Марципанови ром-ролки

 

Ромови сладки с марципан, които може да оформите според въображението си. Аз направих ролки и малки триъгълници, наподобяващи елхички. Изключително вкусни и ароматни, непременно ги опитайте!

Продукти:

75 г меко масло
10 г какао
1 яйце
40 г кристална захар
ванилия
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
150 г натурален шоколад
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
350 г марципан (рецепта за домашно приготвен може да видите тук)
50 г пудра захар
20 г натрошен шамфъстък или други ядки по избор

 



Приготвяне:

* Пригответе тестото и го изпечете един ден предварително. Стопете заедно 50 г от маслото и какаото. Охладете до леко топло. С бъркалка разбъркайте добре яйцето, захарта и ванилията. Смесете какаовото масло с яйчената смес и добавете брашното, смесено с бакпулвера. Загрейте фурната на 180* и изпечете тестото в тава, покрита с хартия за печене за около 12-15 минути. Големината на формата не е от значение. Охладете блата и го оставете открит, за да изсъхне.

* На следващият ден настържете едро 50 г от марципана и го разбъркайте на крем с останалото масло. Стопете 50 г от шоколада, смесете го с рома и го добавете към марципановата маса. Разбъркайте добре. Начупете какаовия блат на парчета и го стрийте на фини трохи. Може да направите това в блендер. Към трохите добавете марципаново-шоколадовата смес и с ръце съберете на тесто. Ползвайте ръкавици, за да не залепва по пръстите ви. Разделете тестото на две или повече части и го охладете. След това оформете фитили. По-лесно се работи с малки части.

* Омесете гладко останалия марципан и пудрата захар. Разделете го на две или повече части и го разточете върху хартия за печене. Нарежете на ленти с желана от вас големина. В средата сложете от какаовата плънка и завийте на руло. За по-правилна форма увийте готовите рула в найлоново фолио и добре ги пристегнете. Охладете или замразете за кратко, за да може при разрязване да се получи добра форма.

* Нарежете рулата на парчета. Стопете останалия шоколад и топнете краищата на ролките в него. Поръсете с ядките и ги оставете върху хартия за печене, докато шоколадът се втвърди. Да ви е сладко! 

 

Tags: Сладки Коледа

  • Hits: 13010

Коментари   

Petya Kirilova
0
Страхотно изглеждат, във вкуса не се съмнявам - задължително ще ги направя! (тъкмо бях взела марципан и си търсех рецепти) :-)
Отговор
yoli
0
Радвам се, че ти харесаха, Петя. В сайта има доста рецепти с марципан. Ако ти е интересно напиши “марципан” в търсачката и ги разгледай. Всички са много добри, гарантирам. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.