Пай със спагети и патладжан

 

Една класическа рецепта от италианската кухня. Преди години много обичах да гледам едно италианско кулинарно предаване. Казваше се La Cuoca Dentro и водещ бе чаровната Antonella Clerici. Този вкусен пай бе представен в един от епизодите и реших да го опитам. Вкусен, типичен за Италия и лесен за приготвяне. По рецепта паят е без шунка. Лично аз добавих, тъй като обичам, но публикувам рецептата в раздел "Без месо" за да се придържам към първоизточника. Сами преценете дали да превърнете ястието в месно или да остане така, както го представиха в предаването.

Продукти:

1 голям патладжан или 2 по-малки
2 ч.ч. сварени спагети
200 г шунка по желание
200 г кашкавал
100 г пармезан
2 яйца
200 г заквасена сметана
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
20 г масло
1 каф.ч. брашно
1 ч.л. сушен розмарин
филирани бадеми за поръсване

Приготвяне:

* Нарежете патладжана на дълги и тънки резени. Посолете го и оставете за 20 минути да изтече горчивия сок. След това го изплакнете със студена вода и подсушете с домакинска салфетка. Откъснете голямо парче хартия за печене. Смачкайте го на топка и намокрете с вода. С мократа хартия покрийте дъното и стените на тортена форма, като оставите краищата да висят свободно навън. Намажете хартията с малко олио и подредете резените патладжан ветрилообразно по дъното и стените, като ги застъпвате леко и също оставите краищата им да излизат свободно навън.

 



* В купа смесете спагетите с нарязаните на парченца кашкавал и шунка, настъргания пармезан, яйцата и сметаната. Овкусете с подправките. Изсипете спагетите върху патладжаните.

 



 * Загърнете ги с висящите краища за да закриете пълнежа, а след това завийте всичко с хартията.

 



 * Изпечете ястието за около 40 минути във фурна на 180*.  Извадете от фурната и след като изстине леко освободете пая от хартията.

* Стрийте на маслени трохи маслото, брашното и розмарина. Посипете пая, поръсете го с бадеми и запечете за кратко до порозовяване.

* Сервирайте с доматен сос и бяло вино. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 4152

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.