Шоколадова розмарин-торта

 

На вашето внимание презентирам една много интересна и ароматна торта. На пръв поглед десерт с розмарин е нещо необичайно, дори стряскащо, но ароматът на средиземноморската билка отлично се съчетава шоколад. Този крем, комбиниран със свежестта на портокалите е великолепен, а сушените кайсии придават изключително приятна консистенция на всяка хапка. В средата на тортата има лешников блат, а най-отдолу хрупкава коричка. Всеки компонент без шоколадовия мус може да приготвите дни или седмици предварително, и да замразите. След това сглобяването е бързо и лесно. Като последна стъпка остава само да направите шоколадовия мус. Като пример мога да кажа, че моята торта направих минимум преди две седмици, а всеки отделен компонент дори още по-рано. Понякога човек няма време да се заиграе в кухнята и е много удобно, ако всичко може да се приготви предварително. Тортата е напръскана с кафяв велур спрей и е украсена изключително семпло с лента от шоколадово тесто за моделиране. Ще се радвам да я приготвите за някой от предстоящите празници.

Продукти за торта 18-20 см:


(за удобство всички мерки са в грамове)

Шоколадов крем с розмарин:

25 г течна пълномаслена сметана
140 г прясно мляко
10 г пресен розмарин (не замествайте със сушен, тъй като има съвсем друг аромат)
15 г захар
2 жълтъка
2 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
70 г натрошен натурален шоколад (по възвожност кувертюр)

Приготвяне:

* Кипнете сметаната и млякото заедно с розмарина. Оставете настрана за 1 час, за да се ароматизира добре и прецедете. Към прецедената течност прибавете захарта и жълтъците. Разбъркайте и на бавен огън сварете крем. Кремът на трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Ако имате термометър варете до 85 °С. Ако не, махнете го от огъня преди кипване. Към горещия крем сипете набъбнатия желатин. Разбъркайте, докато се стопи и сложете шоколада. Отново разбъркайте, а за съвършена гладкост може да разбиете сместа с пасатор. След като кремът изстине го изсипете във форма 16 или 18 см и замразете. Най-удобно е да ползвате силиконова форма. Ако не разполагате с такава може да използвате друга, покрита отвсякъде със стреч фолио.

Портокалово-кайсиево желе:

130 г нарязани сушени кайсии
настъргана кора от 1 портокал
160 г филетиран портокал
25 г мед
15 г кафява захар
4 г желатин, набъбнат в 50 г портокалов сок

Приготвяне:

* В тенджерка кипнете за 1-2 минути всички продукти без набъбнатия желатин. Отстранете от огъня, добавете желатина и разбъркайте, докато се стопи. След като сместа изстине я излейте върху замразения шоколадов крем с розмарин и замразете отново.

Лешников блат:

30 г фино смлени лешници
70 г пудра захар
25 г брашно
7 г мед
2 белтъка – неразбити
35 г стопено масло
ванилия

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте кръгла форма 18 или 20 см с хартия за печене.

* В купа за кратко разбъркайте с бъркалка всички продукти по реда, в който са изписани. Изсипете сместа във формата и изпечете за около 15-20 минути. След като блатът изстине отрежете кръг с размера на замразения пласт шоколад+портокалово желе. Увийте в стреч фолио и замразете.

Хрупкава основа:

Лешникови трохи:

20 г масло
10 г кафява захар
10 г фино смлени лешници
ванилия
20 г брашно

Друго:

20 г натрошени вафлени ролки
20 г нутела
25 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* За лешниковите трохи стрийте с пръсти всички продукти. Изсипете ги върху хартия за печене, сложете ги в малка тавичка и ги изпечете заедно с лешниковия блат. Количествата и формите за печене са малки и идеално се събират заедно във фурната. На снимката може ги да видите в суров и изпечен вид.

 

 


* След като трохите изстинат ги разбъркайте с вафлените ролки, нутелата и шоколада (снимка 1).

