Шведска бадемова торта

 

Може би много от вас са опитвали тази торта в Икеа. Емблематична за Швеция, но позната и харесвана в цял свят. Предлагам ви рецепта за домашна торта, която е много по-вкусна от всяка, която може да се купи по магазините. Великолепна е, залужава внимание!

Продукти за торта 22-24 см:

блат:

200 г бадеми с люспи
2 с.л. пудра захар
5 белтъка
80 г кристална захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

200 мл течна пълномаслена сметана
80 г кристална захар
5 жълтъка
ванилия
150 г много меко масло

друго:

запечени филирани или натрошени бадеми за гарниране

Приготвяне:

* За блата смелете фино бадемите заедно с пудрата захар. В голяма купа разбийте белтъцита на сняг. Постепенно прибавете кристалната захар, като продължите да разбивате, докато захарта се усвои и получите гъст крем. Внимателно смесете разбитите белтъци с бадемите и подправете с ванилия и лимонова кора. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Разпределете тестото в две форми, покрити с намаслена хартия за печене. Изпечете двата блата за около 25 минути.

* За крема загрейте до горещо сметаната и захарта. В купа разбъркайте жълтъците и постепенно налейте горещата сметана, за да ги темперирате. Прехвърлете цялата смес в тенджера и на слаб огън сварете крем до леко сгъстяване. Овкусете с ванилия. Кремът не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато, това ще отнеме няколко минути. Охладете го до стайна температура. Отделно разбийте с миксер маслото на гъст побелял крем. Добавете го лъжица по лъжица към изстиналия сметанов крем. Разбърквайте с миксер, но за кратко. Не преразбивайте сместа, нужно е само съставките да се съединят. При прекомерно разбиване се изгубва пухкавостта на крема и е възможно да започне да се отделя водата от маслото.

* Поставете един от блатовете в равна чиния и го намажете с половината крем. Захлупете с втория блат и измажете с останалия крем. Поръсете с бадеми и оставете тортата да да престои 2-3 часа преди сервиране. Съхранявайте на стайна температура. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 123582

