Матча чийзкейк

 

Висококачественият зелен чай Матча е с вековна история и освен за изисканите японски чаени церемонии е намерил широко приложение в кулинарията. Всъщност, този чай е китайски, тъй като преди повече от 800 години будиски монах го внася в Япония от Китай и го засажда. Буквално преведено Мат-ча означава „чай на прах“. Интересното при този вид чай е, че в период около 20 дена преди беритба листата се засенчват, като по този начин в растението се натрупва много хлорофил и се запазват уникалните му хранителни вещества. Доказано е, че никой друг зелен чай не притежава толкова активни за човешкия организъм вещества. След като чаените листа се оберат се сушат и смилат на много фина пудра. Технологията е запазена от векове, смилатено става само ръчно с тежки гранитни камъни. За един час се приготвя едва 40 г прах Матча. Това, както и уникалните му качества водят до една висока цена, но си заслужава. Що се отнася до кулинарията 1-2 ч.л. са напълно достатъчни да овкусят един сладкиш. Матча може да намерите в магазините за био-храни, както и да поръчате през интернет.

Tags: Сладкиши Коледа

Към рецептата...Матча чийзкейк

  • Hits: 5753

 

За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Пай с карамелена тиква

  • Hits: 6456

 

Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Бадемов тарт със сини сливи

  • Hits: 7361

 


Този изключително сочен и ароматен сладкиш правеше моята кръстница Лени. Независимо, че няма крем много прилича на торта, тъй като е с глазура-ганаш и наистина има сочността на тортите. Може би затова носи името "Млечна торта". Опитайте!

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Млечна торта

  • Hits: 2384

 

Преди доста години прочетох рецептата на този сладкиш. Промених нещата, като доизмесих тестото за основата с малко брашно. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и плътна. Получи се невероятно приятен и свеж десерт, а като се разреже е красива мозайка от плодове.

 

Tags: Сладкиши

Към рецептата...Чаен плодов сладкиш

  • Hits: 817
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.