с разбиване. Ще остане зърнист. Начинът е съвсем леко да го затоплите на водна баня или в микровълнова фурна. Ще се отпусне и след разбъркване отново ще стане перфектно гладък.)

* Поставете кокосовата основа в равна чиния. Пристегнете я с ринг за торта, като по вътрешната му страна сложите ленти ацетатно фолио. (Тук отново ще напомня, че ако нямате ацетат спокойно може да ползвате меки пластмасови папки за документи, от които да изрежете ленти). Излейте крема върху блата. На няколко места набодете цели ягоди така, че да потънат в крема. Приберете тортата в хладилника до пълно желиране.

* Преди сервиране отстранете ринга и ацетатните ленти. Поръсете с кокос, а отстрани наредете ягоди и малки бисквитки. Нарежете тортата със затоплен подсушен нож. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 51453

Коментари   

Галя
+2
Кокосовото мляко ,може ли да се замени с прясно краве мляко?
Отговор
yoli
+3
Може, но тогава тортата няма да е кокосова. Освен това прясното мляко е доста по-рядко от кокосовото. В този случай трябва да се намали поне с 50 мм или да се увеличи желатина.
Отговор
Галя
-1
Благодаря, Ви.Ще се опитам да я направя .
Отговор
Галина Василева
0
Много приятна, лека лятна торта! Благодаря Йоли!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Гале! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Ваня Бонева
0
Прекрасна е, обожавам кокосов вкус и аромат! Ще се прави!
Отговор
Цвети
0
Здравейте! Как точно печете бисквитките? Тъй като в тортата има пресни плодове, проблем ли е, ако се направи 1 ден предварително? Благодаря!
Отговор
yoli
0
Здравей, Цвети. Бисквитите се пекат като всички останали. Правиш топчета, слагаш в тава върху хартия и печеш в загрята на180* фурна около 15 мин.
А тортата можеш да я направиш дни предварително. Тя стои в хладилник, може да остане свежа до една седмица.
Отговор
Цвети
0
За форма за печене с размер 24см, блата по-дебел ли трябва да бъде? Продуктите за крема в какви количества трябва да са и кокосовите стърготини на сух тиган ли запекохте? Благодаря!
Отговор
yoli
+1
Цвети, дебелината на блата си зависи само от теб. Това е просто една тънка и хрупкава подложка. Както обичаш, така направи. Аз го харесвам около 4-5 мм. Кокосът също няма значение къде ще е запечен, ефектът е един и същ. Както ти е удобно, може би във фурна ще ти е най-удобно, тъй като се запича наведнъж.
Отговор
Мариет
0
Здравей, мила Йоли!
Тортата стана чудесна! Лека ,свежа и приятна. Много я харесаха всички. Направих я с руска сметана. Наистина е страхотна. Очарована съм!
Благодаря ти за за прекрасната рецепта!
Отговор
yoli
+1
Много ти благодаря, Мариет! Радвам се, че ти хареса тортата. А за сметаната няма да сбъркаш, ако във всичко я ползваш. Стига да имаш възможност да си я набавяш. Прекрасен продукт е, най-добрия!
Отговор
Весела Хаджиценева
0
Здравей, Йоли! Мога ли да заменя захарта с естествен подсладител, като стевия, еритрол или др.?
Отговор
yoli
+1
Не се наемам да ти дам съвет, Веси. Нямам опит с тези неща. Трябва сама да опиташ. Съжалявам, просто не искам да те подвеждам.
Отговор
Ани Стойкова
0
Привет, Йоли! Дали мога да заменя ягодите с грозде?
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ани. С всякакъв плод може, зависи с какво ще ти е вкусно.
Отговор
Ани Стойкова
-1
Получи се прекрасна торта! Както винаги Вашите рецепти са лесни, дори зс съвсем начинаещи кулинари като мен,страшно вкусни и ефектни! В момента правя Вашия пудинг с ябълки, надявам се да се получи. Понеже нямам готово желе, ще се опитам да приготвя от желатин и плодов сироп - дано улуча подходящата гъстота!!!
Отговор
yoli
0
Много си мила, Ани! Благодаря за милите думи и доверието! Надявам се да останеш доволна и от тази рецепта.
Отговор
Йоанна
0
Живея в Италия и тук няма кисела сметана, а свежа животинка или гъст гръцки йогурт, не знам кое от двете да избера. Иска ми се максимално да се доближа до вашия резултат.
Отговор
yoli
+1
Ще се радвам, ако направиш тортата и ти хареса, Йоанна. Благодаря!
Щом е така, направи с йогурт, но изцеди млякото предварително. И после го смеси с малко бита сметана, за да се олекоти и стане пухкаво. Ще се получи чудесно!
Отговор
Биляна
0
Здравей, Йоли! Това е една от многото твои торти, която съм правила и досега - най-любимата ми. Твоя рецепта е част от всеки мой празник. Макар винаги да приготвям нещо ново , което не съм правила преди това , рецептата ти никога не ме е подвела, за което ти благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти от сърце, Биби! Много се радвам, че ти харесва! Да ви е сладка тортата!
Отговор
Нели Маринова
0
Здравей Йоли!

