Портокалова марципан торта

 

 

 

Тортата е истинска наслада за вкусовите сетива. Не се плашете от от дългия текст и от това, че се приготвя два дена. Всяка стъпка отнема не повече от 5-10 минути. Дори бих казала, че е много по-лесно, ако работата по една торта се разпредели в няколко дена. Така разполагаш с време, а когато на човек му е спокойно нещата се получават добре. Тортата е много ароматна заради домашно приготвената портокалова паста, която може да ползвате за всякакви други десерти. Ябълковият пласт придава неповторима свежест, бадемовият мус носи нежността, а морковената основа сама по себе си е чудесен сладкиш. Много е интересна и огледалната глазура, която е без кондензирано мляко и шоколад. Благодаря за рецептата на Maren Lubbe и списание Fou de Pâtisserie.

 

 

 

 

Продукти за торта 20 см:

Пригответе един, два или повече дни предварително портокаловата паста, ябълковия слой и цветята от бял ганаш.

Портокалова паста:

2 портокала
120 г вода
150 г захар

* Измийте портокалите с гореща вода. По ваша преценка може да купите био портокали. Добре е плодовете да са тънкокори. Заедно с кората ги срежете на четвъртини и след това ги нарежете на тънки филийки (отстранете семките). Кипнете водата и захарта за 1-2 минути и поставете портокаловите парченца в горещия захарен сироп. Отстранете от котлона и покрийте повърхността с хартия за печене, в която предварително е изрязан отвор от около 4 см. Не знам точно каква е целта на хартията. Предполагам, че се поставя, за да не се прашат портокалите, а отворът е, за да може да има постоянен въздух, тъй като тенджерата се оставя без капак. Оставете портокалите да се накиснат в сиропа за една нощ.
На следващия ден ги оставете да къкрят още още около час на слаб огън. Резенчетата трябва да променят цвета си до тъмно оранжево и в съда да остане минимално количество течност. Това преценете сами според предпочитанията си. Аз я направих сместа съвсем суха и гъста, но вие може да я оставите с консистенция на гъсто портокалово сладко. След това смелете портокалите с блендер. Може да направите пастата съвсем фина. Аз я харесвам повече, ако се усещат мънички парченца от корите. Изсипете пастата в буркан и приберете в хладилника. Така може да я съхранявате поне месец, а във фризер много по-дълго.

 

 

 


Тук е мястото да отбележа, че съм очарована от резултата. Очахвах, че пастата ще е твърде горчива без предварително изваряване на корите, както обикновено се прави при приготвяне на портокалово сладко. Няма помен от горчивина. Сместа е с точно толкова битер-вкус, колкото трябва. Благодарение на това, че корите не са изварени, етеричното масло се запазва и като краен продукт се получава изключително наситен портокалов вкус и аромат. Освен в хладилник и фризер може да съхраните портокаловата паста като я насипете гореща в буркан и веднага затворите с капачка, както се прави при конфитюри и сладка. Аз я направих две седмици преди да направя тортата. Част от нея ползвах в бисквити и кекс, а останалото за тортата. Пастата е силна и съвсем малки количества от нея са достатъчни да ароматизират крем или сладкиш. Различна е от сладкото от портокалови корички и от кандираните кори. Лично аз ще направя няколко бурканчета, за да имам под ръка през годината.

 

Ябълков слой

160 г почистени ябълки, нарязани на малки кубчета
55 г захар
1 ч.л. ситно настърган пресен джинджифил или 1 ч.л. джинджифил на прах
45 г прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от ½ портокал
100 г пюре от печени или задушени ябълки (може да ползвате готово ябълково пюре за бебета)
5 г желатин

* Залейте желатина с малко вода и го оставете да набъбне. В тенджерка смесете всички останали продукти. Сварете на тих огън за 3-4 минути. Дръпнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато напълно се разтвори. След като ябълковата смес се охлади я изсипете в силиконова форма 18 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, но я покрийте със стреч фолио. Тази стъпка от приготвянето на тортата може да направите също дни или 1-2 седмици предварително.

 

Украса от цветя от бял ганаш:

60 г натрошен бял шоколад

40 г гореща пълномаслена течна сметана
2 г желатин (около 1/2 ч.л.)
87 г студена пълномаслена течна сметана

* Залейте желатина с малко вода и го оставете да набъбне. Залейте шоколада с горещата сметана. Оставете го да престои 1 минута, след което разбъркайте и добавете желатина. Разбийте до хомогенност с пасатор и добавете студената течна сметана. Разбъркайте. Изсипете крема в купичка и покрийте горната му част със стреч фолио. Оставете го в хладилник за една нощ.
На следващия ден с миксер разбийте ганаша на гъст хомогенен крем (тъй като купичката е малка поставете в миксера само една бъркалка и разбийте). Изсипете го в пош с малък кръгъл отвор и върху ацетатно фолио шприцовайте малко крем на 5 или 6 места във формата на цветя. За да са еднакви може като ориентир предварително да очертаете кръгове по долната страна на фолиото. Шприцованите части трябва съвсем леко са де допират, за да може след това да се слепят едно в друго. По желание направете различни на големина цветя. Върху тях внимателно поставете втори лист фолио и леко натиснете с ръка.

