Чудесно лятно ястие с тиквички и кайма. Използвайте подправки по ваш вкус. Тези, които недолюбват месото могат да заменят каймата с бяло или синьо сирене, моцарела или още кашкавал.

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Палачинки от тиквички с кайма и кашкавал

  • Hits: 8992

 

 

Това невероятно вкусно пиле е традиционно блюдо за грузинската, руската и арменската кухня. Не знам какви са корените на гозбата, но самата дума идва от арабски „tabbaq“, което означава плосък. А името на самото ястие идва от съда, в който се приготвя. Това е специален тиган с капак, който се нарича "тапак". Правилно е и името на ястието да се казва "Пиле тапакá", но е по-разпространено като табакá. Тиганът представлява тежък съд със специален капак, който служи като преса. Това позволява месото буквално да се сплеска, да се изтъни максимално и след като се изпържи в масло и чесън да получи най-вкусната хрупкава коричка, възможна за ястие с пиле. Ето снимка, как изглежда тиганът.

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Пиле табакá/тапакá

  • Hits: 5560

 

Много харесвам едно кулинарно предаване. Казва се "Kitchen Impossible". Водещата фигура е Тим Мелцер, от когото често черпя вкусни идеи. Ще ви разкажа накратко, защо харесвам това кулинарно шоу.

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Кюфтета на скара с елхови връхчета

  • Hits: 1191

 

В арабския свят патладжаните са на почит и уважение. Хората ги приготвят по всякакви начини. Като започнем от салати и предястия, минем през основните и стигнем до конфитюри и различни десерти. У нас също обичаме патладжани и доста от рецептите ни са доста сходни с арабските. Разбира се, съществената разлика остава подправянето. Техните гозби са с много ароматни подправки, което придава на вкуса доза екзотика.
Рецептата, която ви предлагам днес не е нещо ново. Почти във всеки български дом се пълнят патладжани. Каймата съм подправила с кимион и малко гарам масала, което е индийска подправка, но всеки може да ползва аромати, които харесва. С други думи, сгответе ги по ваш вкус.
Новото тук, поне за мен бе начина на обработване на патладжана преди пълнене. Супер хитра идея, която веднага приложих, след като я видях в едно кулинарно предаване по немска телевизия. Ще я споделя и с вас, тъй като по този начин има възможност зеленчуците да се напълнят с възможно най-много плънка. А ако решите да опитате на вкус моята рецепта, ето я и нея.

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Пълнени патладжани с кайма по арабски

  • Hits: 1562

 

Сушеният лук е идеален за всякакви пълнежи. Той е сладък, с много активен аромат и без никаква острота, за разлика от пресните видове лук. Хлебно-лученият пълнеж е подходящ за пиле, пуешко или телешко месо. Най-вкусен става със сушен пържен лук. Все пак, ако не разполагате със сушен лук задушете на бавен огън 1 глава ситно нарязан кромид-лук. Задушавайте само в масло действително на слаб огън дълго време. Лукът трябва да се карамелизира, да стане сладък на вкус, но в никакъв случай да не прегаря. След това може да го ползвате за пълнеж или ароматно масло.

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Свинско контрафиле с хлебно-лучен пълнеж

  • Hits: 666

 

Когато приготвям това пиле понякога ми остава част от пълнежа. Но това не е беля, напротив! Оформям малки топчета и ги изпичам заедно с пилето. Получава се вкусна соленка, подобна на френските "Гужер". Особено, ако сиренето е по-ароматно, вкусът на плънката е повече от чудесен!

Tags: Ястия с месо

Към рецептата...Пиле по датски

  • Hits: 312
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.
Съгласен Отхвърлям