Коментари   

Мария
+1
Обожавам тази торта! Само като чета рецептата и усещам вкуса :-) А белтъците на котешки езичета за десерт след тортата! Тези дни като я направя ще се похваля.
Отговор
yoli
-2
Наистина е много хубава, Мария. Ще се радвам да я опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Цветомира Иванова
0
Здравей!
Уникална рецепта, но ме грабна външния вид и наименованието!
Правя тази торта за втори път и вкъщи всички са очаровани!
Аз лично се радвам на всяка рецепта, която споделяте с нас!
Благодаря ви!
Бъдете жива и здрава!
Отговор
yoli
+2
Благодаря, Цвети! Много се радвам, че тортата ви харесва. Весели празници!
Отговор
Ирина
0
Йоли, прекрасна торта! Опитвам се да я направя, но кремът ми става много рядък. Какво да правя?
Отговор
yoli
-1
Ири, не би трябвало да е много рядък. Сложи го за малко в хладилника и го разбий наново, но за кратко. Ако не се оправи направи отделно малко маслен крем и го добави. Надявам се всичко да е наред и да се получи хубава торта. Благодаря ти за доверието.
Отговор
АСЯ ДИМИТРОВА
+1
Благодаря Йоли за рецептата! Опитах тази торта преди една седмица за първи път от Икея, бяхме на гости и някой ги донесе (и кафявата също), а на мен страшно ми харесаха и двете. Ще я пробвам непременно. Но имам и въпроси, как мислиш дали кафявата е с подобна рецепта? Например крема да е същия, но с разтопен шоколад? Благодаря ти за вдъхновението и прекрасните идеи. Толкова много твои рецепти съм приготвяла...А съвсем скоро ще правя и горската торта с гъбките и мъха.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Асе. Много е хубава тиртата наистина. Честно казано, не знам за шоколада. Оригиналът е без, но защо да не е хубаво? Трябва да опиташ.
Отговор
Пепа Славова
+2
Здравей,Йоли!
Мисля да я пробвам тази торта,изглежда и звучи много вкусно.Само не разбрах-бадемите за блата запечени ли са,или сурови?
Отговор
yoli
+1
Ще се радвам, Пепи. Благодаря ти!
Сурови са, ако са печени щях да напиша, за да няма объркване.
Отговор
Daniela Atanasova
+1
Каква сметана използвахте за крема?
Отговор
yoli
+1
Млечна, течна. Няма значение марката.
Отговор
Деана
-2
Ако е възможно марка или по-подробно описание, това не е течната сладкарска, нали?
Отговор
yoli
+1
Марката е без никакво значение. Продуктът е винаги един и същ, ако е истински. Сметана означава само и единствено от мляко. Никога не е подсладена и може да е в течно състояние или заквасена. Друга сметана не съществува никъде по света. Течната може да се разбива, да се затопля, да се готви с нея. С други думи, най-нормална сметана. Просто чети внимателно съдържанието на опаковката. Масленост поне 30% и да няма нищо растително в нея. Това е.
Отговор
Валентина
0
Привет,Йоли така като във нашия град не намерих такава сметана мога ли да използвам заквасена сметана на олимпус 20% без растителни продукти?
Отговор
Валентина
+1
Привет,Йоли искам да попитам така като в нашия град няма такава сметана мога ли да използвам заквасена сметана на олимпус с 20%
Отговор
yoli
0
Не, Вале. Недей. Няма да стане. Направи я тогава, когато намериш сметана. Весела Нова година!
Отговор
Дани
-1
Ще я пробвам, Йоли :) Много хубаво звучи и изглежда прекрасно!
Благодаря за тази чудесна рецепта :)
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Дани! Ще се радвам! Много е хубава.
Отговор
Галя
+1
Както винаги прекрасна и креативна Йоли ни впечатли и с това творения.
Но аз не съм голям привърженик на бадемите.Би ли могло Йоли да ги заменя с обичаните от мен орехи???
Желая ти прекрасен и усмихнат ден.
Отговор
yoli
-1
Разбира се, Гале. И с орехи ще е чудесно. Само имай предвид, че те са доста по-мазни като ядки. Може би блатовете ще са по-лепкави и ще станат по-тънки. Но не мисля, че това е лошо. Вкусът е важен.
Благодаря ти!
Отговор
Стела Иванова
-1