 

 

 

 

Поставете получените цветове от ганаш във фризера за поне 1-2 часа, но ще се улесните, ако ги направите дни преди да украсите тортата.
От крема остава половината. Налага се да се направи в това количество, тъй като по-малки мерки са трудни за разбивате с пасатор и миксер. Остатъкът ползвайте за бонбони или го хапнете към кекс или гофрети. А може да направете цялото количество на цветя и така ще имате готова украса за следващ път. От белия шоколад ганашът има жълтеникав цвят. Ако не ви харесва може да добавите хранителна боя по ваш избор.

 

На следващия ден:

Основа от бадеми и моркови:

55 г захар
40 мл олио
1 малко яйце
40 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. канела
ванилия
60 г ситно настъргани моркови
30 г накълцани на ситно печени бадеми

* Загрейте фурната на 170*С с вентилатор.

* Разбийте захарта и олиото. Добавете яйцето и разбъркайте добре. Пресейте брашното, бакпулвера, подправките и ги сипете към сместа. Накрая прибавете настърганите моркови и бадемите. Размесете добра. Изсипете тестото в тавичка 18 см, покрита с хартия за печене и печете около 20 минути. (Може да го изпечете и в 20 см форма и след това да изрежете 18 см кръг. )Оставете блатът да изстине върху решетка. След това го намажете със слой портокалова паста (около 4 мм ) и замразете за кратко, докато приготвите марципановия мус. Така по-късно основата ще бъде по-лесна за обработка.

*** Портокаловата паста при мен е много гъста и позволява да се оформи на отделен пласт, който да се постави върху блата. За целта я изсипах върху стреч фолио, покрих с отново с фолио и разточих около 3-4 мм. Поставих я върху блата и тогава замразих.

 

Марципанов мус:

250 мл прясно мляко
80 г захар
ванилия
150 г настърган марципан (рецепта за домашно приготвен може да видите тук)
12 г желатин
500 мл разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана
по желание бадемова есенция

* Залейте желатина с малко вода и го оставете да набъбне.

* Смесете прясното мляко и марципана. Загрейте ги до горещо на котлон или в микровълнова фурна. Отстранете от огъня и прибавете ванилията, желатина и есенцията. Разбъркайте, докато желатина се стопи. След това пасирайте всичко на гладка емулсия с пасатор, докато марципана напълно се усвои от млякото. Оставете сместа да изстине и смесете с разбитата сметана.

 

 

 

 

Сглобяване:

* Изсипете около ¾ от марципановия мус в тортена силиконова форма 20 см. (Пак да напомня, че може да ползвате и друга форма, покрита със стреч или ацетанто фолио. Ако се спрете на този вариант непременно сложете ленти ацетатно фолио по вътрешните стени на формата.) Върху крема поставете замразения ябълков слой, като внимателно го притиснете с длан, за да потъне леко. Покрийте с останалия крем. Отгоре сложете морковения блат с портокаловия пласт надолу. Притиснете с длани, за да потъне в крема. Покрийте тортата със стреч фолио и замразете. Това е напълно подготвена торта, която може да съхранявате във фризер 1-2 месеца. След това може да я украсите по желание с ганаш, огледална глазура или друго.

* Моята торта е с млечна огледална глазира, чиято рецепта може да видите тук. Ако и вие решите да опитате глазурата, след като залеете тортата извадете вече замразените цветя от ганаш от фризера, отлепете горното фолио и поставете цветята върху горната част на тортата, като ги пренесете с шпатула или широк нож. За тичинки шприцовайте малко от портокаловата паста, желе или друго. Украсете тортата със захарни перли и я оставете за 6-8 часа да се размрази бавно и постепенно в хладилника.
Желая ви приятно творчество и да ви е сладко!

 

 

 

Tags: Торти

  • Hits: 17123

Коментари   

Сибел Мухаремова
0
Здравейте, бихте ли ми казали дали торта полята със огледална глазура може да се съхранява във фризер
Отговор
yoli
+3
Здравей и от мен. В никакъв случай! Тортара е замразена само преди глазура.
Отговор
краси р.
0
Мила Йоли,може би аз нещо пропускам. Да не би и основата с моркови и портокалово желе да е изрязана до 18см , защото от снимката ми се струва , че нейният диаметър е по-малък от 20см , т.е.от общият диаметър на тортата? краси р.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Краси. 18 см е. Да не съм объркала? Ще поправя, ако е така. Благодаря, че ми обърна внимание.
Отговор
Ценка Йосифова
0
Здравей Йоли!Не намирам марципан в нашия град,с какво бих могла да го заменя?
Отговор
yoli
0
Знам, Цене., трудно се намира. Така и не го внесоха като редовен продукт.
Не можеш да ги замениш с нищо. Но лесно можеш да си направиш сама. Много рецепти има в интернет. Поразгледай ги, а и аз ще взема да направя, че да го публикувам.
Отговор
Мариет
0
Здравей , Йоли!
Бих искала да направя тортата с 26 см диаметър. С колко да увелича продуктите?
Благодаря ти предварително.
Отговор
yoli
0
Здравей и от мен. С 1/2 или направо двойно за по-висока торта. А на блата и желето сама ще прецениш дуаметъра и ще ги изрежеш както ти искаш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.