Манго-торта с пралинов мус

 

Представям ви една мини-торта на Ettore Cioccia с манго-крем, манго-желе и пралинов мус. Тортата е божествена на вкус, толкова нежна и ароматна, че веднага пожелаваш второ парче от нея. Може би изглежда сложна за правене, но ви уверявам, че всъщност е много лесна. Лесното идва от това, че всички компонетни, освен пралиновия мус могат да се приготвят дни предварително. Желето и манго-крема задължително се замразяват, огледалната глазура така или иначе е добре да престои един ден в хладилник, а блатът, който прилича на ореховка е с дълга трайност. Така че, всичко е въпрос на организация. Ако разчетете добре времето си няма да усетите кога ще направите тортата.
От посочените продукти се получава торта 20 см. Ако желаете по-голяма увеличете всички количества с 1/3. Само блатът е напълнно достатъчен за всякакъв размер торта. От него остават доста изрезки, които могат да се ползват за други сладкиши. Например, от този блат аз направих 2 торти. Също така е подходящ за замразяване. Изрежете от него още един малък кръг и го замразете до следващата торта. Аз използвах силиконова форма "Eclipse", която си купих от един китайски сайт и ми беше мерак да пробвам, но всеки може да направи тортата в класическа 20-см форма.  Формата "Eclipse"е по-малка и при мен пластовете крем и желе се получиха по-дебели, което не е най-добрия вариант.
Ще се опитам да ви разкажа какво ви е нужно за тази невероятна торта и как да я приготвите.
 

Продукти:

блат:

3 белтъка
100 г захар
90 г фино смлени бадеми
50 г стопен натурален шоколад
ванилия

манго-крем:

85 г пюре от манго
1 голямо яйце
3 жълтъка
65 г захар
3-4 г желатин (1/2 пакетче)
ванилия
65 г масло на стайна температура

манго-желе:

150 г пюре от манго
35 г захар
3-4 г желатин (1/2 пакетче)
25 г глюкоза
1 с.л. лимонов сок

пралинов мус:

250 г стопен млечен шоколад
40 г нутела или лешников нугат (може да ползвате и лешников тахан)
165 мл гореща течна сметана
9 г желатин (1 пакетче)
250 г разбита на пухкав крем студена течна сметана

*** За тортата е достатъчно едно по-голямо манго. Нужно е желатинът предварително да бъде стопен преди да се добави към кремовете и желето. За целта го залейте с малко студена вода и втечнете на водна баня или в микровълнова фурна. Блатът, манго-крема и желето трябва да са с еднакъв диаметър.

 



 Приготвяне:

1. Блат: Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се стопи напълно. Добавете ванилията и бадемовото брашно. Накрая сипете шоколада и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разстелете до желана от вас дебелина. Може да направите по-тънък или по-дебел блат. За мен идеалната дебелина е 0,5 см. Получава се тънка хрупкава основа, но и затова от този блат могат да се приготвят платки за две торти. Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 12-15 минути. След като изстине го отлепете от хартията и изрежете кръг 18 см. Това става лесно, ако имате метален пръстен с този размер. Аз нямам и си направих шаблон от картон, по който след това изрязох кръг от блата с диаметър 18 см.

2. Манго-крем: Разбийте яйцето, жълтъците и захарта, докато се смесят добре. Миксер не е нужен. Добавете пюрето от манго и ванилията. На тих огън сварете крем, докато започне да се сгъстява. Бъдете внимателни за да не получите като резултат бъркани яйца. Температурата действително трябва да бъде умерена, бъркайте непрекъснато и не оставяйте крема да заври. Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. След като температурата достигне 82*С кремът е готов. Тези от вас, които нямат термометър не бива да се страхуват. Кремът видимо започва да се сгъстява много преди да стигне точка на кипене. Отстранете съда от огъня и прибавете втечнения желатин. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине до леко топло (40*С). На малки части прибавете маслото, като бъркате енергично с домакинска бъркалка. Нужна ви е 18 см форма, в която да замразите крема. Ако нямате такава направете като мен. Покрийте дъното и стените на по-голяма форма с найлоново фолио или ацетатни ленти. Излейте вътре крема и замразете. Преди да сложите замръзналия крем в тортата изрежете 18 см кръг по шаблона от картон, който сте ползвали за блата.

3. Манго-желе: В тенджерка смесете пюрето от манго, захарта и глюкозата. Загрейте, докато захарта се стопи. Може да направите това и в микровълнова фурна. Добавете стопения желатин и лимоновия сок. Разбъркайте и излейте желето във форма 18 см, покрита с найлоново фолио. Вече споменах как може да се постъпи, ако нямате такъв размер. Замразете желето.

4. Пралинов мус: Към топлия стопен шоколад прибавете нутелата. Залейте с горещата сметана и разбъркайте, докато получите гладка еднородна маса. Добавете втечнения желатин и разбъркайте отново. Оставете сместа да се охлади до 30*С (да бъде хладка, но не студена) и прибавете разбитата сметана (сметаната не трябва да е твърдо разбита, а само да е пухкава). Смесете добре и изсипете крема в пош.