* Изсипете ги върху хартия за печене. Покрийте ги с друг лист хартия и разточете с дебелина 3-4 мм. Оформете кръг с големината на лешниковия блат и замразения пласт (снимка 2).

 


* Сложете хрупкавата основа първо да се стегне в хладилника, след което замразете, увита в стреч фолио. Вече имате предварително подготвени всички пластове на тортата.

Шоколадов мус:

140 г прясно мляко
140 г течна пълномаслена сметана
2 жълтъка
40 г захар
ванилия
8 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода
40 г нутела
160 г натрошен натурален шоколад (по възвожност кувертюр)
300 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Както при шоколадовия крем с розмарин, сварете заедно млякото, сметаната, жълтъците и захарта до температура 85°C или малко преди кипване. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи. Сипете нутелата и шоколада, и отново разбъркайте до гладка консистенция. След като кремът се охлади до стайна температура, размесете добре с разбитата сметана.

Сглобяване:

* Най-удобно е да се използва силиконова форма. Ако нямате може да покриете със стреч фолио друга форма с подвижен ринг.

* Изсипете във формата половината от шоколадовия мус. Ако е твърде течен го оставете за малко в хладилник, колкото леко да се уплътни, но да не започва да се желира. Върху него поставете замразения пласт с кайсиите надолу. Намажете го с малко мус и отгоре сложете лешниколия блат. Изсипете останалия мус, а най-отгоре поставете хрупкавата основа. Притиснете внимателно с длани, за да потъне леко и да се изравни с муса. Замразете тортата. Напълно замразената торта може да извадите от формата и да увиете плътно със стреч фолио. Така опакована може да я съхранявате дълго време във фризер, докато ви потрябва.

* Ден преди да поднесете тортата я извадете от фризера, мохнете фолиото и покрийте с огледална глазура или напръскайте с велур-спрей. Украсете по желание. Да ви е сладко!

 

 

 

 

Tags: Торти Коледа

  • Hits: 15111

Коментари   

Lyubomir Georgiev
0
Тортата е страхотна, задължително ще я пробвам, уникална рецепта. Благодаря.
Отговор
Камелия Деркозлиева
+1
Здравей, Йоли! За тортена форма с размер 26 см. с 1/3 ли да увелича продуктите? ... Между другото, днес най-накрая направих отдавна набелязаните бадемови сухарчета. Уникални и толкова лесни за изпълнение, а носещи такава наслада!!! Благодаря ти и хубава вечер!
Отговор
yoli
0
Радвам се, че сухарчетата ти харесаха, Ками. Благодаря ти!
За голяма торта увеличи с 1/3 всички продукти. Да знаеш, че тортата е тежка и се реже на малки парчета. 26 см за мен е твърде много за подобна торта. 20 см са достатъчни за 12 порции.
Отговор
Милена Андонова
0
Чудна комбинация - шоколад, розмарин, портокал ... все неща които обожавам!!! Дали ще е удачно да сменя кайстиите с друг сушен плод, например сушени череши? Една млада рожденичка няма да хареса кайсиите просто.
Отговор
yoli
0
Много ще се радвам, ако тортата се хареса на рожденичката, Милена. С всичко може да замениш кайсиите, но трябва да съобразиш само, дали пасва с портокал. По-скоро ги пропусни и направи изцяло портокалово желе. Ако решиш да е така, увеличи двойно портокала и желатина на 6-7г.
Отговор
Диана Петракиева
0
Здравей, Йоли! За пореден път благодаря за прекрасните рецепти. Въпрос: замразените пластове размразяват ли се преди сглобяването или не е необходимо? Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Диана. Радвам се, че ти харесват рецептите тук.
Не, в никакъв случай не се размразява нищо. След като е напълно готова, тортата се отпуска постепенно в хладилник.
Отговор
Ивелина Сулева
0
Удоволствие е да следвам рецептите Ви! Адмирации!
Отговор
yoli
0
Много си мила, Иве! Благодаря ти от сърце!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.