Шоколадово-каремелена торта

 

Това е специална торта, приготвена по специален повод за един специален човек. Мама! Няма нищо по-голямо на света от нея, нищо по-значимо и любимо! Честит рожден ден, маме. Обичам те безкрайно!

Продукти за торта 24 см:

Блат:

120 г марципан, накъсан на малки парченца (рецепта за домашно приготвен може да намерите тук)
1 цяло яйце
4 жълтъка
40 г стопено охладено масло
35 г брашно
35 г какао
4 белтъка
40 г пудра захар

Хрупкав слой:

55 г стопен млечен шоколад
60 г нутела или лешников тахан
25 г натрошени пурички (готов продукт)
1 г морска сол

Карамелен пласт:

150 г захар
50 г вода
25 г глюкоза
60 г гореща течна пълномаслена сметана
5 жълтъка
280 г течна пълномаслена сметана
ванилия
4 г желатин, стопен на водна баня

Шоколадов мус:

240 г стопен натурален шоколад
225 г горещо прясно мляко
4 жълтъка
45 г захар
ванилия
330 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Блат: С пасатор разбийте на крем марципана и едно цяло яйце. Един по един добавете четирите жълтъка, като разбивате с миксер. Налейте маслото. Отделно смесете брашното с какаото. В друг съд разбийте на сняг белтъците с пудрата захар и ванилия. Добавете ги към марципановата смес, като редувате с брашното. Бъркайте внимателно с лопатка. Покрийте кръгла форма 24 см с хартия за печене. Изсипете тестото и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. След като блатът изстине, с ринг изрежете кръг 22 см.

* Хрупкав слой: Разбъркайте заедно стопения шоколад, нутелата и солта. Смесете с натрошените пурички. Нанесете крема върху блата и замразете за 30 минути.

* Карамелен пласт: На среден огън направете светъл карамел от захарта, водата и глюкозата. (Ако нямате глюкоза я пропуснете, но тя придава на крема еластичност и нежна структура). Дръпнете от огъня и налейте 60 г гореща сметана. Разбъркайте до хомогенност. Разбийте жълтъците с останалата сметана и ванилията. Налейте ги при карамела и върнете на котлона. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем. Сместа не трябва да завира. Дръпнете от огъня и добавете желатина. Разбийте добре с пасатор, за да получите гладка текстура. След като кремът изстине го сипете във форма 22 см и замразете. Добре е да покриете дъното на формата предварителбно с найлоново фолио, за да може след това лесно да извадите змразения крем. Ако имате силиконова форма това не е нужно.

* Шоколадов мус: Разбийте жълтъците със захарта. Постепенно добавете горещото мляко и ванилията. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем, като бъркате непрекъснато. Сместа не трябва да завира, както и при карамеления крем. Температурата не трябва да бъде по-висока от 82*С. Изсипете крема върху стопения шоколад и раззбъркайте много добре. Охладете до стайна температура и след това смесете внимателно с разбитата сметана.

* Сглобяване: Сложете лист ацетатно фолио върху равна чиния. Поставете тортен ринг 24 см. Облепете вътрешната страна на ринга също с ацетатни ленти. Сипете половината от шоколадовия мус. Върху него сложете замръзналия карамелен пласт. Покрийте с останалия крем. Накрая поставете блата с хрупкавата част надолу. Притиснете го внимателно с длан, за да потъне леко в муса и тортата да се изравни. Замразете тортата.

* След 6-8 часа може да я извадите от фризера. Махнете ринга и ацетатните ленти. Обърнете тортата, отлепете ацетатния лист и я поставете в тортена чиния с блата надолу. Украсете по желание. Да ви е сладко!

(Аз залях тортата с огледална глазура и украсих шоколад и фалшиво злато. По-долу може да видите рецептите от посочените линкове).

*** Пурички може да купите от всеки магазин. Като пример мога да дам тези. Изберете сами дали да са бели или какаови, с пълнеж или без.  За удобдтво всички мерки са в грамове. Шоколадовият мус се нанася по-лесно и равномерно, ако го изсипете в пош. Марципан може да намерите в хранителнте магазани в Икеа, Метро и Хит, както и да поръчате онлайн.

