Маринована риба по средиземноморски

 

За тази италианска рецепта рибата трябва да е прясна, дребна и с фино месо. Не всеки вид риба се получава добре, приготвена по този начин. Ще ви дам пример с наши черноморски дребни риби. Ако приготвите дребен сафрид, атерина или барбун няма да получите добро мезе. Костите на тези рибки са твърди и независимо, че сте махнали средната кост, горещото олио не ги омекотява достатъчно. Подберете рибки с меки и тънки кости.
Подправките са изцяло по ваш вкус. Аз сложих розмарин, мащерка и риган. Надявам се да ви хареса този вариант за приготвяне на бърза маринована риба.

Продукти:

500 г прясна дребна риба - тип сардина или хамсия
сол на вкус
2 с.л. пресни средиземноморски подправки по избор
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. микс пипер
1 ч.ч. слънчогледово олио
сок от 2 лимона

Приготвяне:

* Почистете рибата от средната кост, измийте добре и отцедете. Наредете я в съд една върху друга максимум на два реда и посолете на вкус.

* Поръсете с подправките, пипера и лимоновата кора.

 



* Сгорещете олиото докато започне леко да пуши. Не чакайте да заври, това няма да стане. Има опасност да прегори и загорчи, ако го загрявате много дълго. Просто трябва да е много горещо.

* Залейте рибата с врялото олио. Направете това бавно и е най-добре да сложите съда в мивката, защото горещото олио пръска в съприкосновение със студената риба.

* Залейте рибата с лимоновия сок  и приберете в хладилник. Може да я консумирате веднага, но ако имате търпение да я оставите да отлежи един ден е още по-вкусна.  Наздраве!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 5678

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.