Украса за бисквити и торти от марципан и фондан

 

Бих искала да ви покажа и разкажа, как лесно може да направите украса за бисквити. Поне ще се опитам да го направя. Не са нужни специални умения, а само желание и съответните материали. Така украсени, сладките са чудесен подарък за близките ви. Най-вече за празници като Великден и Коледа, рождени дни и други подобни моменти, които правят дните ни специални.

Това, което ви е нужно е фондан или марципан. И разбира се, сладкарски бои. В няколко снимки ще ви покажа украса за бисквити и от двата материала. Има разлика във вкуса, плътността и цвета. Сами преценете кое ви харесва повече. Лично аз предпочитам покритието от марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Но не мога да отрека, че той е изключително подходящ за всякакви украси.

Нека започнем с марципан (рецепта за домашно приготвен може да видите тук). Той е по-мек от фондана, лепкав и с жълтеникав цвят. За да не се налага да използвате пудра захар или нишесте при разточването му, правете това въху незалепваща повърхност. Силиконово или тефлоново килимче са много подходящи, както и лист ацетатно фолио. Ако нямате, просто ползвайте гладка пластмасова папка за документи. И тя ще свърши идеална работа.
Опитах се в няколко комбинирани снимки да покажа стъпка по стъпка, как да направите рози. Е, не са съвършените рози, просто приличат на тях.

1. Оцветете в желани от вас цветове малки части марципан. Работете с латескови ръкавици за да не боядисате ръцете си. Направете няколко цвята от една гама, като ги степенувате от светло към по-тъмно. Разточете ги тънко на лентички.
2. С ножче подравнете разточените лентички и ги направете приблизително еднакви по големина. Слепете ги две по две, като върху светла сложите тъмна лента.
3. Сложете три или четири от слепените ленти една върху друга, като ги наредите керемидообразно.
4. Завийте на рулце. За украса за бисквити количествата трябва да са наистина малки. В противен случай при разточването ще получите много големи цветя, които няма да стоят добре върху сладките. Като пример мога да кажа, че рулцето, което виждате при стъпка 4 е с големина около 4X1 см.
По този начин направете няколко ролки. Някои може да са по-големи, други по-малки, за да се получат различни на големина рози. Играйте с цветовете, напластявайте лентите от светло към тъмно и обратното. Така някои от цветята ще имат тъмна среда, а други светла.

 



Да минем нататък:

1.  С остър нож нарежете ролките на тънки кръгчета. Вече споменах, че марципанът е мек материал. За да не се деформират кръгчетата при рязане, лично аз слагам ролките за няколко минути във фризера. Не е нужно да замръзват, а само да са добре стегнати. След това ги нарежете и подредете върху тънко разточен марципан. Помежду им сложете няколко зелени листа.
2. Притиснете внимателно цветните кръгчета с пръст, а след това разточете, докато получите гладка еднородна повърхност. Добре е да покриете марципана при разточването с ацетатно фолио или прозрачна пластмасова папка. Хубаво е да виждате какво се случва, а и повърхността на марципана ще стане по-гладка. И така, вече имате готова шарена основа.

 



С формичка за бисквити изрежете разточения марципан. Тази година реших да направя бисквити с форма на яйца. Имам три различни големини. Вие направете сладки с формички каквито имате и каквито харесвате. Залепете марципановото покритие върху бисквитите и всичко е готово. За "лепило" може да ползвате някакъв конфитюр, желе, ганаш или белтък. Аз залепих марципана върху сладките с малко бял ганаш.
Остатъкът от изрязания марципан разточете наново. Ще се получат мраморни шарки, както може да видите на снимката най-долу в дясно.

 



Наколко дреболии за листата:

1. Принципът е един и същ. Оцветете малки части марципан в два нюанса зелено. Аз избрах зелено и черно за повече контраст. Разточете ги тънко и подравнете.
2. Слепете двете части.
3. Срежете ги в средата.
4. Сложете отрязаните части една върху друга, за да се напластят двата цвята. Нарежете напластеното парче марципан на ленти, а след това на малки парченца. Внимателно с ръце им придайте листовидна форма. Сложете листенца между кръгчетата розички и разточете по описания по-горе начин.

 



Няколко думи и за следващите цветя-маргаритки от фондан.

1. Да напомня отново-работете с ръкавици. От бял фондан направете няколко малки и тънки фитила. Леко ги сплескайте по дължина само от едната страна.
2.  Намажете ги леко с черна боя. Това става най-лесно с парче дунапрен, гъбичка за разнасяне на грим или просто отрежете малка част от нова гъба за миене. Оставете фондана да изсъхне.

 



1. За тичинки на цветчетата направете съвсем тънък фитил от оранжев или жълт фондан. Ако желаете може да направите жълт фитил, който да увиете в съвсем тънко разточен оранжев фондан. Така тичинката в средата ще е жълта, а в края оранжева. Нарежете фитилчитата на мънички парченца.
Нарежете и черния фондан на малки части. Подредете ги като маргаритки, а в средата поставете тичинка, както е показано на снимка 1.
2. След това покрийте внимателно цветчетата с парче ацетатно фолио и притиснете с пръсти. Разточете с точилка.
3. Отстранете ацетатното фолио.
4. Ще получите малки цветчета, на които листенцата добре са се залепили едно към друго. Може да се ориентирате за големината им спрямо дланта ми на снимка 4.

 



1. Разточете тънък пласт фондан с някакъв цвят, върху който цветчетата могат да контрастират. Аз избрах бледо жълто. Върху него подредете маргаритките.
2. Разточете, докато получите еднакъв гладък слой и изрежете с формички.
3. Вашата украса от маргаритки е готова! На снимка 3 може да видите, че изрязаните формички в дясно са с мраморна шарка. Припомням, че ще я получите, ако решите да разточите наново остатъците от изрязания фондан.

 



Остава да залепите украсата върху бисквитите. Вече знаете как става. Може да приготвите всичко това доста време предварително. Съхранявайте изрязаните фигури в кутия, като помежду им сложите хартия за печене. Така ще се предпазят от залепване една в друга и повърхността им няма да пострада. От тази техника с фондан или марципан може да направите покритие за цяла торта. Тогава цветята трябва да са по-големи. А рецептата на моите бисквити може да видите тук. Различното в тестото е, че няма никакви яйца. Вкусни, хрупкави и крехки. Ще се радвам да ги опитате.

 



Какво друго да добавя? Самите цветни мотиви може да ползвате самостоятелно, без да ги слагате върху основа от фондан или марципан. Бисквити без никакво покритие, просто украсени с тях са също много хубави. Надявам се, че успях да обясня, как се случва всичко. Оставам на разположение за въпросите ви, ако на места не съм била ясна. Бих искала да апелирам да направите тази украса с децата си. Те обичат да играят с пластелин. Освен това въображението им е уникално! Ще се изненадате много приято, какво могат да измислят главиците им. И ще бъдете супер горди с тях! Желая ви приятно майсторене и светли Великденски празници!

 



Разгледайте канала в YouTube на Yeners Way. Великолепни неща ще откриете там.

Tags: Украси

  • Hits: 14101

Коментари   

Валентина Колева
0
Здравейте ,Йоли! А може ли върху фондан да рисуваме директно с хранителни бои?
Отговор
yoli
0
Разбира се, Вале. Става чудно!
Отговор
Валентина Колева
0
Много благодаря, Йоли!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.