Телешко с бамя

 

Обожавам тази гозба! Кумът ми я готвеше винаги, когато му ходехме на гости в Боженци, тъй като знаеше какво вкусово удоволствие ми доставя. Беше невероятен в приготвянето на всякакви български вкусотии. Да си оближеш пръстите! Освен тази гозба правеше най-хубавото шкембе, паприкаш и гювеч в света! Много съм научила от него и днес с удоволствие ви представям телешкото с бамя на големия ни композитор Красимир Кюркчийски.

Продукти:

3-4 с.л. олио
едро смлян черен пипер на вкус
1 глава ситно нарязан лук
800 г едро нарязано шарено телешко или говеждо месо
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. смлени домати (пресни или от консерва)
500 г бамя (прясна или консервирана)
сол на вкус
1 домат на кръгчета
1 лимон
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

* Загрейте олиото и запържете черния пипер. Така ароматът му става много по-силен и след това ястието е неповторимо вкусно. Този трик на Краси може да ползвате при всякакви подобни яхнии. Прибавете лука, задушете го до стъклено и с лъжица го избутайте към стените на тенджерата. Олиото вече е много ароматно и може да сложите месото. Запържете го от всички страни, докато получи златист цвят. Поръсете с червен пипер и налейте вода, колкото да се покрие месото. Намалете силата на огъня и задушете до полуготовност. Идва ред на доматите. Сипете ги в месото и гответе до готовност. Посолете на вкус и накрая сложете бамята. Ако е прясна е нужно около 20 минути, докато се сготви. Ако е консервирана, по-малко. Върху нея сложете кръгчетата домат. Не бъркайте гозбата. Бамята е много нежна и лесно ще се разкаши. Махнете яхнията от котлона и поръсете с магданоз. Сервирайте с пресен лимон, нарязан на кръгчета или резени. Да ви е сладко!

*** Не пропускайте пресния домат и лимона. Дават неповторима свежест! Най-доброто месо за яхнията са гърди или врат. А ако имате възможност да я сготвите с телешка опашка, не се колебайте. Това е най-вкусното и нежно месо!

 

 

Tags: Ястия с месо Български гозби

  • Hits: 25427

Коментари   

Марта
+3
Поредният кулинарен шедьовър, Йоли. Докато четях рецептата, я почувствах с небцето си, а бамята е налице. Утре ще я спретна.
Благодаря!
Отговор
yoli
+2
Радвам се, че обичаш бамя, Марте. Не всеки я харесва. Благодаря, надявам се да останеш доволна от рецептата.
Отговор
Zhaneta Nikolova
0
Strahotna razepta Yoli.
Napravih ia s mlechno teleshko i stana super vkusnazo za sabotinia ni obiad!Blagodaria ti mnogo,ostava v moia zlaten fond!
Pozdravi ot slancheva Sofia!
Zhaneta I Chavdar
Отговор
yoli
0
Толкова се радвам, Жане! Благодаря ти, да ви е много сладко и на двамата!
Отговор
Алексей Измирлиев
+1
Значи рецептата е на Красимир? Ще я опитам.
Отговор
yoli
0
О, да, Маестро! Много ще се радвам! А и още повече ме зарадва, че се отбивате при мен. Благодаря Ви!
Отговор
Свежина
0
Йоли,телешкото от колко време приблизително се нуждае да се задуши,че е малко по-особено месо?Притеснява ме да не остане жилаво или да не го пресготвя.
Отговор
yoli
0
Свежи, зависи от коя част на животното е месото. Всяка се приготвя за различно време. Минимум 2 до 3 часа бавно готвене изисква врат или плешка. В тенджера под налягане е много подходящо да се задушава телешко. Но не се тревожи. Няма опасност да го сбъркаш. Като всяко друго месо проверявай готовността. Като го боднеш трябва да потъва без съпротивление ножа. И хапни едно парченце, от това по-сигурно няма.
Отговор
Свежина
0
Благодаря много.
Отговор
Светла
0
Здравей Йоли.
Благодаря за рецептата. Бих искала да питам за спецификите при приготвяне на ястието с текешка опашка. Благодаря предварително за съветите.
Отговор
yoli
0
Здравей, Светле. Няма нищо различно. Нарязваш опашката на парчета около 5-7 см всяко. Лесно става, режи през прешлените. След това си готви като всяко дрего месо. Задушаваш, докато омекне. Чудесен избор! Това е един от най-любимите ми вкусове за месо.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.