Зеленчуци в сос

 


Количествата на зеленчуците са относителни. Преценете ги спрямо съда, в който ще приготвите ястието. Може да ги смените с други, които обичате - моркови, гъби, чушки и др. Ако нямате пресен зеленчуков бульон ползвайте кубче сух. И последно - колкото е по-ароматно сиренето, толкова по-вкусно ще стане. Чедър или Грюер са един великолепен избор. Беконът е добавка, ако желаете ястието да е без месо го попуснете.

Продукти:

500 г картофи
500 г тиква
1 тиквичка
1 с.л. зехтин
сол на вкус
1 глава лук
75 г нарязан на ситно пушен бекон (по желание)
30 г масло
40 г брашно
250 мл горещ зеленчуков бульон
350 мл горещо прясно мляко
100 г заквасена сметана
3 с.л. люта горчица
100 г настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1 скилидка счукан чесън
1/2 с.л. семена от синап
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

*  Нарежете зеленчуците на тънки филийки или кръгчета. Посолете ги и разбъркайте със зехтина. Подредете ги в съд за печене керемидообразно.

 



* Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с бекона до златисто в маслото. Сипете брашното и разбъркайте. Налейте бульона и млякото. Разбъркайте добре и варете соса няколко минути. Към края на готвенето добавете горчицата, сметаната и синапа. Махнете соса от огъня, подправете със сол, пипер и чесън. Добавете кашкавала и разбъркайте докато се стопи напълно. Залейте зеленчуците и изпечете ястието в загрята на 200* фурна за около 30-40 минути. Сервирайте леко топло. Да ви е сладко!

 





 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 6312

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.