Привет, Йоли! Благодаря за интересната рецепта. Въпросът ми е дали би могло бадемите за блата да се заменят с готово бадемово брашно? Имам такова и се чудя дали да не пробвам. Как мислите дали ще се получи?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Стела! Ще се радва да опиташ тортата.
Да, не виждам защо да не може. В случая вкусът и тъмния цвят на блата идва от люспите на бадемите. Затова е по-добре човек сам да си ги смели. Но и с готово брашно ще стане.
Отговор
Натали
+1
Поздравления за тортата Йоли,
прекрасна е.
Записвам си рецептата и скоро
мисля да я направя.
Хубав и усмихнат ден☀
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Нат! Много ще се радвам, ако ти хареса.
Отговор
Десислава Костова
0
Здравей, Йоли, чудех се дали маслото в крема може да се замени с маскарпоне?
Отговор
yoli
0
В никакъв случай, Деси. Това са два взаимно незаменяеми продукта. Можеш да направиш друг крем с маскарпоне, но не този. И няма да е шведската торта, а друга. Пак ще е хубаво.
Отговор
Катерина
+1
Направих я. Изглежда супер. Дано я харесат и гостите ми тази вечер. Благодаря Ви, Йоли!
Отговор
yoli
0
Да ви е сладко на всички, Кате! Дано се хареса. Благодаря и приятно прекарване довечера.
Отговор
Валя
+1
Здравейте, Йоли!
С какъв диаметър са формите за печене на блатовете?
Отговор
yoli
0
Здравей, Валя. Написала
Ала съм. 22 или 24 см. Както избереш.
Отговор
анелия
-2
Здравейте. Звучи доста апетитна тортата, но бихте ми казали за 24 см. диаметър на торта с три блата, колко трябва да увелича пропорциите? Много бих искала да я направя за РД на внука ми, нещо по различно от обичайните блатове и кремове. Благодаря Ви предварително.:)
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Анелия! Ще се радвам, ако тиртата ви хареса. С 1/3 ще е достатъчно да се увеличи всичко, но за сигурност може би с 1/2.
Отговор
Виолета
+1
Здравей Йоли, отново страхотна рецепта. Естествено, веднага я тествах. Само че явно съм разбила прекомерно крема и се пресече. Какво мога да направя, за да стане гладък?
Благодаря!
Вили
Отговор
yoli
0
Благодаря, Вили. Надявам се тортата да ви хареса въпреки крема. Опитай да го охладиш и отново да го разбиеш. Ако стане, стане.
Отговор
Ирена
0
И при мен греда с крема,не мога да се справя с маслен крем и това е-първо стана много течен,като крем супа,реших да го сгъстя на котлона с нишесте и разбиване на ниска степен и уж вървеше добре и изведнъж стана като на зрънца и маслото се отдели отгоре като слой,много ме е яд,дали може да се спаси или какъв друг крем да забъркам,който да е подходящ за блатовете?Те станаха чудесни,много пухкави и супер лесно.
Отговор
yoli
-1
Нищо не можеш са направиш Рени. Неспасяемо е вече. Нов направи. Просто спазвай технологията. В YouTube можеш са намериш стотици клипчета на тази торта. Може би ще е добре да видиш няколко, за да разбереш къде бъркаш с крема. Благодаря ти, че опита.
Отговор
Сузана
0
Здравей Йоли , направих тортата и почерпих всички мой колеги , не стигна за всички, тортата е страхотна. Впечатлих чужденците , живея и работя в Ирландия .Благодаря и лек ден от мен
Отговор
yoli
0
Жива и здрава да си ми Сузи! Много се радвам! Благодаря ти сърдечно!
Отговор
Сузана
0
Здравей , Йоли тортата е страхотна , почерпих всички мой колеги . Впечатлих чужденците . Живея и работя в Ирландия Благодаря и лек ден от мен
Отговор
Милка
0
Здравей, скъпа Йоли! Направих тортата и всички останахме очаровани от вкуса й. Съвършена е, както всички твои рецепти, които съм изпробвала досега! Купила съм си и двете твои готварски книги. Йоли, ти си вълшебница в кухнята! Много ми липсват предаванията ти, излъчвани по 24 Kitchen и все се надявам, че ще се завърнеш...макар да знам, че сега не живееш в България. Желая ти здраве и успехи във всичките ти начинания!
Отговор
yoli
0
Ах, че си мила! Благодаря ти от сърце за хубавите думи и доверието, Миле! Много ме зарадва!
