Редовно чуваме думата "пестициди" в медиите, а и самите ние често я употребяваме помежду си. Тя е станала  олицетворение на нещо лошо, нездравословно, отровно. Това е така, защото пестицидите са създадени да убиват. Вярно, не нас, а вредителите по растенията. За да имат богата и здрава реколта много производители на плодове и зеленчуци прибягват до тях. Да, разбираемо е, но за съжаление пестицидите не убиват само вредителите, а имат влияние и върху хората, ако консумират третирана реколта. Пестицидите са различни, някои са по-токсични от други. Съответно имат и различен период на разпад. Тези, които изискват дълго време на разпад попадат в човешкия организъм с консумираните третирани растения. Освен това могат да останат в почвата и десетки години, засягайки нови и нови реколти. Вредата от трайно приемане на пестициди е доказана: смущения в нервната и ендокринната система, нарушения в дейността на черния дроб, канцерогенен ефект, нарушение в метаболизма и др.
Как да се предпазим от тях? Начинът е само един-да купуваме храна от проверени източници, при които има пълна прозрачност. Един от тях е BILLA Градини. Проектът за намаляване на пестицидите при отглеждането на плодове и зеленчуци, който стартира 2014 година е изключително успешен. Контролът е напълно коректен, прозрачността пълна. Ежеседмично се правят лабораторни изследвания на продукцията, а резултатите се пубикуват на www.billa.bg. Всеки може да прочете и да се информира. Всеки може да избере какво да купи и консумира. Всеки може да се погрижи за здравословното хранене в семейството си. Проектът е дългодрочен и цели да подпомогне местните производители и да се намали използването на пестициди. Хубаво е да имаш доверие на търговците, от които зависи качествената храна.
Сега през лятото в BILLA е истински урожай от слънчеви плодове и зеленчуци. Избрах нежни ароматни нектарини за един по-различен сладолед без мляко и сметана. Става чудесен и с праскови, ако ги харесвате повече от нектарините. Ето и рецептата:

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Меден сладолед с рикота и нектарини

  • Hits: 4575

 

Касисът в градината узря. Докато не съм го направила на ликьор бързам да ви предложа една рецепта за сладолед с крем сирене.

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Сладолед с касис и крем сирене

  • Hits: 4507

 

Един от любимите ми летни коктейли е Аперол-шприц. Приготвя се от три части вино Просеко, две Аперол и една част газирана вода. Разбира се, много лед и резен портокал. Представям ви го във вариант на десерт. Комбинацията от плътния сладък крем и леко горчивото желе е изумително вкусна. Надявам се да допадне и на вас. Наздраве!
    

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Аперол крем

  • Hits: 4703

 

Този оригинален десерт е съставен през 1876 година в чест на придобиването на Аляска към територията на САЩ, въпреки, че източници твърдят за подобен сладкиш от доста по-ранни времена. Което и да е истина, на 1 февруари американците празнуват "Денят на Печената Аляска".

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Печена Аляска

  • Hits: 2313

 

Не съм  уточнила за колко чаши са продуктите, тъй като всеки разполага с различни съдове като вместимост и форма, но от  това количество ще получите поне 8 прекрасни крема.

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Кокосов крем с ягоди

  • Hits: 2249

 

Един от най-харесваните кремове е северноиталианският десерт Панакота (Panna cotta ), което буквално преведено означава варена сметана. Това е може би най-лесния крем на света и всеки може да го приготви. Вариациите, както и вкусовете са много и зависят от различните добавки, но основата винаги си остава една и съща: сметана, прясно мляко, захар, ванилия и желатин. Според някои източници десертът произхожда от Пиемонте и в началото се е сервирал топъл. Съдържал е жълтъци, пекли са го в слаба фурна и много е наподобявал на крем брюле. Когато са започнали да го приготвят студен са смесвали сметаната с рибен колаген, извличан от варени рибешки кости и ванилия за по-добър вкус. След време рибният колаген е изместен от желатина, който е използван и до днес. Други източници твърдят, че десертът е измислен от дама от унгарски произход, живееща в Ланге. А може би кремът е леко видоизменена версия на баварския крем? Има дори мнение, че панакота е един вид желе от мляко и нишесте (biancomangiare), сицилиански десерт от миналото, когато островът е бил под арабско владение. Кой знае... Като повечето велики открития в кулинарния свят и този крем търси своето авторство. Но най-хубавото е, че за нас това няма никакво значение. Важен е само вкусът и насладата, която ни носи.
Панакота е толкова популярен крем, че действително може да се срещне в най-различни варианти. Карамелен, шоколадов, с прясно или кисело мляко, с плодове, вегетариански с бадемово мляко и пектин, чисто плодов, солен, лют .... Една от хилядите вариации на този вкусен десерт е и моята панакота, приготвена с натурално крем-сирене Philadelphia, прясно мляко и лимоново желе. Ще се радвам да го опитате! И още нещо, касаещо правилното изписване на български. Преведено от италиански Panna cotta би трябвало да се изпише като две отделни думи.  Потърсих в Интернет как други кулинари са написали името, но навсякъде го срещнах слято като една дума. Така ще го напиша и аз, но ако някой знае как би било правилно, моля да сподели.

Tags: Кремове и сладоледи

Към рецептата...Панакота с крем-сирене и лимоново желе

  • Hits: 3231
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.