Сурова халва

 


Една седмица след Месни заговезни празнуваме Сирни заговезни (Неделя Сиропустна). Това е последния ден преди Великия пост, в който е разрешено да се ядат млечни продукти и риба. На трапезата трябва да има баница, халва, яйца и орехи. Обичаят(Хамкане)повелява от тавана да се спусне червен конец, на който е завързано парче халва или варено яйце. Най-възрастният го завърта, а децата се мъчат само с уста да уловят лакомството. След хамкането старите са запалвали червения конец и са гадаели каква ще е годината. За младите жени в къщата, ако конецът припламне, скоро ще ги чака сватба.

Празникът се свързва с отиващата си зима и настъпващата пролет. На мегданите в селата се палят високи клади. Вярва се, че колкото по-висок е огънят, толкова по-плодородна ще е годината. Момците хвърлят в двора на изгорите си "чавги"-запалени дрянови стрели, символизиращи любовния им трепет. Всички са облечени празнично, играят се хора и се пеят песни.

В Неделята на всеопрощнието искаме прошка от близките си. "Простено-прости"-две думички, които ни припомнят, че в християнството има много мъдрост и добрина. Църквата призовава вярващите да пречистят душите си и да се изпълнят с мир, любов и смирение. "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви"-учи ни Исус Христос.

Обикновено хамкането се изпълнява с бяла халва. Моята рецепта за нея може да видите тук. А днес бих искала да ви предложа още един вариант на сусамова халва, която се приготвя много лесно и е напълно сурова. Може да я направите в някаква форма или на бонбони. Ако е на топчета ще получите около 25 бонбона. Надявам се да останете доволни от вкуса и качеството. Заповядайте и още една рецепта за тахан халва.

Продукти:

150 г предварително запечен бял сусам
100 г мед
1 с.л. лимонов сок
40 г фино смлени белени бадеми
1-2 с.л. мак
1 с.л. сусамов тахан

друго:

сусам за овалване

Приготвяне:

* Смелете запечения сусам в блендер, докато получите фина паста. Смесете го с всички останали продукти и добре разбъркайте.

* Покрийте с хартия за печене дъното и стените на формата, в която сте избрали да сложите халвата. Може да са няколко малки форми. Ако ползвате силиконови хартията не е необходима. Изсипете вътре халвата и притиснете плътно с лъжица. Уплътнете добре масата, като натискате с опакото на лъжицата, за да може халвата да се спои. Оставете я на студено за 1-2 часа.

* Извадете халвата от формата и оваляйте горната част в сусам. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!

 

 

Tags: Български гозби Сладки закачки

  • Hits: 25326

Коментари   

Силвия
+1
Здравейте, Йоли!
Вашата халва изглежда много апетитна и много лесна за приготвяне. Бих искала да попитам дали обелените бадеми са сурови или трябва да се запекат? Сусамът за декорация също ли трябва да бъде запечен? И накрая - мога ли да заменя медът с някакъв подсладител, тъй като съм диабетик и той не ми е разрешен?
Поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Силве. Ще се радвам, ако ти хареса.
Всичко е само въпрос на вкус. Можеш всичко да запечеш или не, както ти харесва. Печените бадеми няма да се усетят, сусамът превзема вкуса. А за отгоре както прецениш. Аз ползвах суров сусам. За меда не знам. Да не те подвеждам, нямам опит с подсладители.
Отговор
Таня Тренчева
0
Благодаря
Отговор
yoli
-1
И аз благодаря, Таня.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.