Отговор
Деси
+1
Йоли ти си моя гуро в сладкарството,направих тортата като я измених в Кето, тортата стана уникална, благодаря ти много за свежите идей и точните инструкции който ни даваш винаги са без грешка.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Деси! Радвам се, че тортата ти е харесала! Да ви е сладко на всички у дома!
Отговор
Алекс
0
Йоли, може и да няма значение, но бадемите за блага печени или сурови трябна да бъдат? :)
Отговор
yoli
0
Напротив, има значение. Вкусът ще е коренно различен. Сурови са, иначе щях специално да отбележа. Ще се радвам са опиташ тортата, Алекс. Благодаря!
Отговор
Мария
0
И аз да се похваля! Направих я. Накрая 1 парче трябваше да се раздели, та имаше и разочаровани...не им стигна. Внук ми пожела и за Великден да я повторя! Е, да , ама бях хвърлила око на тортата с дулсе де лече...Хвърлена съм в дълбоки размишления... Благодаря, Йоли!
Отговор
yoli
0
Много ти благодаря, Мими! Толкова ме зарадваха думите ти! Да ви е сладко на всички!
Отговор
Петя Петрова
0
Здравей Йоли. От доста дълго време следя твоя блог и винаги взимам аспирации от теб. Много ти благодаря за тази рецепта. Бях очарована от вкуса. Направих я за католическия Великден и гостите останаха във възхита. Благодаря ти много. Продължавай все така и успех във всички твои начинания. Поздрав от Италия.
Отговор
yoli
0
Благодаря от сърце, Петя! Много се радвам, че на всички тортата се е харесала. Поздрави от студена и дъждовна Германия.
Отговор
Тинка Влашка
0
Йоли, ти си ми вдъхновение ... Всички, което е съм направила от твоите рецепти е страхотно.. и как да не продължа да го пряввя.. Тази торта е отново невероятна....Благодаря за поредната хубава рецепта, приятелите ми с които я споделих също много я харесаха..... Сега е ред на лалетата, ще изненадам дъщеря ми за имения ден ... Благодаря от сърце..
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Тинче! Радвам се, че ти хареса тортата. Надявам се и лалетата да изненадат дъщеря ти.
Отговор
Надежда Радина
0
Здравейте! Тортата стана ПРЕКРАСНА!!!!! Въобще всичко, което съм пробвала от вашите рецепти се получава почти като на снимките! И вкусно!
Има ли вариянт крема да не е толкова мазен? Просто ми идва малко тежък.Ако сменя сметаната с мляко дали ще се получи?
Отговор
yoli
0
Благодаря много, Наде! Радвам се, че тортата ти харесва!
Мисля, че няма проблем да е с мляко, но се опасявам, че няма да се сгъсти. Бих посъветвала да добавиш 1-2 с.л. нишесте в млякото. Но да знаеш, че шв получиш съвсем друг крем.
Отговор
Пламена Стателова
0
Йоли,не можем да спрем да хапваме от тази торта.Толкова вкусна,ефирна и сочна се получи :)Благодаря за поредната прекрасна рецепта :)
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Плами! Много се радвам, че ви харесва.
Отговор
Mariela Krustev
0
Йоли,
Направих тази торта за рождения ден на моята приятелка. Знаех, че тя много обича шведската бадемова торта на IKEA. Стана вълшебна. Увеличих с 1/2 продуктите, но запазих количеството на захарта от оригиналната рецепта. Направих 3 блата. За украса направих твоята декоративна решетка от тъмен шоколад от Карамелено-лешникова торта. Стана много впечатляващо.
Благодаря ти за прекрасните рецепти и идеи.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Мариела! Така ме радваш винаги ти! Не се съмнявам, че си направила страхотна торта! Светли празници ти желая!
Отговор
Vanq Slavkova
0
Йолинка миличка , у-ни-кал-на е тортата !!! Изключителна рецепта , направих я за вечерта на Великден , много фина и въпреки маслото и бадемите на всички им се стори лека като вкус . Благодаря и от сърце желая здраве и много слънчеви преживявания за всички ви !
Отговор
yoli
0
Ванче, от сърце благодаря! Толкова се радвам, че ви хареса и си я направила точно за този празник!
Отговор
Павлина
0
