Панакота торта с розé‎-желе

 

 

 Имам удоволствието да ви запозная с бутиковата винарна Salla Estate, разположена в Североизточна България, на 60 км от Варна. Създадена е само преди 10 години, като малък семеен проект, но вече има спечелени няколко златни медала от престижни винени конкурси, а енологът на избата Анелия Христакиева е носител на приза "Енолог на годината" за 2019 г.
Гроздето се отглежда изцяло в 300 декара собствени лозя, разположени в с. Блъсково, чието име в миналото е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – точно каквотo е виното
във всяка бутилка, създадена в Salla Estate. Ако се загледате в продуктовите етикети на вината и се чудите, защо на някои откривате конска глава, то е тъй като в имението се отглеждат коне от благородната порода Липицанер. Тук може а видите повече за винарната.

Днес ви предлагам една изключително свежа и вкусна торта. Фин блат с кокосов дъх и крем с наситен млечен вкус и загатваща нотка на рози. Най-специално е завършващото тортата желе от сухо розé‎ Salla Estate. Виното е сухо, ароматно и с красив оранжево-розов цвят. Вкусът му носи усещане за сушени плодове, билки и ябълка с карамел. Желето идеално балансира общия вкус на тортата и кореспондира чудесно с аромата на рози и кокос.

Продукти за торта 22 см:

блат:

50 г меко масло
35 г пудра захар
1 яйце
ванилия
щипка сол
40 г пълномаслено кисело мляко
40 мл прясно мляко
60 г кокосови стърготини
75 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100 мл студено прясно мляко за сиропиране

крем:

500 мл пълномаслена течна сметана
50 г захар
50 г мед
15 г желатин (1,5 пакетче), набъбнат в 50 мл вода
250 г пълномаслено кисело мляко
80 г натрошен бял шоколад
ванилия
1-2 с.л. розова вода

желе:

370 мл розé‎ Salla Estate
60 г захар
1 пакетче желатин (9г), набъбнат в 2-3 с.л. вода

 

 

 Приготвяне:

* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбийте отново до еднородност. Сипете двата вида мляко и разбъркайте. Отделно смесете кокосовите стърготини, брашното и бакпулвера. Прибавете ги към сместа и размесете. Може да направите всичко с миксер.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете го и изпечете за около 30 минути. След като блатът изстине отрежете от него кръг 20 см и го поставете в равна тортена чиния. Сиропирайте го с млякото. Около блата поставете тортен ринг 22 см. Намотайте от външната страна в основата на ринга няколко ката стреч фолио, за да предотвратите изтичане на крема. По вътрешните стени сложете ацетатни ленти.

* За крема загрейте до горещо 200 мл от сметаната. В останалата сложете захарта и меда. Към горещата сметана прибавете желатина и шоколада, и разбъркайте, докато всичко се стопи и сместа стане гладка. Смесете със студената сметана и киселото мляко. Накрая подправете с ванилия и розова вода. Разбъркайте добре и се уверете, че захарта и меда са се разтворили. Охладете крема, докато започне съвсем леко да се стяга. Излейте го върху блата и приберете тортата в хладилника минимум за 4-5 часа.

* За желето загрейте до горещо 100 мл от виното и захарта. Махнете от огъня и добавете желатина. След като желатинът се разтвори смесете с останалото розé‎. Оставете течността напълно да се охлади и я излейе върху желираната торта. Приберете отново в хладилника за няколко часа, докато желето напълно се стегне.

* Отстранете ринга, махнете ацетатните ленти и украсете с ядливи цветя. Режете тортата със затоплен подсушен нож. Да ви е сладко!

*** Бъдете внимателни с розовата вода спрямо това, колко е концентрирана. Ако ползвате розово масло намалете количествата до няколко капки. Ако не харесвате този аромат може да го замените с бергамотово масло, жасминова вода или вода от портокалови цветчета. Цитрусови аромати, както и активни сухи подправки не кореспондират добре с ефирния вкус на желето от розé‎.

 

Tags: Торти

  • Hits: 16491

Коментари   

Mariela Krustev
+1
Йоли, това вино може ли да се замени с друго? Аз съм вече в Торонто и няма да мога да използвам очно него, а искам да направя тази торта за моите две шестици.
Отговор
yoli
0
Разбира се, , Мариела. С всяко розе, което ти харесва. Ще се радвам да опиташ тортата. Благодаря ти!
Отговор
Mariela Krustev
0
Йоли, направих я днеска и наистина е много вкусна, лека и както каза един от приятелите ни, много елегантна и изтънчена - точно както си я описала. Благодаря ти много за тази прекрасна рецепта. Препоръчвам я горещо на всички.
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, скъпа! Винаги много ме радваш! Много!
Отговор
Диана
0
Здравейте, Йоли! Възхищавам се на перфекционизма, с който правите всичко! И тази торта изглежда вълшебно! Пробвала съм няколко ваши рецепти, безпогрешни са. Сега въпросът ми е пълномасленото мляко колко процента да е и може ли да се замени например със заквасена сметана?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Диана! Много си мила! Радвам се, че ти допадат рецептите ми.
Пълномаслено мляко 3.6%. Тоест, нормално мляко, а не обземаслено 1,5%. Може да ползваш и заквасена сметана, но така нещата се изменят като количество, плътност и вкус. Желатинът се променя, изобщо всичко. Ще се получи напълно различен от описаното крем и трябва сама да прецениш всички тези неща. Но задължително нищо няма, всичко е въпрос на вкус. Опитай.
Отговор
Сузана
0
Здравейте , Йоли , тортата беше невероятна , от мое име и от името на мойте приятели хиляди благодарности за идеите , времето и любовта с която ни даряваш .
Отговор
yoli
0
Благодаря на всички ви, Сузи! Много се радвам, че ви хареса!
Отговор
Биляна
0
Йоли, привет,
а каква разова вода и от къде ползваш?
Отговор
yoli
0
Биби, купи си от био-магазините. Аз от аптека купувам.
Отговор
Бисерка Тодорова
0
Здравей Йоли, много харесвам твоите рецепти и ги следя, сега е наред тази прекрасна торта. Искам да попитам когато сложа желатина в горещата сметаната или в виното да се повреди желатина?
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Биси! Ще се радвам, ако ти хареса.
Желатин се поврежда само, ако се доведе до кипене. Просто която и да е течност не трябва да завира заедно с желатин. Това е, ако това ме питаш.
Отговор
Магдалена
0
Здравей прекрасна Йоли, на път съм да изпълня тази много интересна рецепта, но бих искала да те попитам: блата и крема позволяват ли да се приготви примерно на 2 реда тортата "блат, крем, блат, крем"?
Отговор
yoli
0
Здравей, Маги. Много ще се давам, ако ти хареса.
Не, не го прави. Това е от рода “парфета”. Красотата тук е по-голямо концентрирано парче крем, което да усетиш активно още при първа хапка и малко тесто, за да не го заглуши. Разбира се, това е моето мнение. Винаги всичко можеш да промениш, експериментирай смело! Само така се създават добри рецепти.
Отговор
Вела
0
Здравейте, може ли съвет откъде в София да купя ядливи цветя? Благодаря за всичко споделено!
Отговор
yoli
0
Привет, Вела. Нямам представа откъде, съжалявам. Виждала съм преди в Метро със сигурност, но за момента няма как да кажа. От години не живея вече в София. Може би в интернет да потърсиш информация?
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.