Огледална глазура
Лесни шоколадови украси
Фалшиво злато

 

 

Tags: Торти

  • Hits: 44929

Коментари   

Мариет
0
Здравей , мила Йоли!
Щастливи Коледни празници ти желая от сърце! Бъди здрава и много обичана!
Бих искала да попитам тортения ринг, в който се сглобява тортата може ли да бъде разтегателен. Потърсих неразтегателен,но намерих само 26 см и е нисък на височина. Искам да направя тортата , особено за това,че си я направила за майка си! С много любов ще я направя за децата ми и внучетата. Надявам се да се справя. Ще очаквам отговора ти, ако ти остане време в тези празнични дни. Предварително ти благодаря!
Отговор
yoli
0
Честито и светло Рождество и на теб, мила Мариет! Благодаря за пожеланията!
Да, рингът е разтегателен. Става много малък като се събере и много голям като се разтегне. Точно такъв ти трябва. Много е удобен, винаги сама можеш да определиш големината.
Отговор
Мария
0
Дали мога да използвам бял шоколад за направата на муса? Дали ще се получи, провали ли сте? Благодаря предварително за отговора! :-)
Отговор
yoli
0
РаБира се, че може. Всичко е въпрос на вкус. Ще стане доста по-сладко, трябва да го имаш предвид. Без захар в крема и с драстично увеличени количества на шоколада, тъй като в него няма какаова маса, а само какаово масло. За да стане стабилен крем е нужно поне с 1/2 да се увеличи. Аз не съм правила с бял шоколад, тъй като не ми харесва в комбинация с карамел, но както вече казах, всичко е въпрос на вкус.
Отговор
Мариет
+1
Честита Нова Година!
Мила Йоли, тортата ми стана фантастична. Благодаря за чудесната рецепта, както и за точността ти! Само огледалната глазура не можа изцяло да покрие бордовете на тортата. Но пък стана чудесна самата глазура. Следващия път може би трябва да направя повече. Иначе всичко спазих,включително и температурата. Украсих я красиво ,подобно на твоята. Радостна съм!
Бъди ми здрава и съм сигурна ,че много хора се радват на таланта ти и изобретателността!
Отговор
yoli
0
Толкова си мила, че се сети А мен точно в първия ден на Новата година! И отдели време да ми пишеш. Много ти благодаря, мила ми Мариет! Една щастлива 2021 година ти желая! За теб и близките ти! Здрави ми бъдете!
Отговор
Мариет
0
Много благодаря за хубавите пожелания ,мила ми Йоли! Хубави празници!
Отговор
Гергана Кирилова
0
Здравей Йоли,
мисля да направя тази торта за рождения ден на малкия ми син, но ми се иска да поставя и картинка( принт на фонданова хартия).Моля те да ми пишеш дали е възможно да се постави принт върху глазурата!
Отговор
yoli
+1
Много ще се радвам, Гери! Честно казано, това е една от най-хубавите ми торти. Ще останеш доволна, надявам се.
Не, принтът ще се развали от глазурата. За него е подходяща стабилна повърхност. Фондан, марципан или твърд маслен крем.
Отговор
Анита
0
Здравей Йоли,