Здравей, Йоли! Ще направя тортата за рожденият ден на майка ми. Бих искала да те питам дали е възможно да сиропирам блатовете, защото у дома ги харесват по влажни? Според теб дали ще се получи?
Отговор
yoli
0
В никакъв случай, Павлина. Ще се превърнат в една голяма каша.. представи си накиснати ореховки. Същото е.
Отговор
Ваня
-1
Ще има ли някакъв проблем с блатовете ако забъркам цялата смес и ги пека по отделно защото няма да мога да събера две форми по 24 см на едно ниво или може да се пекат един под друг? Ако останалата смес се пече отделно няма ли да спадне тестото и да стане като подметка?
Отговор
yoli
0
Ваня, разбира се, че ще направиш цялата смес! И аз ги пека по отделно, тъй като нямам две еднакви фирми, които да се събират заедно във фурната. Проблем с втората част няма, докато се пече първата. Едно под друго не съм пробвала, това изцяло зависи от фурната и не се наемам да кажа, че ще е добре. Трябва сама да решиш.
Отговор
Стеляна
0
Здравейте, ще правя тази така добре изглеждаща торта и въпросът ми е, пише, че се държи на стайна температурата, колко време издържа така и какво става, ако се прибере в хладилник. Благодаря предварително и поздравления за страхотните рецепти, които ни представяш.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Стеляна. Ще се радвам, ако ти хареса.
Най-вкусна е на стайна температура. Мека, сочна и бадемите остават хрупкави. До 2-3 дена няма проблем.
Можеш и в хладилник да я държиш, разбира се, но я изваждай час преди да я поднесеш. Единственото, което за мен малко влошава вкуса е, че бадемите след ден-два се овлажняват в хладилник и омекват. Но всякак е много, много вкусна. Великолепна торта е това.
Отговор
Стеляна
0
Много благодаря. Предполагам, че ако успея да я направя няма да изкара повече от два дена и ще издържи на стайна температура ☺️
Отговор
yoli
0
О, ще я излапате веднага, сигурна съм. Благодаря ти отново!
Отговор
Цвети
0
Здравей, Йоли. Поредната твоя рецепта, която ще правя. :) Може ли уточнение - всеки блат се пече около 25 мин или това е общото време за двата блата? Благодаря.
Отговор
yoli
0
Здравей, Цвети.. Времето за печене не се променя, независимо дали ще ги печеш заедно или по отделно.
Отговор
Цвети
0
Да, разбира се, че не се променя. :) Аз имам предвид колко е времето горе -долу за изпичането на 1 блат, защото не ми става ясно от описанието. 25 минути ли? Съжалявам, че досаждам, но блатовете с ядки стават сухи и твърди, ако се препекат и затова питам :)
Отговор
yoli
0
Да, Цвети. Около 25 минути. Няма значение колко тави са във фурната.
Отговор
Цвети
0
Страхотна стана, това вече е една от двете ми любими торти! :))) Много благодаря за търпеливите отговори! :)
Отговор
yoli
0
Ехааа! Така се радвам, Цвети! От сърце ти благодаря!
Отговор
Дарина Николова
0
Здравейте
Може ли да попитам фино смляни бадеми, закупени от Лидъл дали са подходящи за рецептата.
Незнам дали са с люспи.
Благодаря и весели празници на всички!
Отговор
yoli
0
Здравей, Дари. Разбира се! И аз най-често тях ползвам. Няма никакво значение дали са с люспи или без. Давай смело! Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря!
Отговор
Милена Матеева
0
Превъзходна торта и относително лесна за приготвяне дори и за начинаещи - само трябва много внимателно да се следват всички стъпки и препоръки от Йоли! Преоткрихме я и ще продължаваме да я правим! Благодаря!
Отговор
yoli
0
Ех, че си мила! Благодаря ти, Миленка и щастлива Нова година!
Отговор
Петя
0
Здравейте! Ще бъде ли проблем да направя тортата в 20 см форма?
Отговор
yoli
0
Не, разбира се. Ще стане по-висока, което никак не е зле. Благодаря, Петя.
Отговор
Теодора Генчева
0
Страхотна торта! Благодаря за споделената рецепта! Вече я изпробвах, а десертът е вече сред топ любимите!
Препоръчвам на всички, които попаднат на тази страница, да не се колебаят, а да нахранят сетивата си!

