Сладоледен ягодов сладкиш

 

 

Сладкишът може да се поднесе не само като сладолед. Текстурата на крема остава чудесна и след пълно размразяване.

Продукти за форма 7X25 см:

блат:

1 белтък
35 г захар
1 жълтък
ванилия
1 ч.л. зелен чай матча, разтворен в малко гореща вода
30 г брашно
10 г фино смлени бадеми
10 г стопено масло

крем:

3 жълтъка
60 г захар
6 г желатин, набъбнат в малко вода
50 мл гореща течна пълномаслена сметана сметана
250 г маскарпоне
ванилия
150 мл разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

друго:

400 г ягоди
2-3 с.л. ягодов конфитюр

Приготвяне:

* За блата разбийте на сняг белтъка заедно със захарта. Прибавете жълтъка, ванилията и зеления чай. Сложете брашното и бадемите. Разбъркайте внимателно с лопатка и накрая налейте маслото. Размесете отново. Изсипете тестото в средата на тава, покрита с хартия за печене. Размерът на тавата не е от значение. Разнесете тестото с шпатула на правоъгълник, малко по-голям от размерите на формата, в която ще замразите сладкиша. За ваше улеснение може предварително да ги начертаете на хартията. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор за около 15 минути.

* За крема разбийте на водна баня жълтъците и захарта до пухкавост. Махнете от огъня и налейте горещата сметана. Добавете желатина и разбъркайте, докато се разтвори. Охладете до стайна температура. Добавете маскарпонето, ванилията и разбъркайте до хомогенност. Може да направите това с миксер. Накрая монтирайте крема с разбитата сметана.

* Покрийте дъното и стените на формата с найлоново фолио. Облепете ги отвсякъде с кръгчета ягоди.

 

 

* Върху тях внимателно налейте крема. Най-отгоре сложете блата, изрязан с размерите на формата. Замразете за няколко часа.

* Останалите ягоди нарежете на парченца и кипнете за кратко с 2 с.л. конфитюр. Оставете соса да изстине.

* Извадете замръзналия сладкиш от формата и го сложете в чиния. Оставете го да се отпусне леко на стайна температура. Най-вкусен е, ако е като мек сладолед. Затоплете останалия конфитюр и намажете ягодите по повърхността на сладкиша, за да имат по-добър вид. Гарнирайте със свежи ягоди и поднесете с ягодов сос. Съхранявайте го във фризер или хладилник. Да ви е сладко!

*** За сладкиша може да ползвате кексова форма. Може да го направите и кръгъл, както и на персонални малки сладкиши. Ако нямате зелен чай го пропуснете. Ако държите на свежия зелен цвят може да сложите няколко листа пасиран спанак и босилек, суров шамръстък или просто зелена боя.

Tags: Сладкиши

  • Hits: 10823

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.