Твоите рецепти са ми любими! Особено палачинките с кашкавал... ммм... децата ги обожават!
Мама има имен ден в неделя, а и Цветница е прекрасен семеен празник и повод да се съберем всички около масата, та съм решила да направя тази разкошна торта за тогава. Въпрос - имам в шкафа си кокосово брашно - мога ли да заменя нормалното брашно в рецептата с него? Ще ми се да го оползотворя в нещо вкусно :)
Отговор
yoli
+1
Много си мила, Нели! Благодаря ти от сърце! Един прекрасен празник ви желая и да поздравиш мама от мен.
Кокосовото брашно всъщност са фино смлени кокосови стърготини. Няма да ти свърши работа да заместиш с него брашното. Но можеш са го добавиш в съотношение 2/3 брашно и 1/3 кокосово. Можеш да опиташ и изцяло да направиш блата с него, но не гарантирам, че ще се получи добре. Трябва да рискуваш сама, ако искаш са пробваш.
Отговор
Davidova
0
Здравейте, блатът ми стана много сух и ронлив , добавих вода за да успея да оформя топчета . а кремът стана леко синкав …
Отговор
yoli
0
Здравейте, да, блатът е сух и ронлив. Кокосът го изсушава много. А за цвета на крема…. нямам идея. Какво ще го направи синкав? Всички продукти са чисто бели. За първи път чувам за такъв проблем. Съжалявам, не мога да помогна. Благодаря, че опитахте.
Отговор
Мирела Василева
0
Здравейте, би ли се получило, ако сложа 2 или 3 блата в тортата?
Отговор
yoli
0
Здравей, Мариела. Блатът е ронлив и по-сух от стандартните. Може и 2-3 пласта да направиш от него, но не съм убедена, че ще ти хареса. За мен е по-добре тортата да остане в този вариант. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Albena
0
Йоли, тази торта ще я правя утре. Може ли да ми кажеш с какво би могло да се замести ягодата. Ако сложа боровинки дали ще е ок. Или банани? Или без плодове също ще е готино?
Отговор
yoli
0
Бени, с каквото имаш или обичаш. С всичко става. Боровинки, банани, портокали…. Давай смело! Благодаря ти!
Отговор
Камелия Петрова
0
Здравей, Йоли. В момента правя кокосовата торта. Не мога да преценя колко време да изчакам за крема и да го залея. Струва ми се доста течен. Дали защото разбих сметаната с миксер. Може би трябваше телена бъркалка
Отговор
yoli
0
Бързо заливай, Ками. Много добре, че е течен. Ще започне да стяга и ще ти стане на буци. Трябва да е течен, за да имаш после съвършена гладкост. Сложи ограничителен ринг и заливай веднага. Благодаря ти, надявам се да ти хареса тортата.
Отговор
Камелия Петрова
0
От сърце благодаря, Йоли за бързия отговор! Действам. Не трябва да се излагам за Цветница. Хубав ден и светли Великденски празници!
Отговор
yoli
0
Е как да се излагаш! Няма такова нещо! Вярвай си винаги! Прекрасен празник ти желая в неделя, красиво цвете!
Отговор
Радостина Танева
+1
Направих тази торта за рождения ден на мъжа ми. Вместо ягоди, в крема сложих предварително зряло манго на кубчета. Стана супер. Представете си, щом свекърва ми каза, че трябва да отворя сладкарница :) Отново благодаря за страхотната рецепта.
Отговор
yoli
+2
Аз благодаря сърдечно, Радост! Много съм щастлива, че ви е харесала тортата. Особено мнението на свеки, не хвалят лесно те. Браво на теб!
Отговор
Мария
0
Здравей Йоли. Бих искала да споделя моя опит с крема на тази торта ,изглеждаща толкова апетитно. Когато добавих желатина към кокосовото мляко,то стана на буци,затова го сложих на водна баня докато стане отново гладко.Реших да ползвам течна сметана разбита на сняг, както си споменала в рецептата,но след като добавих кокосовото мляко с желатина към нея, тя се пресече.Стана като извара. Дали е защото съм добавила кокосовото мляко леко затоплено? Може би крема направен със заквасена сметана е по сигурно,че ще се получи. Благодаря ти и весели празници!
Отговор
yoli
0
Здравей, Мария. Много странно, никога ме ми се е случвало подобно нещо. Не е от затоплянето, поне така мисля. А миже пък да е, знам ли? Това са най-обикновени продукти, такива торти са стотици. Нищо ново няма в рецептата, нищо, което да е различно от базово смесване на продуктите. Нямам представа, съжалявам. Ако проблемът е в някой от продуктите, същото ще стане и със заквасена сметана. Благодаря, че опита, въпреки разочарованието.
Отговор
Михаела
0
Здравейте! Днес по-рано направих тортата, вече е 1 час в хладилника, но кремът още не се е сгъстил. Дали ще стегне изобщо? Кокосовият блат и бисквитките станаха супер! Благодарим! Само кремът ме притеснява. Направих го със сладкарска сметана.
Отговор
yoli
0
Привет, Михаела. Сметаната няма отношение, важни са само пропорциите течност-желатин. Желатинът е напълно достатъчно, даже е повече, отколкото е нужно. Не се притеснявай, ще стегне. Надявам се да останеш доволна от резултата. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.