Искам лично да ви благодаря за всичко, което така щедро споделяте- професионално, високо естетично и неизменно вкусно! Казвам това с опита на човек, изпробвал многократно и други ваши рецепти.Бъдете здрава, креативна, щастлива и все така добра към феновете си!
Отговор
yoli
0
Ах, Теди! А аз на теб как да благодаря? За доверието, за хубавите думи и милото отношение! Много радост ми донесе, да знаеш! Благодаря ти от сърце!
Отговор
Десислава Гарова
0
Здравейте, Йоли!Поздравления за прекрасните ви рецепти!Скоро ще имам гости на вечеря и съм решила да "блесна "с тази шведска торта.Искам да ви попитам, възможно ли е блатът да се изпече наведнъж и после да се разреже на две?
Благодаря и бъдете все така вдъхновяваща!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, че избра тази торта. Със сигурност ще блеснеш, Деси. Убедена съм. Недей да печеш тестото наведнъж. Много е леко и нежно. Ще се смачка и ще се ядосваш после.
Отговор
Ива
0
Здравей, Йоли. Често ползвам твоите прекрасни рецепти. Понеже дъщеря от скоро ми не може да консумира прясно мляко и брашно се спрях на този вид блатове за рождения и ден. Но искам тортата да я съчетя от различни рецепти (честого го правя). Срещам трудности обаче. Въпроса ми е дали може тези блатове да се съчетаят с целувчени, понеже гоня височина, а крема да е швейцарски маслен крем? Дали ще си паснат по вкус? Благодаря предварително. :)
Отговор
yoli
0
Благодаря за хубавите думи, Иве!
Целувчени блатове не ти препоръчвам. Не са стабилни, че се разтекат и спаднат от влагата на крема, а в хладилник изобщо не могат да се съхраняват. Освен това са много сладки и меко казано безвкусни.
Можеш да заменяш млякото в рецептите с безлактозно, кокосово, бадемово или соево. А брашното с безглутеново.
За крем който си избереш, стига да е стабилен.
Отговор
Нани
0
Привет, Йоли! От доста време все се каня да я направя и вчера най- после й дойде реда. Уникална стана и точно по моя вкус, деликатна, нежна и лека. Много ти благодаря за чудесната рецепта, влиза в графата "любими". Бъди здрава и продължавай да ни радваш с твоите шедьоври!
Отговор
yoli
+1
Аз благодаря, Нани! Много се радвам, че тортата ти хареса! Страшно ме зарадва!
Отговор
Росица Василева
-1
Привет, Йоли! В момента приготвям бадемовата торта, блатовете се получиха чудесни. Кремът също е много нежен, но все още е топъл и само леко сгъстен. Дали ще се сгъсти още докато изстине, или съм изключила котлона твърде рано? Как мога да го сгъстя, в случай, че остане рядък?
Отговор
yoli
0
Нищо му няма, Роси. Той е на маслена основа. В хладилник ще се стегне добре. Нищо не прави според мен.
Благодаря, че опита тортата. Надявам се да ти хареса!
Отговор
Сърджан
0
Здравейте ☺️
Едно от любимите ми занимания, е сладкарството, а Вашите рецепти, са безупречни! Тази торта е прекрасна и днес ще а правя отново. Искам да Ви благодаря, че Ви има! Прекрасен ден!
Отговор
yoli
0
Изключително много благодаря за хубавите думи и доверието! Много се радвам, че тортата е станала хубава!
Отговор
Людмила
0
Чудесна торта, направих я и всички много я харесаха. Въпросът ми е запичаш ли филираните бадеми? Аз намерих само сурови и с тях беше вкусно, но ми се струва, че твоите са запечени.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Люси! Много се радвам, че тортата ти хареса. Наистина е хубава, добра рецепта имат шведите.
Да, разбира се, че ги запичам. Написала съм го в изречение преди “Приготвяне”. Винаги със запечени ядки е по-вкусно.
Отговор
Стефка Димитрова
0
Здравей,Йоли!
Творенията ти в кулинарията за мен са виша форма на изкуство! Искам да приготвя бадемовата шведска торта.Ще я приготвя с 3 бадемови блата с диаметър 26 см и идеята ми е да завърша с блат и да залея с огледална глазура.Моля за твоето мнение .
Отговор
yoli
0
Здравей, Стефи. Благодаря ти за милите думи. Тортата е много вкусна и ще се радвам, ако ти хареса.
Огледална глазура в никакъв случай не е подходяща. Трябва обезателно да замразиш тортата, а това ще я съсипе. Блатовете ще омекнат, бадемите също, кремът ще отпусне вода при размразяване. Да не говорим, че това е сладка и тежка торта, която с още по-сладка глазура няма да се яде от сладост. Моят съвет е да си я оставиш така.
Отговор
Стефка Димитрова
0
Благодаря много за отговора!Хубава вечер!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.