Как да направим подобие на шоколадов велур

 

Една от най-ефектните глазури за торти и сладкиши е шоколадовия велур. Нарича се така, тъй като покритието е фино, нежно и действително прилича на истински велур. Ползва се тъмен или бял шоколад, като белия може да се оцвети със сладкарски маслоразтворими бои. Нужни са и съответните аксесоари, а не всеки разполага с тях. Невъзможно е глазурата да се нанесе без кондиторски пистолет, но става и с аерограф, който се ползва в строителството. Може да се намери в съответните магазини, но все пак трябва да го купите. За начина на работа няма да говоря, тъй като моята цел е съвсем друга. А именно, как може да направите подобие на тази красива глазура по друг начин. Бих казала, че е не по-малко ефекнто и вкусно.

Нужно ви е най-обикновено кексово тесто, но лично аз препоръчвам да е с масло, а не с олио. В случая не търся вкуса на маслото, а това, че кексовете с него са по-сухи и ронливи, отколкото с олио. Пригответе малка част тесто. Може да го направите с какао или да оцветите с хранителни бои в избран от вас цвят. Изпечете го и оставете да изстине.
С нож изрежете краищата и всички части, които са променили цвета си от печенето. Нарежете на тънки филийки и изсушете в много слаба фурна. Трябва да получите напълно изсъхнали сухари. Смелете сухарите в блендер и ако все още са влажни ги доизсушете. Не забравяйте, температурата трябва да е действително ниска, за да не промени цвета на трохите. А след като изстинат ги пресейте през фино сито. Това е всичко. Може да ги съхранявате дълго време в буркан така, както съхранявате най-обикновени сухари. А когато решите да украсите торта, поръсете ги върху нея със сито.

Още по-лесен вариант е да не изхвърляте (или изяждате скришно) отрязаните части кекс, когато се наложи да го изравните. Като пример мога да ви дам моето Шоколадово-кексово руло. От изрязаните части направих трохи по описания от мен начин. Поръсих ги върху сладкиша и той веднага се превърна от най-обикновен кекс в нещо специално.

 Надявам се да съм ви била полезна с този лесен трик. Шоколадовият велур е нещо великолепно, но изисква съответната техника, която никак не е евтина. Приятно майсторене и да ви е сладко!

 

Tags: Украси

  • Hits: 17741

Коментари   

Силва Падалска
+1
Много благодаря Йоли,непременно ще го изпробвам :-)
Отговор
yoli
0
Много ще се радвам, Силве. Аз благодаря!
Отговор
Елза
0
Много ти благодаря, Йоли. Тортата за рождения ми ден исках да украся точно с шоколадов велур
и ти ми дойде на помощ. Още веднъж благодаря! Ти си съкровище!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че съм ти била полезна, Елза! Благодаря ти за доверието!
Отговор
Иванка
0
Здравейте, много благодаря за споделената техника. Моля за малко помощ относно основата под поръската. С какъв крем трябва да е измазана тортата преди да я поръсим и колко време може да издържи преди да поемат влага трохите. Трябва ли да е замразена, както когато използваме велурен спрей?
Отговор
yoli
+1
Здравей, Ванче. Добре е тортата да е с по-стабилен крем. Маслен или ганаш. Така не поемат влага. Тортата до няколко дена ще е в чудесен вид. Не, няма нужда да се замразява, просто се панира с трохите и това е.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.