5. Глазура: за да не се повтарям излишно може да видите тук как да приготвите огледалната глазура.

 



6. Сглобяване: На дъното и по стените на тортена форма 20 см поставете ацетатни ленти (ако ползвате силиконова форма това не е нужно). С поша нанесете около 1/3 от пралиновия крем. Върху него поставете замразения крем-манго. Отново покрийте с малко мус и сложете замръзналото желе. С поша нанесете навсякъде останалия пралинов мус, като добре запълните добре формата в краищата. Най-огторе сложете блата и внимателно притиснете с длан за да потъне леко в крема. Замразете тортата.

 



7. Полагане на глазура: Глазурата може да направите от натурален, млечен или бял шоколад. Бялата глазура е подходяща за оцветяване с различни хранителни бои. Може да я разделите в 3 отделни купички, които да оцветите различно. След това налейте в по-висок съд отделните цветове един върху друг, като ги редувате по няколко пъти. Ще обясня по-подробно. Примерно, имате бяло, черно и златно, като при тортата по-долу (това е същата манго-торта, която направих за подарък. Реших да ползвам черна боя за да е по-стилно. Не мога да не призная, че цял ден ходих с черни ръце, а хората на които я подарих със сигурност дълго време са били с черни езици. Всички единодушно решихме, че тортата би била изключително подходяща за Хелуин. Затова тази, която хапнахме в къщи е със светла глазура). В чаша или канче налейте малко черно. Върху него точно в центъра сипете малко бяло, а върху бялото златно. След това отново черно, бяло, златно и т.н. Поставете замръзналата торта върху висок съд с блата надолу. Залейте я с глазурата, като я разнасяте на черти. С нож оберете капките глазура, които се стичат отдолу. Пренесете внимателно тортата в чиния и съхранявайте в хладилник до сервиране. Тук може да видите как се прави украсата с дантелен чипс, а жълтата топка на последната снимка е сладък мъх, чиято рецепта може да прочетете тук.Тортата е най-вкусна, ако се остави за 1 час на стайна температура преди да се разреже. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 21404

Коментари   

Ирена
+2
Здравейте Йоли,
Прекрасни са нещата които творите! Заразително е всичко което споделяте! Поздравления! Бихте ли ми казали как се получава тази заоблена форма на тортите ?
Благодаря предварително!
Отговор
yoli
-1
Здравей, Рени. Много си мила, благодаря ти! Радвам се, че харесваш рецептите ми.
Лесно може да постигнеш добра форма на тортите. Нужно е само да ползваш подвижен ринг, който служи за ограничител и буквално за скоба. Обикновено е с високи стени и е много по-удобен за работа от откачащия се ринг на форма за печене. снего можеш наистина много добре да пристегнеш тортата.
Другото, което е добре да използваш са ленти ацетатно фолио, с които да облечеш ринга от вътрешната му страна. Те предотвратяват всякакво залепване и тортата става гладка отстрани. Ако нямаш такова фолио може да го замениш с ленти, които да изрежеш от най-обиктовени пластмасови папки за документи. Трябва да са пластични, за да може да се огънат добре по ринга. След като ги махнеш от тортата ги измиваш и ползваш отново.
И още нещо важно е тортата и пластовете да са максимално равни. След като сглобиш напълно тортата задължително добре я притисни с длани. Внимателно, разбира се, но да усетиш, че всичко е добре споено, няма праднини между пластовете. Така можеш много добре да я заравниш. След това прибираш в хладилник минимум за половин ден, после махаш ринга и лентите и украсяваш. Това е всичко, което аз правя. Надявам се да съм успяла правилно да ти обясня. Благодаря ти още веднъж за доверието!
Отговор
Антоанета
+1
Здравей Йоли,
Страхотни са нещата които творите! Поздравления!
Отговор
yoli
0
Много си мила, Тони! Благодаря ти от сърце! Радвам се, че ти харесват рецептите ми.
Отговор
Диляна  Иванова
0
Здравей Йоли!
Комплименти за цялата красота, която твориш и благодарности, че я споделяш с нас!
Разкажи моля те, как се приготвя украсата!
Благодаря предварително.
Поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Диляна! Много се радвам, че ти харесва тортата.
Погледни в каталога ми “Украси”. Там ще намериш рецептите за огледална глазура, четната дантела и сладкия мъх, който е в жълто на последната снимка
Отговор
Цвети Мирчева
0
Здравейте Йоли,

Може ли блатът да се излее и изпече директно във форма 18 см. (както при портокаловата торта, която вече имах честта на приготвя)? По този начин ще бъде ли достатъчно пропорционален? Иска ми се да избегна фирата от продукта, която ще се получи при полагане в правоъгълна тава и след това изрязване на желаната кръгла форма.

Предвариталено благодаря!