Прекрасна торта! Бих искала да я приготвя за рождения си ден. Въпросът ми е, след тези 6-8 часа във фризер, как се съхранява тортата? Има ли опасност да се разтече ако остане например 1 ден в хладилник? Или е желателно да се консумира до 1-2 часа след изваждане от фризера?
Отговор
yoli
0
Много ще се радвам да я опиташ, Анита. Много е хубава. Не, никакви опасности няма. Тортата след размразяване се съхранява като всяка друга. Дни наред в хладилник, докато се изяде. Нищо не се разтича, всичко е стабилно. Благодаря ти.
Отговор
Милена
0
Привет! Дали може във фризера да стои повече от 8 часа тортата. Поради липса на време. Благодаря.
Отговор
yoli
0
Разбира се, Милена. Знаеш, замразени торти се продават навсякъде. С месеци им е срока на годност. Тук е същото.
Отговор
ЖАНА
0
Здравейте Йоли.
Искам да Ви Благодаря за хубавия блог,който правите.
Реших да направя Шоколадово-Карамелената торта.
Всички елементи за тортата се получиха,но - Карамеления пласт не ми стегна след като го държах цяла нощ във фризера.
Остана като много гъст крем.Изпълних точно рецептата както сте я описали.
Явно някъде съм сбъркала.
Моля за съвет.
Благодаря предварително!
Отговор
Galya Georgieva
0
Здравей Йоли, тъй като хич нямам място във фризера мога ли да направя тортата по обратния начин на подреждане и да не замразявам а просто да си изчаквам да ми се стегнат пластовете? Например да почна с блата, върху него да размажа хрупкавия пласт, междувременно да си замразя карамеления пласт и после върху блата и хрупкавия пласт да излея част от муса, да изчакам малко да стегне, тогава да сложа карамеления пласт и отгоре още мус. Защото наистина не мога да освободя място във фризера , а пък като чета рецептата съм сигурна че много ще ми хареса. Мерси!
Отговор
yoli
0
Гале, привет. Всичко можеш да направиш. Само от твоето виждане зависи. И от логиката ти. А тя в момента е напълно правилна. Довери се на нея, на усета си, а не на мен. Знаеш, всичко е възможно. Само трябва да подредиш компонентите логически правилно. Давай смело, пътят ти е съвсем верен. Благодаря ти много за доверието. Но се довери на себе си и никога няма да сгрешиш. Пиши ми после, дали си доволна от резултата.
Отговор
Стела
0
Привет от слънчев Кейп Таун мила Йоли!Благодаря ти от сърце за споделения опит и рецепти,всяка една неустоима!Искам да попитам с какво може да се замени марципана и в какво количество?Благодаря предварително,здрава бъди!
Отговор
yoli
+1
Привет от дъждовна Германия, Стели. Благодаря ти, много си мила!
Пропусни изцяло марципана, ако не го харесваш или не можеш да го намериш. Не се замества с друго, това са просто бадеми на паста. Няма с какво да го замениш, затова го пропусни изцяло в рецептата. Можеш лесно и сама да направиш марципан. Ако решиш да опиташ ще намериш в интернет много рецепти.
Отговор
Polina Mitseva
0
Здравей,Йоли, тортата изглежда феноменално!
Бих искала да попитам може ли отгоре върху огледалната глазура да се доукраси с плоски фонданови цветя или някакви фонданови елементи като цяло?
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Поли. Ще се радвам, ако опираш тортата и ти хареса.
Всичко може да направиш, разбира се. Единствено бих те посъветвала да сложиш фондановата украса в последния минен преди сервиране. Ако фонданът престои дълго време в хладилника върху огледалната глазура има опасност да поеме влага, да се деформира и буквално да се разтече.
Отговор
ирена
0
Здравейте, Йоли!
Огромно желание имам да направя тази торта за моя съпруг, но не знам къде бъркам и защо карамела не ми се получава.
Когато смесих карамела със топлата сметана, карамела отчасти се втвърди. След като смесих тази смес със сметаната и жълтъците изобщо не стана на крем, а стана течно. Моля за помощ! Сместа на сметаната и жълтъците до колко и с какво трябва да я разбия? По-гъста ли трябва да бъде?
Благодаря предварително!
Отговор
yoli
+1
Здравей Рени. Съвсем нормално е карамелът да се втвърди в началото при съприкосновение със сметаната. Трябва да го оставиш малко на слаб огън, докато наново се стопи и стане хомогенна маса. А след като сложиш жълтъците с другата сметана се получава течна консистенция, а не гъст крем. След това желатинът влиза в действие и стяга всичко. Не мисля, че нещо си объркала. Надявам се да стане хубава торта и да ти хареса. Благодаря, че опита.
Отговор
Eloy
0
These are genuinely wonderful ideas in concerning blogging.
You have touched some nice points here. Any way
keep up wrinting.

my site :: xây nhà hà nội
Отговор
Dale
0
Thanks to my father who stated to me regarding
this weblog, this weblog is genuinely amazing.

Also visit my web site ... công
xây dựng nhà
Отговор
yoli
0
Thanks a lot, that's very kind of you.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.