Скиачата (Schiacciata) е тосканския отговор на фокачата и по нищо не отстъпва на вкуса на добре познатата ни питка от Лигурия. Скиачата е също плосък хляб, който се приготвя малко по-тънко от фокачата и следователно е малко по-хрупкав от нея. След втасване тестото се притикса с пръсти, за да се получат характерните дупки, полива се с малко зехтин и се поръсва с едра сол. Питката е идеална за закуска, като аперитив с различни видове сирене и шунка, за обяд или вечеря. С други думи-страхотна е!
Покрай приготвянето на този тънък хляб идват и различните вариации с други продукти-картофи, тиквички, резене, гъби и др. Целта е да се изпекат на тънка кора до хрупкаво. Днес ще ви запозная с най-лесния и достъпен вариант, този с картофи.

Tags: Безмесни ястия

Към рецептата...Картофена скиачата (Schiacciata)

  • Hits: 8125

 

 

Обичам тези криви грудки във всякакъв вариант-на крем супа, печени, на пюре, в салата, чипс, като гарнитура и на туршия, но най-вкусни са ми пържени. Земната ябълка (ще я срещнете и под имената гулия, йерусалимски артишок, слънчев корен и топинамбур), освен че е вкусен и полезен зеленчук, е и много красиво цвете. Високо до 3 метра, цъфти в ярко жълто и прилича на слънчоглед. У нас земната ябълка е малко позабравен и пренебрегван зеленчук, но между ноември и април може да си купите вкусните грудки най-вече от пазарите. Представям ви моята любима рецепта.

Tags: Безмесни ястия

Към рецептата...Пържена земна ябълка

  • Hits: 6054

 

 

Чудесна есенна рецепта от източната кухня, представена от списание Genuss. Карфиолът е подходящ както за основно постно ястие, така и за салата, гарнитура или ордьовър.

Tags: Безмесни ястия

Към рецептата...Печен карфиол с тахан

  • Hits: 12001

 

 


Шакшука (şakşuka) е традиционно ястие в Близкия Изток, което се поднася най-вече като закуска. Тъй като е популярно в много страни, и вариантите на приготвяне са различни. Най-общо казано това са чушки в доматен сос със забулени яйца. Каквито и да са разликите в рецептите, задължителните неща са най-вече подправките: кимион, кориандър и лют пипер. Точно те правят гозбата ароматна и пикантна. Пролетен и свеж вариант със същите подправки може да се направи с всякакви зелении. Изберете продукти, които обичате и които лесно ще намерите. Ястието търпи всякакви вариации, но винаги остава много вкусно.

 

Tags: Безмесни ястия

Към рецептата...Зелена шакшука

  • Hits: 11059
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.