Поздрави,
Цвети
Отговор
yoli
0
Привет, Цвети. Много е това тесто за 18 см форма. Намали пропорциите с 1/3. А може и наполовина. Зависи колко делеб искаш да бъда блатът. Но да знаеш, че няма фира. Много е вкусен и ще си го хапнете ей така, като сладкиш. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Аз много я обичам. Благодаря ти, Цвети.
Отговор
Мариет
0
Добро утро, мила Йоли!
Днес ще правя тази торта и искам да попитам мога ли да евелича продуктите /без първия блат/
с една втора и да използвам форми съответно 20 см ,защото една трета е трудно изпълнимо.
Дано успееш да ми отговориш бързичко. Благодаря ти!
Честита Баба Марта! Бъди ми здрава и изпълнена с добро настроение!
Отговор
yoli
0
Честита Баба Марта, Мариет. Разбира се! Давай смело. Така ще имаш хубава висока торта.
Отговор
Мариет
0
Здравей, Йоли!
Направих я! Стана фантастична! И глазурата също! Вкусна и много красива! Имах само малък проблем с блата и не мога да разбера защо. Много трудно се отдели от хартията и се накъса. Аз го наредих, нали е на дъното това не се вижда. И все пак ако знаеш защо, пише ми ,моля те. Благодаря за фантастичните рецепти!
Хубав и успешен ден!
Отговор
yoli
0
Благодаря, че я пробва, Мариет. Радвам се, че ти хареса. Това е действително много вкусна торта.
Блатът не се е изсушил достатъчно отдолу. Съставките са такива, че лесно залепва. Друг път, ако се случи го сложи във фризера заедно с хартията и после я махни. Но за да не става фал отново, винаги намаслявай леко хартията за печене.
Отговор
Мариет
0
Благодаря ти за бързия отговор, Йоли!
И аз си помислих за намазняването на хартията. Следващия път ще го направя.
Направих и дантелата и спонча. Стана страхотно изглеждаща и много вкусна торта. Децата я снимаха за техни приятели. Колко му трябва на човек да е щастлив- едно признание и възторжени очи!
Благодаря ти от сърце!
Отговор
Симона
0
Здравейте, Йоли
Адмирации за произведенията които правите, все ги гледам, гледам и не мога да им се нарадвам. Вие сте вълшебница!
Та от много гледане, мисля да се пристраша да опитам да направя тази прекраснотия. Въпроса ми е тези продукти биха ли ми стигнали за торта Ф26? Искам да е малко по-високичка, защото ще ми се наложи да нахраня с нея около 12-15 човека и евентуално ако не с колко трябва да увелича? Благодаря предварително и не спирайте да ни радвате с творенията си :lol: :*
Отговор
yoli
0
Благодаря за милите думи, Мони. Ще се радвам, ако тортата ви хареса на всички.
Трябва да увеличиш количествата поне с 1/2. А ако искаш висока торта, направо всичко двойно.
Отговор
Йоана
0
Здравей Йоли, тортата се получи уникално! Гостите ми бяха възхитени от външния вид и от невероятния плодов вкус. Рожденика, за който беше предназначена беше очарован. Изключително лека и нежна текстура. Наистина изглежда сложна за изпълнение, тъй като има много компоненти (броя и декорацията), но определено си заслужава. И най-важното - всичко се получи - кремовете, глазурата, дантелата, мъха.

Благодаря Йоли, и дано продължаваш все така - да твориш, и да ни вдъхновяваш!
Отговор
yoli
0
От сърце благодаря за доверието и топлите думи, Йоана! Много се радвам, че на всички ви е харесала тортата. И не забравяй, това е само една рецепта в думи. Изпълнението е в твоите ръце, заслужените похвали са също за теб. Сама си я направила чудесна, аз нямам никаква заслуга. Благодаря ти още веднъж!
Отговор
Галя
0
Здравей Йоли! Много ми харесва, че мога да приготвям всеки ден по един елемент от тази торта. Не ми достигна количеството на мангото и затова добавих към пюрето и малко пулп от маракуя и мисля, че се получи много интересно на вкус и на вид. Предстои ми да я завърша и се чудя дали да направя огледална глазура или да я пропусна, за да намаля като цяло сладостта на тортата. Мислиш ли, че бих могла да я украся с шоколадов велур? Дали ще се задържи по повърхността?
Благодаря за удоволствието да се наслаждавам на твоето творчество и креативност!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Гале! Много се радвам, ме тортата ти грабна вниманието. Да, напръскай я със спрей. Ще стане чудна!
Отговор
Диана
0
Здравейте, Йоли! Тази торта е точно това, което си представях, че искам да приготвя. Чудя се дали мога да приготвя крема от манго и желето със замразен плод?
Отговор
yoli
+1
Разбира се, Диана! Ще стане чудно, аз често го правя. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.
Отговор
Ваня Миткова
0
Здравейте, Йоли, Манго-торта пралинов мус стана факт за 08ми март :) Направих я с ягоди и горски плодове вместо с манго.Използвах само кокосова и тръстикова захар, направих инвент.сироп и конденз. мляко. Получи се точно,както си я представях като вкус - уаууу невероятна :)
Отговор
yoli
0
Много се радвам да чуя това, Ваня! От сърце ти благодаря! Имала си вкусен празник с чудесна торта!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.