Украса от оризови кори (оризова хартия)

 


Декорацията от оризови кори (оризова хартия) е лесна и ефектна. Може да се направи дни или седмици предварително, а тъй като трайността ѝ е голяма е подходяща за съхранение месеци наред. Нужно е само да е на сухо място, примерно в кутия. Вкусови качества няма, само декоративни. Въпреки, че е ядлива, в този вид оризовата хартия не е приятна за ядене. Все пак намирам, че е интересна украса за торти, кремове, сладкиши и фини предястия. На снимката виждате портокалова торта, гарнирана с оризови кори, чиято рецепта може да прочетете тук.

Нужни са ви оризови кори за пролетни ролки за директна консумация. Знаете, че тези прозрачни твърди кръгове само трябва да се намокрят и след това да се завият на рулца с различни пълнежи. Хапват се без термична обработка. Освен тях ви е нужна хранителна боя (цвят по избор), както и алуминиево и найлоново фолио. Това е всичко.

 

 

В голяма плитка чиния налейте малко вода и я оцветете в желан от вас цвят. Сложете една оризова кора във водата и я оставете да омекне. След това я извадете върху лист найлоново фолио. Нагънете я както ви харесва.

 

 

Откъснете парче алуминиево фолио и леко го смачкайте. Върху него поставете найлоновото. Колкото повече гънки има по алуминиевото фолио, толкова повече ще се получат и по оризовата хартия. Оставете всичко добре да изсъхне, докато се втвърди напълно. Това отнема приблизително един ден време.

 

 

Отделете изсушената оризова хартия от фолиото и ще получите твърда украса в причудливи форми. Може да я начупите на по-малки парчета.

 

 

Гарнирайте храната в последния момент преди сервиране. Оризовите кори са много хигроскопични и бързо ще омекнат и изгубят форма. Издържат по-дълго време върху маслен крем или ганаш, но въпреки това е добре да се поставят преди поднасяне на десерта. Също не е добре да се държат дълго време в хладилник, там има достатъчно влага, която в даден момент ще ги деформира.
При оцветяването им може да играете с цветовете. Например може да топнете и размекнете в даден цвят кората само до половина, а след това да я прехвърлите в друга чиния с друг цвят вода. Нюансирайте както ви харесва. В Интернет ще намерите много красиви торти, гарнирани с оризова хартия.

От същите кори може да направите и друг вид украса. Тя се хапва, вкусна е и прилича на оризовите пелети. Тя също може да се оцвети, но без вода. Нанесете с четка или салфетка гелова боя върху кората и я изпържете за 2-3 секунди в тиган със съвсем малко количество загрято олио. Тя бухва веднага като пуканка. Извадете и отцедете върху салфетка.

 

 

Може да начупите оризовата кора предварително на по-малки части. След като се изпържат се извиват сами в странни форми.

 

 

Това беше всичко. Надявам се, че се убедихте колко е лесно. Ще се радвам, ако съм ви била полезна с това, да разнообразите украсата на тортите. Приятно майсторене!

Tags: Украси

  • Hits: 19124

Коментари   

Ваня Бонева
+1
Чудесна идея за декорация! Благодаря, Йоли! Аз вкъщи често правя с детето чипс от оризови кори - просто пускам начупените кори за секунди в сгорещената мазнина и са готови. Изяждаме ги много бързо!
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Ванче. Радвам се, че ти хареса тази украса. Да, стават си като чипс оризовите кори. Чудни хруски!
Отговор
таня
0
от къде мога да си закупя оризови кори
Отговор
yoli
0
Не знам, Таня. Не живея в България. Но трябва да ги има задължително в големите супермаркети на щандовете за източни храни.
Отговор
Galina Nedyalkova
0
Йоли ако си в Германия да кажеш от къде ги купуваш
Отговор
yoli
0
О, Гале, абсолютно от всеки магазин, където има щанд за източни храни. Реве, Едека, Хит, Кауфланд, Реал и всички магазинчета с източни храни. Ще ги намериш навсякъде.
Отговор
Мони
0
Аз купувах преди 2 дни от Кауфланд на щанда с продукти за суши.
Отговор
Диана
0
Привет отново, Йоли! :-) Надявам се, че може да пиша на "ти". Днес ми отговори много бързо и точно за един крем, който съдържа крем-сирене, за което много ти благодаря. Попаднах и на тази интересна и много подробно описана публикация и си помислих, че може да използвам подобна украса за тортата цифри, която мисля да пробвам. Разбрах, че оризовите кори бързо абсорбират водата. Ако можеш да ми кажеш дали втория вариант, който е пържен, би могъл да издържи върху този крем без да се деформира. Дантеления чипс изглежда също няма да свърши работа, не съм сигурна и за дантелата, която се слага върху фондан, а направо се чудя какво да сложа, за да е по-интересно. Благодаря ти!
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Диана. Разбира се, че на “ти”! Ще ми е много приятно!
Оризовите кори са силно хигроскопични, да. Затова е добре да се украсява с тях в последен момент и да не се държат прекомерно дълго в хладилник. Пържените може би ще ти допаднат повече, а дантелата е просто чудна. Тя може да се направи дни предварително и да се гарнира с нея накрая. Ти реши, и трите са супер.
Ще се радвам, ако си доволна от резултата.
Отговор
Милена
0
Здравейте, Йоли. Чудесно е обяснението за украсата. Имам следния въпрос: ако при изсъхването се застъпят 2 листа един върху друг, залепват ли? Може ли по този начин да се получи дълъг "воал", примерно, или няма да стане?
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Милена. Да, идеално ще залепнат. Всичко можеш да направиш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.