Конфитюр от червен лук

 

Този апетитен конфитюр е много любим у дома. Понякога му прибавям няколко сушени сини сливи. Омекотяват вкуса му и придават лек плодов аромат.

Продукти:

1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус
100 г кафява захар
2 с.л. мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино

 



Приготвяне:

* Нарежете лука на полумесци и го задушете в мазнината, докато поомекне. Посолете на вкус.

* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте, докато се разтвори карамела.

* Сипете течността при лука, добавете меда и варете на тих огън, докато лука се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или пък сол.

* Сложете карамелизирания лук в цедка за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте с различни видове сирене. Да ви е сладко!

 

Tags: Сосове

  • Hits: 14799

Коментари   

Екатерина Алексиева
0
Здравей, Йоли :) Благодаря за споделянето и хубавата рецепта, ще я направя с удоволствие. Може ли съвет: да стерилизирам ли бурканчетата след като ги напълня за да има за цялата зима?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Кате. Радвам се, че и ти като мен харесваш този вкус.
Не, няма никаква нужда да стерилизираш. Направи като при всеки конфитюр. До горе насипи плътно в бурканчета, за да няма въздух. Лукът са е горещ, веднага като го свалиш от огъня. Затваряш и това е.
Отговор
Димитрина
0
Здравейте, мога ли меда да го заменя с кленов сироп.
Мога ли да заменя виното с нещо друго, да не е алкохол?
Отговор
yoli
0
Здравей, Дими. Трябва сама да опиташ. Аз не харесвам кленов сироп. Безвкусен ми е и предпочитам мед. Виното в случая бих го заменила само с десертно вино, тип Шери, Марсала, Порто и други подобни. Но пак с вино. Разбираш ли, вкусът идва от тези продукти. Те са водещото. Иначе ще получиш просто сладък задушен лук, нищо особено. Не се наемам да те посъветвам. Трябва сама са решиш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.