Любима зимна гозба на всички българи е свинско с кисело зеле. Аз обичам да добавям и малко праз за повече вкус и аромат. Ще се радвам да опитате!

Tags: Ястия с месо Български гозби

Към рецептата...Свинско с праз в кисело зеле

  • Hits: 5775

 

 

Традиционната баница с късмети присъства на всяка трапеза. Тази година нашата ще бъде на хапки. Подобен начин на оформяне е подходящ за повече хора. Дори компанията да е много голяма, върху или във всяко завъртяно парченце баница може да се спотаи добро пожелание. Всеки ще си чупне залче и ще се зарадва на късмета си. Баницата е със сирене, кашкавал и яйца. И разбира се-с много масло. Весело посрещане на Нова година!

Tags: Български гозби Тестени Коледа

Към рецептата...Новогодишна баница на охлювчета

  • Hits: 8176

 

 

 

Банани, сусам, малко мед и по желание смлени бадеми или други ядки. И това е всичко, което ви е нужно за тези чудесни сладки! 

Tags: Български гозби Сладки

Към рецептата...Постни бананови сусамки

  • Hits: 10734

 

 

Интересното в рецептата е кафявото масло (beurre noisette), което придава на баничките ядков вкус и неповторим аромат. Пригответе предварително по-голямо количество и го съхранявайте в хладилник като всяко нормално масло. Така винаги ще имате под ръка чудесна ароматна добавка към всяка храна, в която има масло, независимо дали е сладка или солена. Кафявото масло е незаменимо към паста, риба, морски дарове, пиле, сладкиши и много други ястия. Лесно ще го направите, само съблюдавайте температурата на котлона да е ниска. Сложете масло в подходящ съд, добре е да е по-дълбок, за да не пръска. Оставете го на котлона на слаб огън. Като пример мога да посоча, че моите котлони са с 9 степени. Приготвям кафяво масло на 3-та или максимум 4-та степен. Маслото ще започне бавно и постепенно да се топи. Колкото повече време минава, толкова по-лимонено жълто и златисто става на цвят. Водата ще започне да се изпарява и ще се образува пяна. Маслото бавно ще потъмнее до карамелено и на дъното ще започнат да се виждат кафеви млечни частици. Ароматът ще започне да напомня на печени ядки и пяната ще намалее. Вашето кафяво масло е готово! За да прекъснете процеса на готвене го пресипете го в друг съд (ако желаете го прецедете), оставете го да изстине и го приберете в хладилника. При употреба наново го затоплете до течно или меко състояние.
Процесът отнема от 5 до 20 минути, в зависимост от силата на огъня. Лично аз предпочитам по-дългия вариант. Не го разбърквам, оставям всичко да се случи от самосебе си. Преценете сами, как на вас ще ви е по-удобно. Само да повторя още веднъж, не гответе на силен огън. Маслото бързо ще прегори без да се изпари ненужната вода, ще образува пяна и ще изкипи. Бъдете търпеливи, за да получите отличен резултат.

Tags: Български гозби Тестени

Към рецептата...Банички с тиква и кафяво масло

  • Hits: 7540

 

 

За разнообразие на празничната трапеза на Сирни заговезни, наред с традиционната бяла халва ви предлагам още една лесна и много вкусна рецепта. Това е традиционна испанска халва TURRÓN DE JIJONA, която е с голяма трайност. Добре опакована може да я приготвите и съхраните добре за дълго време.

Tags: Български гозби Сладки закачки

Към рецептата...Бадемова халва с мед

  • Hits: 12314

 

 

 Сладките са толкова пръхки, че буквално се разпадат при допир. Като ги хапвате имате усещането, че се превръщат в прах. Може би това няма да се хареса на всеки, но са вкусни и чудесен вариант за хората, които в момента постят. Най-вкусни са, след като престоят 1-2 дена.

Tags: Български гозби Сладки

Към рецептата...Постни таханови сладки

  • Hits: 23622
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.