Охлюви по бургундски

 

Преди да сварите охлювите ги оставете за един ден в добре затворен съд да се изчистят. След това ги измийте и подгответе за готвене. Охлюви могат да се приготвят по много начини и с много сосове. Аз избрах тази рецепта, защото е най-разпространена и обичана във Франция. Охлювите се изваждат от черупките със специални вилички, но може да ползвате клечки за зъби или коктейлни вилички. Порцията е от дузина охлюви, но французите винаги сервират по 13 за да има един в повече.

Продукти:

пролетни градински охлюви - по една дузина за порция
1 с.л.суха салвия
1 с.л.сух розмарин
125 г меко масло
3 скилидки счукан чесън
шепа ситно нарязани магданоз и естрагон
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Измийте охлювите и ги пуснете в кипяща вода. Варете 4-5 минути. Извадете ги от водата и ги охладете. С малка виличка внимателно извадете месото така, че да излезе заедно с червото. Почистете ги като отстраните меката част (червото) и оставите само мускула. Измийте ги добре.

* За пълнене си отделете само идеално чисти черупки. За сигурност ги изварете за няколко минути във вода.

* Разбъркайте на хомогенна смес маслото, чесъна, салвията, розмарина, магданоза и естрагона. Овкусете със сол и пипер.

* Във всяка празна черупка сложете по две парченца от месото. Запечатайте отвора с ароматното масло, като използвате малко ножче за мазане. Поставете охлювите в хладилника и ги съхранявайте до момента, в който ще ги печете. Можете и да ги замразите.

 * Откъснете голям лист алуминиево фолио и постелете с него тава, като леко го нагънете с пръсти. Върху него подредете охлювите с отворите нагоре. Така те ще застанат стабилно в гънките на фолиото и маслото няма да изтече навън. Другият вариант е да ги наредите върху сол. Тя също ще ги държи стабилно.

* Изпечете охлювите в силно загрята фурна за 5-6 минути. Сервирайте ги върху затоплена едра сол. Така те остават по-дълго време топли и солта им служи за подложка. Отворите са нагоре и вкусният сос остава в тях.

 

 

* Сервирайте ги с добре охладено бяло вино. Наздраве!

 

Tags: Предястия

  • Hits: 22811

Коментари   

Стефан
0
А къде сложихте сухия розмарин и салвия, предполагам при маслото?
Отговор
yoli
0
Да, разбира се. Сори, пропуснала съм го. Благодаря, че ми обърнахте внимание.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.