Предпоследната рецепта от играта на Somat и Pur е за този изключително интересен сладкиш, който научих от приятелката ми Нина. Преди да ви разкажа за него, бих искала да ви припомня отново правилата за участие в играта. Оставете коментар под този пост във Фейсбук. За да ви е по-лесно да го намерите, заповядайте линк. Напишете с две-три думи, с кого обичате да готвите. След една седмица победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип и ще спечели ваучер за готварски курс по избор на стойност 160 лв.
Вече казах, че сладкишът е много интересен. Поне за мен беше изненада, но Нина ме е научила и на много други неща, които бяха нови за мен. Ще спомена някои. На картофената салата Нина винаги слага чубрица, супер вкусно става! Към салатата от кисело зеле прибавя лук. Напълно непознато за мен, но страхотно! От нея научих да правя постни содени мекици, а аз все с мая ги месех. И постната лютеница, чиято рецепта може да видите тук.
Сладкишът, който ще видите днес, е с много овесени ядки и много ябълки. Начинът на приготвяне е странен и се опитах да го онагледя с няколко снимки, номерирани стъпка по стъпка. Като краен резултат се получава ароматен, сочен и вкусен сладкиш, който се надявам да се хареса и на вас. А ако питате защо съм избухнала в такъв смях, ще ви кажа. Нина мърмореше, че е срамота човек, който толкова обича да готви, да няма една свястна кръгла тава и да се налага да импровизира с разтегателен тортен ринг и фолио. Права е жената...

 

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Овесен сладкиш с ябълки

  • Hits: 3596

Лимонов пай-брюле

 

Лимоновият пай-брюле на Бруно Албуз е един от най-свежите и ароматни сладкиши, на които съм попадала. Приготвя се изключително лесно, подходящ е за замразяване след изпичане и продуктите са напълно достъпни. Това, което го прави по-специален от стандартния лимонов пай е кремът, който се прави с варен лимон. Това определено подобрява вкуса и тексурата му. А хрупкавата карамелизирана коричка дава усещането за същинско брюле, независимо, че в него няма никаква сметана. Непременно опитайте и поднесете с топка ванилов сладолед.

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Лимонов пай-брюле

  • Hits: 5547

Матча чийзкейк

 

Висококачественият зелен чай Матча е с вековна история и освен за изисканите японски чаени церемонии е намерил широко приложение в кулинарията. Всъщност, този чай е китайски, тъй като преди повече от 800 години будиски монах го внася в Япония от Китай и го засажда. Буквално преведено Мат-ча означава „чай на прах“. Интересното при този вид чай е, че в период около 20 дена преди беритба листата се засенчват, като по този начин в растението се натрупва много хлорофил и се запазват уникалните му хранителни вещества. Доказано е, че никой друг зелен чай не притежава толкова активни за човешкия организъм вещества. След като чаените листа се оберат се сушат и смилат на много фина пудра. Технологията е запазена от векове, смилатено става само ръчно с тежки гранитни камъни. За един час се приготвя едва 40 г прах Матча. Това, както и уникалните му качества водят до една висока цена, но си заслужава. Що се отнася до кулинарията 1-2 ч.л. са напълно достатъчни да овкусят един сладкиш. Матча може да намерите в магазините за био-храни, както и да поръчате през интернет.

Tags: Сладкиши Коледа

Към рецептата...Матча чийзкейк

  • Hits: 6344

 

За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Пай с карамелена тиква

  • Hits: 7072

 

Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Бадемов тарт със сини сливи

  • Hits: 7722

 


Този изключително сочен и ароматен сладкиш правеше моята кръстница Лени. Независимо, че няма крем много прилича на торта, тъй като е с глазура-ганаш и наистина има сочността на тортите. Може би затова носи името "Млечна торта". Опитайте!

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Млечна торта

  • Hits: 2599
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.